link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Tips en trics voor je sollicitatiebrief


Tips en trics voor je sollicitatiebrief

tips en trics voor je sollicitatiebriefJe cv vormt de basis waarop werkgevers jou selecteren voor een functie. Je sollicitatiebrief kan net dat verschil betekenen tussen jou en een andere kandidaat die een vergelijkbaar cv heeft. Schrijf dus altijd een sollicitatiebrief, het zou zonde zijn als je om deze reden niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Hier is beschreven hoe je een sollicitatiebrief kan opbouwen. Hieronder staan 5 tips die je kunnen helpen in het schrijven van je brief.

Tip 1 voorbereiding

Verzamel eerst zo veel mogelijk informatie over de organisatie waar je gaat solliciteren en over de branche of sector waarin de organisatie opereert. Deze informatie kun je enerzijds gebruiken ter voorbereiding van je (eventuele) gesprek en anderzijds in het schrijven van je motivatie. Het geeft je meer informatie over de ontwikkelingen van de branche waarin de organisatie zich bevindt en helpt je om een beeld te vormen. Probeer hiernaast ook uit te zoeken met wie je het gesprek hebt en zoek deze personen online eens op.

Tip 2 maatwerk

Een sollicitatiebrief is altijd maatwerk. Natuurlijk kun je gebruik maken van de basis van een eerder door jou gemaakte brief. De invulling van deze basis is echter altijd op maat. Je solliciteert namelijk bij een andere organisatie en/of op een andere functie. De motivatie hiervoor moet je dan ook nog ‘op maat’ maken. Je kunt variëren met jouw individuele bouwstenen die je in eerdere brieven hebt beschreven.

Tip 3 de goede toon

Of je het nu wilt of niet, je verkoopt jezelf in een sollicitatiebrief. Het is belangrijk om een zorgvuldig evenwicht te vinden tussen overdrijven en onderscheiden. Dit is des te meer van belang omdat je niet weet wie je brief leest. Je zou anders conservatieve brieflezers kunnen shockeren en progressieve lezers van je vervreemden. Een goede toon kenmerkt zich door een gezonde dosis realiteitszin zonder al te bescheiden te zijn.

Tip 4 wees concreet

Het komt niet zelden voor dat een organisatie een teamplayer zoekt, een inspirator met een dynamische persoonlijkheid, die zowel resultaat- als mensgericht kan opereren. Deze termen worden in vrijwel elke vacature gebruikt en zijn hierdoor bijna inhoudsloos geworden. Het is verleidelijk om deze termen te herhalen in je sollicitatiebrief. Beter is het echter om door middel van concrete voorbeelden aan te tonen dat je een dynamische persoonlijkheid hebt. Gebruik hiervoor korte zinnen en eenvoudige woorden en komt snel tot de kern van de zaak.

Tip 5 let op de details

Als je klaar bent met het schrijven van je sollicitatiebrief laat je brief dan nog even liggen tot de volgende dag en lees hem dan nog een keer door voordat je hem verstuurt. Daarnaast kun je je brief ook door iemand anders laten lezen. Je zult zien dat er altijd nog zaken zijn die je aanpast. Let ook goed op de spelling van je brief. Het oogt erg slordig als er spelfouten in je brief zitten. Tenslotte, frankeer je brief voldoende. Loop voor de zekerheid naar het postkantoor en laat je brief wegen zodat je zeker weet dat er voldoende postzegels op zitten!

Deze tips verschenen eerder op de Lifebrander site

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Geef je mening

Antoine -

Je kunt natuurlijk ook iemand het werk voor je laten door. Scheelt je heel wat stress…

Voorbeeld cv -

Tijdens het schrijven van de brief vindt ik het ook handig om een aantal voorbeelden bij de hand te hebben, zoals Voorbeeld sollicitatiebrieven

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu