link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Bullshit bingo op je cv


Bullshit bingo op je cv

bull shit bingo op je cv“Ik ben een echte teamplayer die ook zelfstandig, doelgericht en proactief zijn doelen weet te halen. Ik heb geen 9-tot-5 mentaliteit en ben leergierig en competitief ingesteld. Mensen kenschetsen mij als creatief en accuraat met een hands-on-mentaliteit waarin ik mijn leidinggevende capaciteiten voldoende kan etaleren middels out-of-the box denken waar het kan en binnen de lijntjes waar het nodig is.” Dit soort beschrijvingen komen steeds vaker voor op cv’s. Maar is het ook verstandig om jezelf op deze wijze te beschrijven? Tijd voor de bull shit bingo op je cv!

Inhoudsloze termen op je cv

En om deze vraag maar meteen te beantwoorden: nee, dat is het niet. Inhoudsloze termen op je curriculum vitae kan je het beste zo veel als mogelijk vermijden. Ze voegen weinig tot niets toe aan je cv en doordat iedereen ze al gebruikt onderscheid je jezelf er ook niet mee. Juist omdat iedereen ze gebruikt worden het holle, betekenisloze kreten die niets over jou zeggen en in sommige gevallen zelfs tegen je gaan werken in plaats van voor je.

Bullshit bingo op je cv

In onderstaand overzicht hebben we de meest gebruikte termen op een rijtje gezet. En, gewoon omdat het kan, hebben we er een bingo-kaart van gemaakt. Als je de kaart wilt gebruiken, klik er dan op, print hem uit en leg hem naast je cv.  Bij vijf op een rij heb je een bingo. En in, tegenstelling tot regulier bingo, dan heb je verloren….

bullshit bingo

Werkgevers zijn medeschuldig

Helemaal vermijden kan je deze termen ook weer niet, al was het maar omdat ze nogal eens voorkomen in vacatureteksten. Als er al sprake is van een schuld ligt die dan ook ten dele bij de werkgevers. Je bent geneigd om de termen uit deze vacatures over te nemen in de hoop dat je hiermee voldoet aan het geschetste profiel. Maar dat doet iedereen al. Hoe kan je dit vermijden en toch aantonen dat je geschikt bent?

Zo toon je aan dat je geschikt bent voor een vacature

Eigenlijk heel simpel, door voorbeelden te geven. Als je bijvoorbeeld zegt dat je creatief bent en je hebt een niet creatief standaard opgemaakt cv, dan ben je niet geloofwaardig. Als je zegt dat je resultaatgericht bent en vervolgens in je cv geen enkel resultaat noemt uit vorige werkervaringen ben je niet geloofwaardig. Als je zegt dat je doelgericht bent en een cv produceert met zes kantjes tekst ben je niet geloofwaardig. Met andere woorden laat zien dat je een bepaalde competentie hebt. Geef zo veel mogelijk voorbeelden van de claims die je maakt, leg uit en bewijs waar het kan.

Wat denken jullie, hebben we alle bullshit termen hiermee verzameld of ontbreken er nog enkele?

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Geef je mening

Melle vd Heide -

Ik ben nu sinds 2009 op de arbeidsmarkt en houd de vacatureteksten goed bij, ik lees er elke dag wel een. Gewoon om te weten wat er op de markt te doen is. Ik heb denk ik minder dan 5 vacatureteksten gezien waarop geen van de lotnummers van de bingokaart stonden. Ik neem dus aan dat ‘nogal eens voorkomen op vacatureteksten’ ironisch bedoeld is?

Welke bedrijf/instantie toont nu eens ballen en schrijft een echte wervende tekst? Ik ken alvast 1 organisatie die mij overtuigde: de OVER-gemeenten. Voor mij net iets te evr reizen, maar ze doen het goed.

Dank voor je bijdrage! Het was inderdaad ironisch bedoeld 😉 Bedoel je deze OVER-gemeenten?

Niet helemaal mee eens dat het noemen van competenties nergens op slaat, maar wel een goede suggestie om in ieder geval voorbeelden te noemen bij competenties als je die al noemt in je cv.

Verder wel leuk bedacht 😉 bullshit bingo op je cv!

Mijke -

Briljant stuk!

  1. 8 Trackback(s)

  2. dec 14, 2011: LinkedIn buzzwords
  3. jan 6, 2012: Ken jij het geheim van een goed cv?
  4. jan 13, 2012: Dat had hij beter niet kunnen doen
  5. sep 17, 2012: Bull shit bingo (deel 2)
  6. nov 23, 2012: Peerz
  7. mrt 11, 2013: Vijf zaken die je beter kunt vermijden op je cv
  8. mrt 18, 2013: Hoe voorkom je bull shit bingo?
  9. apr 18, 2013: Wat zet je nooit op je curriculum vitae?

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu