link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Vijf essentiële tips voor je infographic cv


Vijf essentiële tips voor je infographic cv

vijf tips voor je infographic cvOm in de huidige turbulente tijd een baan te vinden moet je jezelf onderscheiden. Je bent niet de enige die werk zoekt en waarom zou een potentiële werkgever jou kiezen en niet een ander? Om je curriculum vitae net een beetje extra te geven kan je er voor kiezen om een zogenaamde infographic te maken. Een curriculum vitae waarin je op een grafische manier je verhaal kunt vertellen, zodanig dat potentiële werkgevers eenvoudig niet om jou heen kunnen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het maken van een infographic? En is het voor iedereen weggelegd? We geven je 5 tips voor je infographic cv.

Is een infographic voor iedereen?

Om meteen maar het antwoord te geven op die laatste vraag: nee, dat is het niet. Je moet sowieso handig zijn met het opmaken van documenten en enig inzicht hebben in de basisbeginselen van grafische vormgeving. Daarnaast vinden wij een infographic niet geschikt voor elke baan. Zeker in de wat meer traditionele sectoren heb je waarschijnlijk net iets meer aan een traditioneel maar professioneel opgemaakt curriculum vitae. Mocht je voor een infographic kiezen (en geen grafisch ontwerper zijn) dan hebben we de volgende vijf tips voor je infographic cv.

Tip 1: less is more
Mirko Colombo heeft goed begrepen dat witruimte een belangrijke factor is bij het vormgeven van een document. Door gebruik te maken van veel witruimte in zijn infographic ontstaat er enerzijds structuur in het document en anderzijds ontstaat er ‘rust’ en overzicht. Het is prettig om een document te lezen waarin veel lege ruimte is opgenomen.

Infographic Mirko Colombo

(klik voor de hele infographic)


Vergelijk de infographic van Mirko ook maar eens met die van Mehdi Naseeruddin. Mehdi heeft geprobeerd om zo veel mogelijk informatie in zo’n klein mogelijke ruimte te stoppen, waardoor het bijna onleesbaar is geworden.

Infographic Mehdi Naseeruddin

(klik voor de hele infographic)


Tip 2: vertel een verhaal
Verhalen worden gemakkelijker onthouden dan feiten. Met een verhaal overtuig en verleid je mensen sneller. Maar hoe doe je dat? Carl Montalba heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om zijn document als een soort elevator pitch vorm te geven. Zijn expertise en ervaring zijn in één oogopslag duidelijk.

Infographic Carl Montalba

(klik voor de hele infographic)


Tip 3: kleuren
Of je nu voor harde, heldere kleuren kiest of voor pasteltinten, het is verstandig om het document vanuit een bepaald kleurenschema op te zetten. Je kunt hierbij onder andere kiezen voor een monochroom, analoog of complementair kleurenschema. Een monochroom schema bestaat uit verschillende tinten van één hoofdkleur. Een analoog kleurenschema bestaat uit enkele kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen, bijvoorbeeld de kleur groen in onderstaand cv van Steven van Hemelryck.

Infographic van Steven van Hemelrijck

(klik voor de hele infographic)


Een complementair kleurenschema bestaat uit kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel staan, zoals bijvoorbeeld het gebruik van blauw en oranje in onderstaand curriculum vitae.

Infographic van Erickson Foster

(klik voor de hele infographic)


Tip 4: grafische elementen ondersteunen de informatie
Het is verleidelijk om de grafische elementen in een infographic voorrang te geven boven de informatie. Wij pleiten er echter voor om figuren, grafieken, en andere elementen zo veel mogelijk in dienst te laten staan van de informatie en niet andersom. Functioneel is hier het woord dat onthouden moet worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand cv waarin Wina Tristiana zowel met een horizontale balk als met een aantal zelf ontworpen cirkeldiagrammen haar ervaring aangeeft.

Infographic van Wina Tristiana

(klik voor de hele infographic)


Tip 5: typografie
Het kiezen van een geschikt lettertype en lettergrootte is de laatste tip die we je willen meegeven. Hierbij is de keuze tussen een schreef- of een schreefloze letter een goed startpunt.
Met een goed gekozen lettertype kan je titels er uit laten springen waardoor je de lezer verleidt om verder te lezen. Kijk eens naar onderstaand voorbeeld van Antonio waarin hij een schreefletter gebruikt voor de titels en koppen en een schreefloze letter voor de rest van de tekst.

Infographic van Antonio Sortino

(klik voor de hele infographic)


Tenslotte: breek alle regels

Dit waren 5 tips voor je infographic cv. Het is altijd goed om eerst de regels te kennen zodat je kunt besluiten om ze vervolgens niet toe te passen. Als je enige ervaring hebt opgedaan met het maken van een infographic zul je wellicht een eigen stijl ontwikkelen die lijnrecht tegen bovenstaande tips in gaat. Dat is uiteraard prima, je cv is immers je visitekaartje en hiermee een persoonlijk document. Kijk voor nog meer inspiratie ook eens op mijn speciale Pinterest pagina waarop veel infographic cv’s staan. Wat je ook doet, we wensen je veel succes met het maken van je infographic cv!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

Mia Valerie -

Ik hou van infographics!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu