link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Vijf zaken die je beter kunt vermijden op je cv


Vijf zaken die je beter kunt vermijden op je cv

vijf zaken die je beter kunt vermijden op je cvOp de arbeidsmarkt is het op dit moment oorlog. Oorlog tussen werkzoekenden die met honderden tegelijk op vacatures reageren waar er maar 1 de winnaar kan zijn. Om deze slag te winnen kan je maar beter goed voorbereid de strijd aan gaan. En goed voorbereid betekent naast een mentaal positieve ‘state of mind’ en fysiek uitgerust zijn, een professioneel en onderscheidend cv. In dit artikel geef ik je tips over vijf zaken die je beter kunt vermijden op je cv, als je tenminste als winnaar uit deze strijd wilt komen.

1 Generiek is je vijand

Een generiek niet op maat gemaakt cv is verspilde moeite, dat wil je zeker vermijden op je cv. Als je wilt dat je curriculum vitae gelezen wordt moet je er voor zorgen dat deze relevant is. En je maakt van een generiek een relevant cv door de eisen die gesteld worden in een vacature te vertalen naar jouw specifieke situatie. Maak dus altijd een cv-op-maat door de woorden uit de vacature te spiegelen en deze te koppelen aan je werkervaring, opleidingen en competenties. Let wel op dat je er geen bull-shit-bingo van maakt (zie hieronder 4)!

2 Gat(en) zonder uitleg

Je wilt met je curriculum vitae zo goed mogelijk voor de dag komen en een periode waarin je ‘niets’ hebt gedaan staat dan niet goed. Bovendien zal het bij recruiters en werkgevers waarschijnlijk vragen oproepen. Deze gat(en) kan je het beste kort toelichten. Wees hierbij eerlijk, objectief, positief en vooral to-the-point. Bijvoorbeeld, bij vrijwillig ontslag kan je aangeven dat je ‘actief een nieuwe loopbaan aan het plannen bent door te netwerken en het volgen van diverse loopbaancursussen.’

3 Onoverzichtelijke structuur & slechte opmaak

Je curriculum vitae wordt in eerste instantie gescand en niet meteen volledig gelezen (en vaak wordt het uberhaupt niet volledig gelezen). De valkuil bij het maken van een cv is dat je verwacht dat de lezer net zo veel tijd in het lezen van jouw curriculum vitae stopt als jij er tijdens het schrijven hebt ingestopt. Dat is dus niet zo. Je cv wordt binnen enkele seconden gescand. En je maakt het een lezer makkelijk om te scannen door een duidelijke structuur aan te brengen en een professionele opmaak. Structuur creëer je door gebruik te maken van duidelijke kopjes, veel witruime, een groot lettertype en alle informatie in korte zinnen op te sommen.

4 Bull shit competenties

Woorden als teamplayer, uitdaging, resultaatgericht en flexibel hebben hun betekenis verloren en die wil je ook zeker vermijden op je cv. De reden hiervoor is dat vrijwel iedereen ze gebruikt zonder er invulling aan te geven. De truc is dus om deze competenties aan de hand van praktijkvoorbeelden uit te leggen en toe lichten. Als je resultaatgericht bent en in je cv geen resultaten noemt kom je namelijk niet geloofwaardig over (en ongeloofwaardig is een competentie die je liever niet wilt hebben).

5 Vaagheid

Tenslotte is vaagheid een hoofdzonde in het maken van een curriculum vitae, die je wil vermijden op je cv. Een vaag cv is namelijk niet relevant. Wees concreet in de beschrijving van je werkervaring door niet alleen in te gaan op taken en verantwoordelijkheden maar ook op behaalde resultaten. Taken en verantwoordelijkheden zeggen helemaal niets als je niet ook verteld wat je hiermee gedaan hebt.

Veel succes met je curriculum vitae!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Geef je mening

Elmer Vermunt -

Beste Leon,
Waar haal je dan de ruimte vandaan om de behaalde successen te vermelden? Mijn beknopte cv is al 2,5 pag. groot, de gedetaileerde 6,5 pagina.
Leuk advies, maar niet praktisch…

Beste Elmer,

Dank voor je reactie.
Als je beknopte cv 2,5 pagina’s groot is, dan kan je waarschijnlijk wel wat taken en/of verantwoordelijkheden weglaten.
Of je kan minder relevante werkervaring schrappen of zeer summier beschrijven.
Het gaat er niet om dat je volledig bent in je cv, het gaat er om dat je de lezer nieuwsgierig maakt en je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

groet,
Leon

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu