link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Kom je nog weg met een handgeschreven cv? 


infographicAls loopbaancoach zie ik een grote diversiteit aan cv’s voorbij komen. Van hele brieflezingen tot een half A-4tje. Het curriculum vitae is een document waarin je laat zien wat je kunt en weet. Je kunt het zien als een visitekaartje van je capaciteiten. In dit artikel leg ik uit uit welke onderdelen het document is opgebouwd. Hierbij is het van belang om zowel tijd te besteden aan de inhoud van je document als aan de vormgeving er van. Een goed cv bestaat uit de volgende onderdelen: een foto, persoonlijke gegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen, trainingen en competenties.

Foto op je cv

Ik zie veel cv’s waar een foto of een zakelijke foto ontbreekt. Een foto is belangrijk om een goed beeld van jezelf (wie ben je) weer te geven. Met een foto wordt je ook beter onthouden en sneller uitgenodigd. Een cv zonder foto roept juist vragen op. Wil je een professionele en zakelijke foto, plaats dan geen foto met een zonnebril in je haar of een foto waar meerdere personen op staan. Laat een foto maken door een erkende fotograaf. Het zou zonde zijn als je afgewezen wordt op basis van een slechte foto.

Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is nog niet bij iedereen bekend en misschien ook wel het moeilijkste onderdeel. Tegelijk is het een van de meest essentiële onderdelen, omdat je hier iets persoonlijks over jezelf kunt zeggen. Waar de andere onderdelen met name aangeven wat je weet en kunt geeft het persoonlijk profiel je de gelegenheid om aan de hand van bijvoorbeeld drie of vijf eigenschappen jezelf te beschrijven. Daarnaast kun je ook aangeven wat je zoekt. Een persoonlijk profiel bestaat meestal uit 2 of 3 zinnen. Neem voor het maken van je persoonlijk profiel de tijd en vraag vrienden en bekenden of ze jou in een paar woorden zouden willen omschrijven. Als je persoonlijk profiel af is, is het raadzaam dit aan vrienden en bekenden te laten lezen om te checken of dit overeenkomt met hoe ze jou zien en ervaren.

Werkervaring en opleidingen

Het is belangrijk om werkervaring en opleiding te laten lopen van meest recent naar minst recent. Recruiters zijn namelijk geinteresseerd in meest recente werkervaring en kijken vaak ook niet verder terug dan 8 jaar geleden. Voor bijvoorbeeld de functie van manager is het dan ook niet meer relevant om je bijbaantjes te noemen.

Vormgeving is van belang

Als je dit allemaal gedaan hebt, zit je qua inhoud goed, maar de laatste tijd blijkt het uiterlijk van je cv ook steeds belangrijker te worden. Door de opkomst van Social Media is het mogelijk geworden om jezelf ook visueel veel meer te profileren.Ik zie dat terug in steeds meer cv’s die niet meer alleen tekst bevatten, maar zijn opgebouwd uit cijfers, pictogrammen, logo’s en andere beelden.

Het persoonlijk profiel is nog niet bij iedereen bekend en misschien ook wel het moeilijkste onderdeel. Tegelijk is het een van de meest essentiële onderdelen, omdat je hier iets persoonlijks over jezelf kunt zeggen.

De zogenaamde Infographic doet ook zijn intrede. Een beeld zegt immers vaak meer dan 1.000 woorden. Het biedt je de mogelijkheid om je zo goed mogelijk te positioneren en op te vallen tussen de rest. Door veel beeldmateriaal te gebruiken wordt het voor de recruiter gemakkelijker om snel een cv te bekijken. Voordeel van een Infographic cv is dat je door het gebruik van beelden, meer van jezelf kunt laten zien. Je kunt het persoonlijker maken en hebt meer vrijheid in de lay-out. Als je op Pinterest zoekt op resume en cv Infographic vind je legio voorbeelden.

infographic_cv1 infographic_cv2

Trends in cv land

Ik ben heel benieuwd of het infographic cv het nieuwe cv gaat worden. Critici zijn er nog niet helemaal over uit of dit een blijvende trend is. Dit omdat lezers vaak klachten hebben over de leesbaarheid van sommige infographics. Daarnaast staat niet iedere branche open voor al te creatieve vormen.
En een volgende trend dient zich al aan! Het solliciteren via WhatsApp. WhatsApp biedt namelijk de mogelijkheid om een zelf opgenomen video te sturen naar potentiële werkgevers. En daarnaast zijn er diverse app’s waarin je, je kunt voorstellen aan potentiële werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan de app Startmonday.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu