link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Ken jij het geheim van een goed cv?


Ken jij het geheim van een goed cv?

geheim van een goed cvHet doel van elk curriculum vitae is om uitgenodigd te worden voor een gesprek en hierdoor de baan of opdracht van je dromen te vinden. Een goede methode hiervoor is door jezelf van anderen op een positieve manier te onderscheiden. De combinatie van jouw achtergrond, jouw unieke vaardigheden en kennis maken je geschikt (of ongeschikt) voor een bepaalde baan. De vraag is nu: hoe kom je er achter wat jouw uniek en onderscheidend van anderen maakt? Met andere woorden: ken jij het geheim van een goed cv?

Authenticiteit: het geheim van een goed cv

Het geheim van een goed cv is: authenticiteit. Authenticiteit is jouw ‘echtheid’, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Als je authentiek bent, ben je niet nep, je imiteert niemand. Je laat zien waar je vandaan komt en je laat zien welke waarden je hebt, waar je voor staat.
Authenticiteit valt uiteen in vijf categorie├źn:

  • wie ben jij? – ben je van nature optimistisch, relativerend of vurig, ben je een alfa of meer een beta
  • wat heb je anderen te bieden? – hoe zet je deze eigenschappen om in handelingen, wat zijn je competenties
  • waar kom je vandaan? – waar ben je geboren, hoe ben je opgevoed, hoe groot was je familie
  • waar wil je heen? – wat zijn je dromen en je doelen
  • wat zijn je waarden? – wat zijn je idealen, wil je snel rijk worden, iets bijdragen aan de maatschappij

Hoe verwerk je authenticiteit in een goed cv?

De antwoorden op deze vijf vragen verwerk je in je cv en je sollicitatiebrief. Zo kan je in je brief bijvoorbeeld een koppeling leggen tussen jouw eigen achtergrond en die van het bedrijf waar je solliciteert. Of je kunt ingaan op de waarden die jij als persoon deelt met het bedrijf. Verder kan je in je cv bovenaan een alinea opnemen waarin je vertelt wie je bent en wat je zoekt. Maak hier geen lap tekst van, maar houd het kort en krachtig. Tenslotte kan je verderop in een aparte alinea aan de hand van praktijkvoorbeelden aantonen wat je competenties zijn. Val niet in de valkuil om zo veel mogelijk competenties te noemen en deze vervolgens niet toe te lichten, tenzij je van bull shit bingo houdt ;-).

Denk ook aan het uiterlijk en lay-out van je cv

En hiermee ben je er nog niet. Het is ook van belang om je cv verzorgd en professioneel op te maken. Het uiterlijk van je cv speelt een grote rol in de beoordeling. In de praktijk wordt je document namelijk vaak in eerste instantie in enkele seconden (!) gescand. Als je curriculum vitae er chaotisch en onverzorgd uitziet kom je deze eerste ‘ronde’ dan vaak niet eens door.

Heel veel succes met het maken van een goed cv! En indien je er niet helemaal uit komt, we hebben nog veel meer cv tips!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu