link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Teamrollen: ken ze en bereik meer!


teamrollenMeestal maak je deel uit van meerdere teams in je organisatie. Je hebt je eigen afdeling, je vakgenoten, vaste projectteams of gelegenheidsteams. Je levert natuurlijk in het team wat er vanuit je functie van je verwacht wordt, net als de andere teamleden ieder hun functionele taak hebben. Maar welke toegevoegde waarde heb jij nog meer? Weet je altijd de zwakke kanten te vinden in een voorstel, of zorg jij voor de goede sfeer? Iedereen voegt vanuit zijn persoon iets toe met zijn teamrollen. Door je teamrollen te kennen kun je ze beter benutten en meer in en met je team bereiken!

Wat zijn teamrollen?

Meredith Belbin onderzocht wat teams effectief en succesvol maakt. Hij ontdekte dat er 9 verschillende rollen zijn die teamleden kunnen vervullen, die allemaal nodig zijn om een team succesvol te maken.

Specialist     Monitor     Groepswerker     Plant     Zorgdrager
Brononderzoeker     Bedrijfsman     Vormer     Voorzitter

De rollen zijn vaak omschreven. Er zijn meerdere instrumenten om je teamrollen te laten bepalen. De 360 graden variant of een combinatie van testen – in combinatie met een coachgesprek – geeft de meest betrouwbare resultaten.

Wat heb ik aan teamrollen?

  • Als je weet wat je extra toevoegt in een team, kun je je beter profileren. Als er dringend een innovatieve inbreng nodig is, en jij hebt Plant als belangrijkste teamrol, dan weet je dat je hard nodig bent voor een team. Laat je teamrollen ook terugkomen in je persoonlijke profiel op je cv en social media. En durf je te verkopen op jouw toegevoegde waarde!
  • Meer kennis van teamrollen levert een betere samenwerking op binnen je team. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat je collega Zorgdrager graag de puntjes op de i wil zetten, terwijl je collega Vormer zijn besluit zo snel mogelijk erdoor wil hebben en dat beide rollen een belangrijke functie hebben. Door meer inzicht kun je ook meer invloed hebben in je team!
  • Vanuit de teamrollen kun je problemen in een team verklaren en oplossen. Misschien blijkt dat er heel veel Bedrijfsmannen zijn in je team, die alleen maar willen ‘gaan’ maar dat een Voorzitter ontbreekt om het overzicht te bewaken. Of het is ‘ieder voor zich’ omdat een Groepswerker ontbreekt. Zoek naar de optimale teamsamenstelling en ondervang gezamenlijk de zwakke plekken zo goed mogelijk!

Leestip
Leve het verschil! Beter samenwerken, beter presteren | Kloppenburg, van der Schoor & Groen

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu