link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Top 3 tips voor werkzoekende 50-plussers


50-plusserHet is allang niet meer zo dat je met gemak tot aan je pensioen bij een werkgever in dienst blijft. Steeds vaker gebeurt het dat je, ondanks je twintig jaar werkervaring of meer, bij een reorganisatie ontslag aangezegd krijgt of je met een sociaal plan onder je arm de deur uit loopt. Tja, en wat dan…. Wat ik daarnaast in mijn coachingpraktijk vaker tegenkom, is dat de groep 50-plussers (terecht) zelf kritischer wordt en aangeeft dat ze niet langer onderdeel willen blijven uitmaken van een bedrijf waar ze zich door allerlei managementwisselingen niet meer thuis voelen. Dan gaan ze enthousiast op zoek naar een nieuwe baan want die pensioenleeftijd duurt nog best lang. Wat is dan wijsheid? Hierna volgen wat mij betreft de top drie tips voor werkzoekende 50-plussers die zich na jaren weer oriënteren op de arbeidsmarkt.

Tip 1: het curriculum vitae

Grote kans dat je, als je al lang bij dezelfde werkgever werkt, al tijden niet meer naar je cv hebt gekeken. Het updaten van je cv is een belangrijke eerste stap als je je weer op de arbeidsmarkt begeeft. Ik krijg vaak vragen over het vermelden van leeftijd omdat je minder aantrekkelijk zou zijn als oudere op de arbeidsmarkt. En ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat de ervaring leert dat de arbeidsmarkt vooral gecharmeerd is van jongere werknemers, maar steeds vaker wordt zeker ook de werkervaring en de mentaliteit van een ervaren medewerker op waarde geschat. Een tip die ik kan geven is te kiezen voor een passend cv sjabloon en daar je cv in te gieten. Hiermee wordt je curriculum vitae meer onderscheidend en zal eerder uit de rij sollicitaties opgepikt worden. Daarnaast, als je kiest voor een template met foto, geef je meteen een goede eerste indruk en is er nog weinig reden ook je leeftijd of geboortejaar te vermelden. Bovenal maakt het je cv ook nog eens persoonlijker, je cv is hiermee in feite je visitekaartje geworden.

Vergeet ook je competenties niet!
En vergeet vooral ook niet al je opgedane vaardigheden, ook wel competenties genoemd, in je cv op te nemen. Op natuurlijke wijze geef je jezelf, in de vergelijking met een jonger iemand, daarmee een voorsprong. Tevens is het belangrijk de competenties die gevraagd worden in een baan waar je op solliciteert, terug te laten komen in je cv. Dat is dus even opletten en soms wat aanpassen. En last but not least, ondanks alle werkervaring en gevolgde opleidingen en cursussen is het belangrijk de kern eruit te halen en je cv niet langer dan twee, maximaal drie pagina’s te laten zijn.

Tip 2: je social media profiel

Tegenwoordig is het ook van belang om jezelf op sociale media te profileren. Ik kan makkelijk meerdere blogs wijden aan je presentatie op social media maar ik hou het hier kort met naar mijn idee het belangrijkste: Zorg dat je een profiel aanmaakt op LinkedIn. Dat is ook nog eens gratis. En check dat de informatie op je cv overeenkomt met de informatie op je LinkedIn profiel zodat de recruiter dezelfde informatie online over je vindt als op je cv. Uiteraard kan je op je online profiel meer kwijt dan op de beperkte ruimte van je cv maar het is aan te raden de jaartallen, functietitels en dergelijke hetzelfde te laten zijn voor de herkenbaarheid en betrouwbaarheid.

Ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat de ervaring leert dat de arbeidsmarkt vooral gecharmeerd is van jongere werknemers

Twitter en Facebook
Tegenwoordig heeft LinkedIn ook een aparte functionaliteit voor het zoeken van banen. Hiermee wordt het je nog makkelijker gemaakt in contact te komen met die bedrijven of personen die aansluiten bij hetgeen jij te bieden hebt. En mocht je er lol in gaan hebben dan kun je je online profilering altijd verder uitrollen en ook een Twitter of Facebook account aanmaken om maar twee applicaties te noemen waar de meeste mensen wel eens van gehoord hebben.

Tip 3: je netwerk

De laatste tip die ik kan geven als je als vijftigplusser wat onzeker de arbeidsmarkt op komt, is het in kaart brengen van je netwerk. De ervaring leert namelijk dat het merendeel van de mensen via via een nieuwe baan vindt. Het is dus belangrijk te weten wie er waar in jouw netwerk zit en je eventueel kan helpen aan het in contact komen met een persoon of bedrijf, waar je een interessante vacature hebt gezien. Trouwens, LinkedIn helpt je met je netwerk in kaart te brengen door iedereen waar je een connectie hebt weer te geven en hoe deze gelinkt is aan een vacature of organisatie. Het in kaart brengen van je netwerk betreft dus niet alleen je collega’s en zakelijke relaties. Ook je familie, vrienden, buren, sportclubgenoten etc. maken onderdeel uit van jouw netwerk en zijn maar al te graag bereid je verder te helpen als ze weten wat jij wilt. Dat laatste hoef je dus alleen nog maar even aan te geven en je zult ervaren, er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open.

Veel plezier met solliciteren!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu