link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Uitstelgedrag ? Een kikker en tomaat kunnen je helpen!


uitstelgedrag

Als sollicitant zul je er zeker af en toe mee te maken krijgen: je ziet een leuke vacature, en denkt: daar ga ik op reageren. Maar dan….stel je het schrijven van de motivatie brief uit. Of een kennis vertelt je dat zij een leuk netwerk-contact voor je heeft. Je hoeft haar alleen maar even een mailtje te sturen en jullie kunnen een kop koffie gaan drinken. Maar dan….

We hebben allemaal last van uitstelgedrag. Wat kun je nu doen om toch in beweging te komen?

Blokeer tijd in je agenda

Vaak is het best simpel: gewoon beginnen en je niet af laten leiden. Ik merkte dat ik bij het schrijven van de column me er ook moeilijk toe kon zetten. En dan ga je afleiden zoeken: o er komt een mailtje binnen. En had ik niet nog een leuk mailtje over een persoonlijkheidstest, zal ik die niet eerst even maken? Het komt er dan op aan dat je focus terug brengt op dat wat belangrijk voor je is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door tijden in je agenda te blokkeren voor zaken die belangrijk zijn. Een paar andere eenvoudige tips zijn: het werken met “to do” lijstjes, zet al je piepjes op je telefoon en computer die aangeven dat er een nieuwe mail binnen komt uit. Die leiden enorm af. En het kost meer tijd dan je denkt om weer opnieuw echt geconcentreerd aan het werk te gaan. Ruim elke dag een uur in om naar vacatures te zoeken. En een uur om te netwerken.

Werken in blokken van 20 minuten

Je zou de pomodoro techniek toe kunnen passen (deze aanpak is ontwikkeld door Francesco Cirillo). Je begint met het maken van een inschatting van hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Bijvoorbeeld het schrijven van een goede sollicitatiebrief: 2 uur. Dan deel je de taak op in blokken van 30 minuten: 1. Onderzoek doen naar het bedrijf 2. De vacaturetekst goed lezen en ontleden 3. Een opzet maken voor de brief 4. De brief herlezen en verbeteringen doorvoeren. Dan ga je aan de slag, steeds voor 30 minuten. En in die 30 minuten ga je dan 25 minuten ongestoord aan de slag, je zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt. Na de 25 minuten neem je 5 minuten pauze.

Eet een kikker

En als laatste heb ik nog een leuke tip die gebaseerd is op het boek “Eat that frog: dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden” van Brian Tracy. Die geeft aan dat je je dag het beste kan beginnen met een taak waar je het minste zin in hebt. Vaak blijken klussen die vooraf helemaal niet zo leuk leken, achteraf toch als leuk ervaren te worden. Zo was dat ook voor deze column die ik tijdens mijn vakantie in Zwitserland schreef. De bergtoppen lagen prachtig in de zon en riepen me om naar buiten te komen, maar ik dacht: eerst deze kikker even eten, en nu ik aan het schrijven ben, zou ik nog wel een veel langer stuk willen schrijven over uitstelgedrag want er is nog veel meer over te schrijven. Maar dat doe ik dan wel voor een volgende blog.

De tips tegen uitstelgedrag op een rij

1. plan tijd in in je agenda voor de dingen die je wilt doen

2. pas de pomodoro techniek toe: werk geconcentreerd in blokken van 20 minuten

3. eet een kikker aan het begin van je dag: doe de vervelende klusjes eerst

PS en als je toch even lekker wilt uitstellen, kijk dan dit filmpje van Tim Urban over…. uitstelgedrag

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu