link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe kan je met storytelling werk vinden?


storytellingEen jongeman, we noemen hem Hans, gaat op avontuur om de wereld te redden en prinses Kim te bevrijden uit de handen van schurk Freddy. Op zijn avontuur zal hij de nodige tegenslag krijgen, maar gelukkig heeft hij hulp van zijn mentor Bob en zijn vriend Jan. Samen gaan ze het gevecht aan met de schurk en zijn schurkenorganisatie en herstellen ze de orde in de wereld…..
Klinkt dit bekend? Het is het verhaal van Star Wars (deel 4) maar tal van andere films maken gebruik van deze structuur. Het is een verhaal dat mensen aanspreekt, waarmee men zich kan identificeren.

Wat is storytelling?

Iedereen verkoopt wel iets: een product of dienst, een idee of zichzelf bij het solliciteren op een vacature. Wat je ook verkoopt, het is de kunst om de ander te overtuigen van het product of dienst of de persoon uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het verkopen van ‘dingen’ aan anderen doen we door te communiceren. Om hierbij zo veel mogelijk impact te hebben is storytelling, het vertellen van verhalen, eigenlijk onmisbaar. Elk goed verteld verhaal ontlokt een reactie bij de luisteraar en zorgt er voor dat de luisteraar geraakt wordt en het verhaal en de persoon die het verteld niet vergeet. Informatie verpakt in een verhaal wordt nu eenmaal makkelijker onthouden omdat die zowel het intellect als de emoties bij de ander aanspreekt. Dit zorgt ervoor dat deze informatie in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen.

Hoe kan je storytelling gebruiken in je zoektocht naar een baan?

Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je storytelling gebruiken in je zoektocht naar een baan? En om deze vraag meteen te beantwoorden, storytelling is een uitgelezen kans om je van anderen te onderscheiden. Je kunt het dus uitstekend gebruiken op je curriculum vitae. Alleen een diploma is vaak niet voldoende om aangenomen te worden. Je zult jezelf moeten onderscheiden van andere werkzoekers door positief op te vallen. Hierbij komt storytelling om de hoek kijken. Je kunt bijvoorbeeld op je cv een kort profiel opnemen waarin je iets meer van jezelf en je vaardigheden en competenties laat zien door dit verhalend weer te geven.

Eigenlijk kent iedereen, die wel eens een Hollywood film gezien heeft, de structuur van een goed verhaal.

Vaak is het zo dat belangrijke gebeurtenissen jou mede gevormd hebben tot de persoon die je nu bent. Als je in staat bent om deze gebeurtenissen en de impact hiervan op jouw leven in een pakkend verhaal samen te vatten en de relatie te leggen tussen deze gebeurtenissen en je competenties zal je een ijzersterke opening voor je cv hebben. Een opening waarmee je mensen in hart en hoofd raakt, waardoor je niet snel vergeten wordt.

De structuur van een goed verhaal

Naast authenticiteit is het van belang om ook de techniek van een goed verhaal te beheersen. Eigenlijk kent iedereen, die wel eens een Hollywood film gezien heeft, de structuur van een goed verhaal. Het ziet er ongeveer zo uit:

  • introductie van de held door wiens ogen we de wereld zien
  • de vijand of het obstakel op het pad van de held op weg naar zijn doel
  • het moment van inzicht waardoor de held ziet hoe hij de obstakels of de vijand kan uitschakelen
  • de transformatie in het leven van de held die daarvan het resultaat is.

Voorbeelden van storytelling

Tot zo ver de theorie. De kracht van storytelling wordt pas echt duidelijk door deze te ervaren. Ik heb drie voorbeelden verzameld van storytelling die de kracht van het vertellen van verhalen goed laten zien.

Voorbeeld van storytelling op een cv
Onderstaande opening komt uit een cv van een student van de Radboud Universiteit:
“Geboren in het verscheurde Voormalig Joegoslavië heb ik aan den lijve ondervonden wat haat met een mens kan doen. Daarom wil ik uit de grond van mijn hart mensen met elkaar verbinden in een samenleving waarin elk individu in zijn of haar waarde wordt gelaten en de mogelijkheid krijgt om het beste uit zichzelf te halen. Daarom wil ik met al mijn kennis en ervaring bruggen slaan tussen verschillende culturen en geloven.”

Bron: Storytelling Academy

Voorbeeld van storytelling op een website 
Een ander voorbeeld, maar nu uit een hele andere hoek, is deze site van een Amerikaans stel dat gaat trouwen. Hoewel niet alle elementen van een goed verhaal in de site verwerkt zijn, ‘raakt’ het verhaal wel.

Voorbeeld van storytelling in een speech
Kijk ook eens naar onderstaande  speech van Steve Jobs voor net afgestudeerde studenten aan de Stanford universiteit. Hij vertelt zijn eigen, authentieke verhaal, koppelt dit aan het bedrijf dat hij mede groot heeft gemaakt en drukt de studenten op het hart om hun dromen na te jagen en kansen te zien in tegenslagen.

Meer informatie

Er is online voldoende te vinden over storytelling. Twee video’s die er wat mij betreft uit springen zijn deze twee uit de ‘Tedx’ reeks. De eerste is de video van Andrew Stanton: Tips voor een sterk verhaal. Verder is onderstaande video van Nancy Duarte ook zeker het bekijken waard: ‘The secret structure of great talks’.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu