link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

CV bij een open sollicitatie


CV bij een open sollicitatie

cv bij een open sollicitatieHet aantal vacatures in Nederland is weer aan het stijgen. Bedrijven hebben weer nieuw personeel nodig en de economie lijkt voorzichtig op te leven. Toch is er niet voor iedereen een geschikte baan te vinden. Het kan lonend zijn om bedrijven direct te benaderen via een open sollicitatie. Veel van de vacatures worden immers nooit gepubliceerd en worden via het eigen netwerk ingevuld. Hieronder hebben we wat tips voor je cv op een rij gezet. Met een onderscheidend en professioneel cv heb je immers aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hoe ziet een cv bij een open sollicitatie er uit?

Bij welk bedrijf?

De eerste stap is om enkele bedrijven te selecteren waar je zou willen werken. Informatie hierover kan je op beurzen verzamelen, via je eigen netwerk, via sociale media als LinkedIn of Facebook of door een sector te kiezen waarin je zou willen werken en daarna uit te zoeken welke bedrijven in deze sector opereren. Ook zijn er steeds meer online tools waarmee je een helder beeld van werkgevers kunt krijgen.

Doe je huiswerk

Met een open sollicitatie geef je aan dat je graag bij die organisatie wilt werken. Zorg er dan ook voor dat je weet wat er speelt in de sector waarin die organisatie opereert. En doe daarnaast je huiswerk over het bedrijf zelf. Bekijk het organogram, lees het jaarverslag en de missie en visie van het bedrijf, spit pers- en krantenberichten door, probeer een beeld te creëren van de cultuur van het bedrijf en maak een inschatting bij welke afdeling van de organisatie je graag zou willen werken. Deze informatie kan je vervolgens gebruiken voor je brief en voor het opnemen van een doel in je cv.

Neem een doel op in je cv

Bij open sollicitaties is het van belang om duidelijk te maken wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf. Uiteraard verwoord je dit in je sollicitatiebrief. Daarnaast is het aan te bevelen om in je cv een duidelijk doel op te nemen. In een doel omschrijf je welke positie(s) je binnen het bedrijf ambieert, wat jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf in deze rol kan zijn en welke ambities je hebt. Je kunt bijvoorbeeld op zoek zijn naar een startersfunctie waarbij je op korte termijn zo veel mogelijk wilt leren of naar een inhoudelijk specialistische functie met doorgroeimogelijkheden naar een leidinggevende functie.

Ga in op je competenties

Omdat je niet op een specifieke vacature solliciteert is het lastig om relevante werkervaring te noemen. Het is daarom van extra groot belang dat je je competenties op je cv vermeld. Je geeft zo extra nadruk aan de zaken waarin je uitblinkt en je toont hiermee aan dat je geschikt bent voor een bepaalde baan. Noem drie tot vier competenties, geef een korte omschrijving van elke competentie en toon aan (bewijs) dat jij de competentie hebt. Om aan te tonen dat je resultaatgericht bent kan je bijvoorbeeld enkele prestaties noemen en beschrijven op welke gestructureerde wijze je tot dit resultaat bent gekomen. En als een van jouw competenties is dat je ‘initiatief neemt’ omschrijf dan een of meerdere situaties waaruit dat blijkt.

Meer informatie over hoe je een professioneel cv kunt maken vind je hier. Veel succes met je cv!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Geef je mening

karin engbers -

Prima tips, aanvullend zou ik nog adviseren om ervoor te zorgen dat je open sollicitatie bij de juiste persoon terechtkomt. Informeer dus van te voren bij het bedrijf.

Dank Karin, dat lijkt me inderdaad een prima aanvulling!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu