link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

CV robots het einde van het nut van een net cv?


CV robots het einde van het nut van een net cv?

cv robot
Je cv mooi maken, personal branding en welke beweging ook die er voor zorgt dat we met zijn allen proberen het cv meer te laten vertellen over de kandidaat. Het lijkt allemaal voor niks, want veel grotere bedrijven gebruiken cv robots. Een cv robot, een computer die op basis van o.a. termen in het cv een eerste selectie doet. Zijn deze cv robots het einde van het nut van een net cv en hoe ga je hier mee om?

Waarom gebruikt men cv robots?

Laten we proberen te begrijpen wat de reden is van deze cv robots, want het is nu eenmaal bijna niet te doen om uit zoveel cv’s de juiste kandidaten te halen. Een vorm van eenvoudige selectie moet dan wel vooraf gaan aan de werkelijke selectie op basis van meer dan alleen de steekwoorden in een cv. Laten we dus even de cv robot als gegeven zien in het sollicitatieproces. Laten we de laatste vraag even als eerste beantwoorden, hoe ga je er mee om?

Ik kan in eerste instantie denk aan twee routes die je zou kunnen bewandelen om ‘langs’ de cv robot te komen:

1. Twee cv’s;
2. Persoonlijk contact.

Twee cv’s

Als je jouw netjes opgemaakte cv stuurt kan het natuurlijk zo zijn dat je heel erg gefocussed hebt op de vacature en dat je heel goed hebt geprobeerd om kort en bondig te zijn. Daardoor heb je precies verteld waar het om moet gaan, maar heb je wellicht wel steekwoorden weggelaten die de robot aan het zoeken is. Voldoe je niet aan het lijstje steekwoorden van de cv robot dan lig je eruit en zal niemand je mooie Lifebrander cv sjaloon zien.

Je zou natuurlijk kunnen denken dat je als sollicitant dan helemaal niet meer de moeite hoeft te nemen om naar uiterlijke zaken te kijken van het cv, maar als je wel door de ‘robot’ selectie heen komt dan zal er wel weer een persoon kijken naar je cv. En in dat geval gelden de ‘normale’ regels weer en is het juist een voordeel om op te vallen met je cv.

Een mogelijke oplossing is om twee cv’s te hanteren. Het eerste cv, waarin je lang en uitvoerig beschrijft wat je ervaring is, wat je opleidingen en trainingen allemaal zijn geweest en zo verder. Die gebruik je voor de ‘robot’ scan. Het tweede cv stem je helemaal af op de situatie en stel je scherp op je eigen persoonlijkheid. Deze twee cv’s stuur je mee naar de betreffende organisatie.

Is het nu het geval dat je maar één cv kunt opsturen, omdat het systeem het niet toelaat, vermeld dan bovenaan je cv dat dit je uitgebreide cv is en dat jouw persoonlijke profiel opgevraagd kan worden. Of geef ergens aan dat ze die versie van je cv online te vinden is.

Aan deze aanpak zitten wel wat risico’s, want je weet niet hoe het interne proces verder verloopt en of mensen de moeite willen nemen om een ander cv op te vragen of online op te zoeken. Een beter idee of een combinatie van de ideeën is wellicht de volgende, persoonlijk contact.

Persoonlijk contact

Heb je het idee dat in jouw sollicitatie wellicht een cv robot wordt ingezet dan is het een een goed idee om eerst eens te bellen met een contactpersoon voor de betreffende vacature. Je kunt dan aangeven dat je twee cv’s hebt en dat je graag zeker wilt zijn dat wanneer je door de eerste ronde heen komt dat dan het juiste / beste cv bij de handmatige selectie doorkomt. Misschien kan je dan toch je netjes opgemaakte cv toesturen of misschien geeft de medewerker aan wat het proces zou moeten zijn.

Een net cv nog nuttig?

Ja, ik ben van mening van wel. Niet alle bedrijven gebruiken een cv robot en het is altijd een goed idee om een kort en lang cv te hebben. Het korte en netjes opgemaakte cv om als profiel op te sturen en een lang cv als men er om vraagt of als dit nodig blijkt om door een geautomatiseerd proces heen te komen. Kortom, blijf je cv bewerken, maar houd rekening met het proces, waarin je terecht komt. Wat je ook schrijft, al is het een cv, je schrijft het voor de lezer. Ook als dit een computer is.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu