link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Een goed cv is een relevant cv


Een goed cv is een relevant cv

relevant cvEen cv moet vertellen wie je bent, wat je gedaan hebt aan opleidingen en welke ervaring je hebt opgedaan. Het moet een goede indruk achterlaten en laten zien dat je aansluiting hebt bij de vacature of opdracht waar je op solliciteert. Zoveel mogelijk opschrijven en alles uitgebreid vertellen? Nee, het gaat om relevantie. Niemand zit te wachten op een super lang cv waar in men moet zoeken naar de relevante informatie. Is het niet helder dan loop je een groot risico dat de ‘lezer’ van je cv over de voor jouw belangrijke informatie heen leest en je cv weglegt.Het is tijd voor een relevant cv!

Standaard cv’s

Veel mensen die bij ons een cv check aanvragen gebruiken een standaard format en de standaard inhoud. Is dat verkeerd? Welnee, het is niet onderscheidend en dus benut je niet al je kansen, maar verkeerd is een te groot woord. Wij adviseren je wel een onderscheidend cv te maken en indien gepast ook het format aan te passen, maar een standaard cv kan goed zijn werk voor je doen. Moet je dan altijd alle standaard informatie gebruiken? Nee. Soms komen we burger service nummers tegen. Welk nut dient dat bij een sollicitatie? De persoonlijke gegevens nemen doorgaans een half A4 in beslag en schuiven automatisch belangrijkere informatie naar onderen of zelfs naar een tweede en derde pagina. Zonde van de ruimte en absoluut niet allemaal nodig. Als je je dit wat creatiever oppakt kan het in één of twee regels.

Creatieve cv’s

We hebben legio voorbeelden van creatieve cv’s langs zien komen en ook online voor jullie verzameld. Is dat dat per definitie de goede manier om je cv op te stellen? Als het bij je past en je situatie / bedrijf waar je solliciteert, ja. Maar soms gaan mensen te ver en raak je het overzicht kwijt en/of mis je belangrijke informatie. Persoonlijk denk ik dat een creatief cv meer voor je kan spreken dan men nu denkt. Je laat zonder tekst te gebruiken meer van je zelf zien en dat is een belangrijke vorm van communicatie. Maar ga niet te ver en maak het niet te abstract. Maak er een relevant cv van!

Relevantie is ‘key’

Een sterk cv kent een scherpe balans tussen wat er wel en vooral wat er niet in staat. Hieronder een aantal voorbeelden waar je over na kunt denken of het nu wel of niet in een relevant cv moet staan:

persoonlijke gegevens
Wat is nu echt noodzakelijk te vermelden? Naam en achternaam, titel, en contact gegevens als e-mail, telefoonnummer en bijvoorbeeld social media als LinkedIn, Persoonlijke www’s en misschien Twitter. De rest kun je je bij afvragen of dat in dit stadium al belangrijk is. Voegt het iets toe aan je kennis en kunde voor de nieuwe functie? Mensen moeten je kunnen bereiken als dat nodig is en weten met wie ze te maken hebben.

Opleidingen en Cursussen
Bij opleidingen geldt net zo goed dat je kunt kijken naar relevantie. Wat wil je nu echt laten zien? Belangrijk is dat je je hoofdopleidingen laat zien en je training die ondersteuning biedt aan je werk. Heb je PrinceII en was je een geweldige projectmanager, maar wil je dat niet langer en wil je solliciteren naar een functie als coach? Is het dan nog wel relevant en moet je het dan wel vermelden? Ook hier vermelden mensen soms alle training die ze hebben gehad en maakt dat het cv onnodig lang. Ikzelf vermeld al een tijd niet meer dat ik de MAVO en HAVO heb gedaan en laat alleen zien dat ik de HEAO en een MBA heb gedaan.

Ervaring
Natuurlijk laat je een goed verloop zien in je carrière tot nu toe, maar je hoeft niet alles uit te schrijven. Schrijf alleen de ervaring helemaal uit die goed aansluit bij de vacature en vat de overige ervaring kort samen. Ik haal zelfs de relevante ervaring uit de chronologische volgorde om het te benadrukken. Een kopje ‘relevante werk ervaring’ en ‘overige werkervaring’ kunnen je cv erg goed leesbaar maken. Zijn de eerste jaren van je ervaring niet of minder relevant vat dit dan samen onder een kopje (bijvoorbeeld: financieel consultant bij diverse detacheringsbureaus). Dit laat ruimte voor de belangrijke ervaring.

Hobby’s
Goed om te vermelden, maar een origineler idee is wellicht om in je persoonlijke profiel iets te zeggen over (relevante) hobby’s als onderbouwing van een competentie.

Websites
Heb je een persoonlijke website of een blog dat carrière gericht is of dit onderbouwd. Geweldig, vermeld die dan op een prominente plek. Ik kom ook wel tegen dat mensen als een soort statement een willekeurige website tonen. Ik mis dan volledig de betekenis ervan. Misschien vind je het doel van de website erg spreken, maar zorg er voor dat duidelijk is waarom je iets laat zien en heeft het geen toegevoegde waarde laat het weg.

Kortom, het gaat erom dat je bij alle onderdelen nadenkt over de relevantie van de informatie en dat is bij elke vacature en elke persoon anders. Zoek de balans op en maak een relevant cv. Je kunt natuurlijk altijd LinkedIn gebruiken als uitgebreide tegenhanger van je cv. Schrijf daar alles uit met de juiste steekwoorden. Dan is het een aanvulling op je cv en heb je meteen goed gewerkt aan de vindbaarheid (SEO) van je LinkedIn profiel.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu