link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Drie tips om met je cv op te vallen


Drie tips om met je cv op te vallen

drie tips om met je cv op te vallenMede door de crisis ben je op dit moment niet de enige die een baan zoekt. Op dit moment komen er op elke vacature vaak honderden cv’s en brieven tegelijk binnen. De noodzaak om positief op te vallen is dus van groot belang. Het cv vormt hiervoor een belangrijk document. Het is vaak het enige (samen met de sollicitatiebrief) wat tussen jou en een baan in staat. Tegelijk zien veel mensen het curriculum vitae nog steeds als een standaard document waarin de feiten droog worden opgesomd in een saaie lay-out. De persoon achter het curriculum vitae wordt dan in de brief toegelicht en deze brief moet er voor zorgen dat de gewenste baan wordt binnengehaald. Hanteer jij ook deze strategie? Lees dan vooral onderstaande drie tips om met je cv op te vallen.

Het cv is belangrijker dan de sollicitatiebrief

In de praktijk worden sollicitatiebrieven vaak slecht en soms zelfs helemaal niet gelezen. Recruiters scannen namelijk eerst het cv en beoordelen dan of je wel of niet geschikt bent voor de baan waarop je solliciteert. En dat scannen vindt vaak razendsnel plaats, denk hierbij aan enkele seconden. Val je na deze scan buiten de boot, dan is de kans dat je brief gelezen wordt minimaal. De brief speelt vaak pas een rol als je geschikt bent bevonden voor de baan waarop je solliciteert. Richt je aandacht dus altijd eerst op je cv dus en dan pas op de brief.

Hoe val je op met je cv?

Tip 1: breng structuur aan
Aangezien je cv razendsnel wordt doorgenomen is het van belang dat er structuur in je curriculum vitae zit. Structuur breng je aan door tekstblokken te maken en bij elk blok een duidelijk kopje te maken. Het is verstandig om dit kopje qua opmaak duidelijk te onderscheiden van de overige tekst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vet gedrukt in een groot lettertype. Verder kan je deze tekstblokken van andere tekstblokken afzonderen door veel witte ruimte te gebruiken. Dit leest prettig en maakt je tekst overzichtelijk. Gebruik daarnaast korte, actieve zinnen die snel gelezen kunnen worden. En denk er ook eens aan om met grafische elementen tekstblokken duidelijk te markeren.

Tip 2: de inhoud
De meeste cv’s die wij tegenkomen wanneer we een cv check uitvoeren of een cv herschrijven noemen geen resultaten en gaan niet in op competenties. Dit zijn echter bij uitstek twee onderwerpen waarmee je je op een positieve manier kunt onderscheiden van anderen. Concreet behaalde resultaten zeggen veel meer dan een opsomming van alleen taken of verantwoordelijkheden. Resultaten zijn tastbaarder, hebben veel meer betekenis voor de lezer en zorgen er voor dat een potentiële werkgever nieuwsgierig wordt. Verantwoordelijkheden krijgen pas betekenis als je ook vertelt wat je met deze verantwoordelijkheden gedaan hebt. Daarnaast kan je je nog verder onderscheiden door een beperkt aantal relevante competenties te noemen en deze toe te lichten. Kijk wel uit dat je geen bull shit bingo van je curriculum vitae maakt 😉

Tip 3: het uiterlijk
Tenslotte is het uiterlijk van je cv vaak belangrijker dan je denkt. Een curriculum vitae met een zakelijke, professionele uitstraling geeft net dat beetje extra dat er voor kan zorgen dat je door deze eerste scan komt, waarna je cv echt gelezen gaat worden en je wellicht wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maak je cv dus persoonlijk en geef het een professionele uitstraling. Je kunt hiervoor bij ons een professioneel cv sjabloon downloaden of je kunt je een professioneel cv met Word maken.

Veel succes met je cv en mochten er nog meer dan drie tips om met je cv op te vallen zijn laat het ons dan via het commentaar hieronder weten!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu