link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe maak je een cv met Microsoft Word


Hoe maak je een cv met Microsoft Word

hoe maak je een cv met Microsoft WordEen van de meest gestelde vragen aan ons is: Hoe maak je een cv met Microsoft Word? Op dit moment worden cv’s vooral gescand in plaats van gelezen. De lay-out en overzichtelijkheid van je cv speelt dan ook een zeer belangrijke rol. Een curriculum vitae met een zakelijke, professionele uitstraling geeft net dat beetje extra dat er voor kan zorgen dat je door deze eerste scan komt, waarna je cv echt gelezen gaat worden en je wellicht wordt uitgenodigd voor een gesprek. Omdat het maken van een cv niet voor iedereen is weggelegd beschrijf ik hieronder hoe je met een paar eenvoudige tips zelf een professioneel cv kunt maken en geef ik het antwoord op de vraag: Hoe maak je een cv met Microsoft Word?

Kies een professioneel lettertype

Als lettertype voor je curriculum vitae heb je de keuze tussen een schreefletter of een schreefloze letter. Een lettertype met schreef is wat stijlvoller en klassieker dan een lettertype zonder schreef. Kies een lettertype uit een van deze categorieën die zakelijk en professioneel is en daarnaast ook goed bij je past. Lettertypes als ‘comic sans’ hebben waarschijnlijk niet de zakelijke uitstraling die je zoekt.

Kijk uit met het gebruik van Times New Roman

Ik heb het niet uitvoerig onderzocht maar ik heb sterke vermoedens dat Times New Roman het meest gebruikte lettertype is waarin cv’s worden gemaakt. Waarschijnlijk komt dit doordat bij de meeste mensen dit het lettertype is waarmee Microsoft Word opstart. Tegelijkertijd leest het lettertype Times niet heel goed op schermen. Het lettertype is ontworpen voor de Britse krant The Times en wel zodanig dat er zo veel mogelijk tekst op een pagina kon. Alle ‘staartletters’ (j, g, p, q, y en ij) en cijfers van Times New Roman steken dan ook maar weinig naar onderen uit. Hierdoor komt het al snel propperig over en dat wil je niet. Kies in plaats van Times bijvoorbeeld voor Georgia (11 pt) en verhoog de regelafstand naar 14.
De regelafstand vergroten doe je in Microsoft Word als volgt:

 • ga in menu <opmaak> naar <alinea>
 • kies bij <afstand> voor regelafstand ‘exact’ op: ‘14′

Verschil tussen Times New Roman en Georgia
professioneel cv met Microsoft Word
Inspringen en opsommingstekens
Verder is het verstandig om tekst zo veel als mogelijk op te sommen en hierbij gebruik te maken van opsommingstekens (bulletpoints). De opsommingstekens in Microsoft Word zorgen er echter automatisch voor dat de tekst ook ingesprongen wordt. Hierdoor wordt je cv rommelig. Het is beter om dit zo veel als mogelijk te vermijden.
Dit doe je in Microsoft Word door:

 • in je werkbalk te kiezen voor de button<opsommingstekens>
 • en vervolgens te kiezen voor de button <inspringing verkleinen>

Verschil tussen wel en niet inspringen

Een professionele foto

De meningen zijn verdeeld over het opnemen van een foto op je cv. Een voordeel van een foto op je cv is dat je curriculum vitae hierdoor persoonlijker wordt, waardoor je sneller onthouden wordt. Als je besluit om een foto op te nemen gebruik dan altijd een professionele foto en geen vakantiekiekje. Let er verder op dat de foto goed belicht is en dat je gezicht goed te zien is.
In Microsoft Word voeg je een foto aan je cv toe door:

 • uit het menu te kiezen voor <invoegen>, <foto>, <afbeelding uit bestand>
 • selecteer de foto die je wilt invoegen
 • verschuif een van de hoeken van de foto tot het gewenste formaat
 • kies uit het menu voor <opmaak>, <afbeelding>, <indeling> en dan voor ‘om kader’
 • verplaats de foto naar de gewenste plek in je curriculum vitae

Verschil tussen een minder geschikte en een geschikte foto

Hoe maak je een cv met Microsoft Word?

Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen en antwoord te hebben gegeven op de vraag Hoe maak je een cv met Microsoft Word?. We hebben met name naar het uiterlijk en de layout gekeken. Wil je tips over wat er inhoudelijk in een cv moet staan, kijk dan hier: cv maken. Veel succes met je cv!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

Conny Kaper -

Aanvullende tip: Print je cv als je tevreden bent, om te zien hoe hij er dan uitziet. Veel werkgevers printen het cv, alvorens deze te lezen. Je foto bijvoorbeeld, kan er heel anders uitzien in zwart-wit. Qua lettertype: Verdana is ook mooi, overzichtelijk en leesbaar.

Antoinette -

Als je een afbeelding plaatst in je cv, comprimeer dan die afbeelding. Zo wordt je document niet te zwaar. Het kan 2000kb verschil uitmaken! In MS Word doe je dat door de afbeelding te selecteren, in het lint de tab ‘hulpmiddelen voor afbeeldingen’ te kiezen en daar dan de knop ‘afbeelding comprimeren’ kiezen. Klik de gewenste opties aan.

 1. 1 Trackback(s)

 2. sep 17, 2013: Vijf essentiële tips voor je infographic cv

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu