link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Heb jij een slaap-cv?


De wereld verandert continu. Wat vandaag normaal is, was 50 jaar geleden ondenkbaar en is over 50 jaar waarschijnlijk achterhaald. Dat geldt ook voor loopbanen en carrières. In het verleden was het gewoon dat je na je schooltijd in dienst trad bij een bedrijf en daar tot je pensioen bleef werken. Voor mensen die van zekerheid en veiligheid houden, is dit een heel prettige situatie. Helaas is de huidige arbeidsmarkt anders. Contracten voor onbepaalde tijd worden niet snel meer uitgegeven en door de crisis verliezen veel mensen met een jarenlang dienstverband ook hun baan.

Job-hopper versus slaap-cv

In het verleden moest je jezelf vaak tijdens een sollicitatiegesprek vaak verantwoorden als je regelmatig van baan veranderde. Waarom zou een werkgever tijd en opleiding in jou investeren als je toch na een paar maanden weer een andere baan zocht.

Hoe krijg je je cv gevuld als je je hele carrière hetzelfde beroep hebt uitgeoefend bij dezelfde werkgever?

Je werd al snel aangezien voor een “job-hopper” en dat was niet altijd positief. Natuurlijk was dat in een tijdsperiode dat er genoeg aanbod was in werk. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen. Veel van baan wisselen wordt in deze tijd positief vertaald naar flexibel en bereid zich te ontwikkelen.

Maar wat is dan een slaap-cv?

Het bestaat ook in deze tijd nog dat mensen weinig van baan wisselen. En als je dan toch op de arbeidsmarkt terecht komt en een cv moet maken, hoe krijg je die dan gevuld als je je hele carrière hetzelfde beroep hebt uitgeoefend bij dezelfde werkgever. Kortom: Hoe voorkom je de indruk dat je je hele carrière hebt zitten slapen?

Tips om een slaap-cv naar een hoger niveau te brengen:

    • Het is aannemelijk dat jouw functie niet al die jaren precies hetzelfde is gebleven. Er zijn vast veranderingen geweest in taken en verantwoordelijkheden ook al bleef de functienaam hetzelfde. Benoem die veranderingen in je functie.
    • Werkgevers bieden regelmatig cursussen aan aan hun personeel. Beschrijf aan welke interne cursussen jij hebt deelgenomen.
    • Welke relevante activiteiten uit je privé leven kun je aan je cv toevoegen? Ben je als mantel-zorger of vrijwilliger bezig geweest? Welke taken en verantwoordelijkheden had je op de school van je kinderen? Heb je hobby cursussen gevolgd?
    • Benoem jouw rol in projecten waaraan je hebt meegewerkt.
    • Benoem activiteiten die niet bij jouw functie horen, maar die jij wel op je neemt (bijvoorbeeld het verzorgen van verjaardagskaartjes of het organiseren van team-uitjes)

Transitie-vergoeding

En mocht je na bovenstaande tips niets kunnen toevoegen aan je cv? Wordt dan snel wakker! Ontslag kan ook jou overkomen. Zorg dat je aantrekkelijk bent voor de arbeidsmarkt. Volg een cursus, zet je in als vrijwilliger, vraag je werkgever om je te helpen bij je ontwikkeling. Tip: sinds 1 juli 2015 is er een verandering in de wet werk en zekerheid. Iedere werknemer heeft bij ontslag recht op een ontslagvergoeding (transitie-vergoeding). Een werkgever kan een deel van die vergoeding ook al tijdens je arbeidsduur investeren. Zo kan een werkgever je financieel helpen bij je ontwikkeling. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu