link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe verwerk je ontslag in je curriculum vitae?


Hoe verwerk je ontslag in je curriculum vitae?

hoe verwerk je ontslag in je curriculum vitaeWanneer je ontslagen bent en er een gat in je cv is ontstaan kom je voor de moeilijke beslissing te staan of je wel of niet de reden van ontslag opneemt in je curriculum vitae. Er zijn geen regels die je dwingen om iets over een ontslag te zeggen, maar tegelijkertijd roept een gat in je cv wel allerlei vragen bij de lezer van je cv op. Afhankelijk van de situatie is het dus raadzaam om hier verstandig mee om te gaan. Maar hoe? Wanneer zeg je er wel en wanneer zeg je er niets over? Hieronder een paar tips over hoe verwerk je ontslag in je curriculum vitae.

Ontslag zorgt voor een rouwperiode

Ontslagen worden is pijnlijk, wat de reden hiervoor ook is. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het allereerst belangrijk om deze periode van rouw te verwerken en af te sluiten. Het risico dat je met modder naar je oude werkgever gaat gooien is anders aanwezig. Of het nou verbaal in een brief of cv is, of non-verbaal tijdens een sollicitatiegesprek, wrok en ingehouden woede zijn moeilijk te verbergen (en bovendien ook ongezond). En onthoud ook dat solliciteren leuk is!

Wel of niet ingaan op de reden van ontslag?

Zoals gezegd, je bent niet verplicht om in te gaan op de reden van ontslag. Als het ontslag kort geleden heeft plaatsgevonden is het zelfs verstandig om de reden van ontslag weg te laten. Als het ontslag lang geleden heeft plaatsgevonden (hier zijn geen harde regels voor, maar denk bijvoorbeeld aan een periode van 3-6 maanden of meer) dan is het verstandig om er wat over te zeggen in je cv en/of brief. Ik schets hieronder drie mogelijke scenario’s.

Scenario 1: Je bent om bedrijfseconomische redenen ontslagen

Vertel zeer kort en bondig de feiten waaronder dit ontslag heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld: het organisatieonderdeel waar ik voor werkte werd opgeheven als gevolg van tegenvallende omzet. De omzet daalde jaarlijks gemiddeld met 15% en in het laatste jaar met 30%.

Scenario 2: Je bent ontslagen vanwege een conflict of “incompatibilité des humeurs”

Ook hier kan je kort en bondig de feiten geven van dit ontslag. Wees objectief in de beschrijving, kies geen partij maar beschrijf het alsof het om iemand anders gaat. Geef verder aan wat je van deze situatie geleerd hebt en op welke wijze je in de toekomst een dergelijke situatie zult benaderen.

Scenario 3: Je bent ontslagen vanwege een andere reden

Hier heb je behoorlijk wat uit te leggen. Geen enkele werkgever staat te trappelen om jou een kans te geven. Ga in ieder geval in op de feiten die ten grondslag liggen aan je ontslag en noem eventueel verzachtende omstandigheden als onhaalbare deadlines, onduidelijke taken en/of verantwoordelijkheden, leidinggevenden die niet bereikbaar zijn, etc. Ga niet in op details en geef aan wat je geleerd hebt van deze situatie en maak dit verhaal zo positief als je maar kunt. Geef hierbij aan welke impact dit heeft gehad op je persoonlijkheid en je rolopvatting als werknemer. Kortom doe er alles aan om potentiële werkgevers te overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, en dat zal nog lastig genoeg zijn…

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu