link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De 10 meest gemaakte fouten in een cv (1/2)


De 10 meest gemaakte fouten in een cv (1/2)

10 meest gemaakte fouten in een cvOm je droombaan te vinden heb je een goed, professioneel en onderscheidend cv nodig. Fouten op je cv kunnen desastreus zijn en er voor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. We hebben de 10 meest gemaakte fouten in een cv op een rijtje gezet. Hierbij de eerste vijf, volgende week de volgende vijf van de fouten.

Het verkeerde cv formaat

Er zijn twee hoofdvormen cv formaten: een chronologisch cv en een competentie cv. Als je weinig relevante werkervaring hebt is het niet verstandig om een cv formaat te kiezen waarin de werkervaring centraal staat (een chronologisch cv). Toch kiezen veel mensen hiervoor en wijden dan uitgebreid uit over hun vakantiebaantjes. Het is dan verstandiger om te kiezen voor een competentie cv. Hierin staan je competenties centraal en kan je aantonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt voor de functie.

Geen relevante informatie

Noem in je cv zo veel mogelijk relevante informatie. En relevant is informatie die voor de baan waarop je solliciteert relevant is. Als je meer dan twintig jaar relevante werkervaring hebt, ga dan kort in op alle ervaring die je hebt en noem per ervaring de hoogtepunten. Als je veel minder relevante werkervaring hebt ga dan wat uitgebreider in op de werkervaring die nodig is voor de baan waarop je solliciteert. Een cv met een lengte van ongeveer twee A4-tjes wordt in het algemeen als een goede lengte beschouwd.

Te weinig onderscheidend

De meeste mensen hebben de neiging om strikt vast te houden aan een (al dan niet van het internet gehaald) cv sjabloon. Vaak is dit een standaard chronologisch cv formaat met een wat saaie traditionele layout en weinig verassende elementen. Als je een dergelijk formaat gebruikt bedenk dan dat je saai en weinig onderscheidend overkomt. En aangezien je cv je visitekaartje is, lijkt dat geen goede keuze. Probeer dus eens wat anders te doen en laat je hierbij bijvoorbeeld inspireren door wat anderen gemaakt hebben.

Spelfouten

Spelfouten op een cv zijn dodelijk. Het staat slordig en de lezer krijgt het gevoel dat er weinig aandacht aan het cv is besteed. Daarmee maak je geen goede eerste indruk. Laat je cv, voordat je deze verzendt, dan ook altijd door iemand anders nog een keer lezen. Vaak is het namelijk zo dat je je eigen fouten niet ziet.

Sociale media vergeten

De meeste mensen ‘doen wel iets’ met sociale media tegenwoordig. Of het nou Hyves, Facebook, LinkedIn of Twitter is. Tegelijkertijd gebruiken recruiters deze sociale media om wat meer over jou als persoon te weten te komen. Is het dan niet verstandig om zelf de regie in handen te nemen en deze al op je cv te vermelden? Als je bijvoorbeeld een digitaal cv maakt hoeft de lezer alleen nog maar op een link te klikken om meer over jou te weten te komen. En bedenk hierbij ook dat recruiters, indien ze ge├»nteresseerd in je zijn, je toch wel online gaan opzoeken. Waarom zou je ze het dan niet makkelijk maken?

Volgende week de vijf resterende fouten.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

Bas -

Wat een fantastische tips staan hier zeg! Complimenten!

  1. 2 Trackback(s)

  2. feb 4, 2011: Evolutie van mijn cv | RecTec
  3. apr 18, 2013: De 10 meest gemaakte fouten in een cv (2/2)

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu