link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Nut van een elevator pitch


Nut van een elevator pitch

elevator pitchStel je voor, je staat op een carrière beurs en je hebt zojuist een weergaloze presentatie meegemaakt van de directeur van het bedrijf van je dromen. Hij is klaar en stapt van het podium af en stelt jou de volgende vraag: wat doe jij eigenlijk? Het is dan te hopen dat je hem in een zeer korte tijd op een enthousiaste, prikkelende en overtuigende manier kan uitleggen wat het is wat jij doet. Kan je dat niet, dan loop je misschien wel je droombaan mis. En wie wil dat nou?

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte presentatie van ongeveer 1 a 2 minuten waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent. Het heeft een sprankelende en prikkelende opening die de aandacht van je gesprekspartner trekt en daarna ook vasthoudt. Na de opening kan je vertellen wie je bent, welke speciale vaardigheden je hebt, wat belangrijk is voor je en wat jou uniek maakt. Je kunt hierbij ook de aandacht vestigen op zaken die van belang zijn voor je gesprekspartner. En tenslotte eindig je altijd met een vraag of uitnodiging aan je gesprekspartner, een ‘call to action’.

Wat is het nut van een elevator pitch?

Het nut van een elevator pitch is dat je een consistent verhaal over jezelf kan vertellen tegen verschillende personen in een zeer korte tijd. Hierdoor sta je nooit met je mond vol tanden als je toevallig met een directeur in de lift staat of er een op een carrière beurs tegenkomt. Als je wilt gaan netwerken kan je eigenlijk niet zonder een elevator pitch. Nieuwe contacten leggen gaat het beste als je in een korte tijd een helder beeld kunt schetsen van hetgeen jij doet. De kans dat mensen je onthouden is zo veel groter dan wanneer jij een onsamenhangend verhaal vertelt waar niemand een touw aan kan vastknopen.

Wat is een goede elevator pitch?

Het is niet voldoende om een samenhangend verhaal te vertellen met een kop en een staart. De manier waarop je je verhaal vertelt is minstens zo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker. Het is namelijk met name non-verbale communicatie die verantwoordelijk is voor de eerste indruk van een persoon. In bepaalde situaties is non-verbaal gedrag zelfs voor 93% verantwoordelijk hoe een boodschap overkomt en woorden slechts voor 7% (de 7-38-55 regel).

Hoe maak je een elevator pitch?

Door onderstaande stappen te doorlopen maak je je eigen elevator pitch. Het is hierbij van belang dat je weet waar je passie ligt en welk werk daarbij past. Mocht je nog niet zo ver zijn dan hebben we hier een aantal links opgenomen voor een zelfanalyse. Nu ben je klaar om de vragen te beantwoorden:

  • beschrijf je (toekomstige droom) baan in de vorm van taken op een zodanige manier dat de buurvrouw ze ook begrijpt
  • haal de ta(a)k(en) eruit waar je de meeste energie van krijgt en waar je je goed bij voelt
  • welk probleem los je met deze ta(a)k(en) op?
  • beschrijf je gevoel bij deze taak
  • schrijf op voor wie je deze taak uitvoert (de klant of de branche)
  • als je feedback hierover hebt gekregen, schrijf deze dan op

Verschillende varianten

Door deze stappen te doorlopen krijg je voldoende input voor je elevator pitch. Je kunt nu twee verschillende varianten maken: (1) een versie van 5 seconden en (2) een versie van 1 a 2 minuten. De korte versie bestaat uit slechts 1 zin waarin je op een zo exact mogelijke manier omschrijft wat je doet. Probeer hierin niet zozeer je taken te noemen als wel het probleem dat je oplost. Deze versie is ook uitermate geschikt om in je curriculum vitae op te nemen. In de lange versie kan je de rest van je antwoorden betrekken. Deze versie is meer geschikt voor netwerkbijeenkomsten of …. in de lift.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


  1. 1 Trackback(s)

  2. sep 17, 2013: Vijf essentiële tips voor je infographic cv

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu