link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

C’est le ton qui fait la musique


muziekIn je zoektocht naar een nieuwe baan wil je nog wel eens feller uit de hoek komen dan je bedoeling is. Het beroerde is dat mensen dan alleen nog maar naar de vorm luisteren in plaats van de inhoud. Zing daarom eens een ander deuntje! Om je duidelijk te maken hoe dat zit met verschillende deuntjes, vertel ik je graag iets over wat mij laatst overkwam.

Ik was onderweg op een route waar al geruime tijd aan de weg gewerkt wordt. Altijd linke soep, niet alleen voor mij als weggebruiker maar vooral voor de mannen en vrouwen die de werkzaamheden uitvoeren. Er vallen regelmatig doden onder deze (in mijn ogen) helden van de weg en dat is natuurlijk afschuwelijk. Geen wonder dus dat ze op allerlei mogelijke manieren mensen proberen te waarschuwen en te manen tot voorzichtigheid. En in dat woordje manen zit ‘m wat mij betreft precies het punt . . .

Ik naar jou luisteren? Echt niet!

Ik bekijk gedrag van mensen door de bril van mijn psychologische achtergrond: Transactionele Analyse. Dat betekent dat ik over ego-toestanden en transacties spreek: Ouder-Volwassene-Kind* en de ‘communicatie-lijntjes’ tussen deze verschillende posities.

*TA-termen die je hierna nog meer tegen zult komen

In netwerk- of sollicitatiegesprekken kan je het beste met verschillende posities spelen

Als je iemand vermanend toespreekt, doe je dat waarschijnlijk vanuit een Ouder-positie: streng, duidelijk en in de verwachting dat de ander naar je luistert en je gehoorzaamt. De ontvanger van deze boodschap zal zich vooral in zijn of haar Kind-positie aangesproken voelen. En dat kan nog wel eens anders uitpakken dan je wenst of verwacht. Net als een ‘gewoon’ kind kun je je lekker niks aantrekken van het standje, misschien zeg je wel ‘ja’ maar doe je ‘nee’ óf – dat kan natuurlijk ook nog steeds – je gehoorzaamt netjes.

Ik wil doorrijden

snelheid1Ik weet niet hoe het voor jullie is maar als ik redelijk gehaast ben, het koud of vies weer is, er gedoe op de weg is en ik gewoon DOOR WIL RIJDEN (!!!) dan roepen bepaalde borden of situaties óf het opstandige kind in mij op óf de negatief kritische ouder. Doe jij bijvoorbeeld netjes en zonder morren wat er op dit bord (zie plaatje rechts) van je wordt gevraagd? Er is geen kip te bekennen, je bent aan de late kant . . . ECHT niet dat ik opeens in een sukkeldrafje ga rijden!

Maar zó wil ik wel naar je luisteren!

snelheid2Gelukkig stond er boven dit bord nog een ander plaatje (zie plaatje rechts) . . . hierdoor was mijn reactie totaal anders. De positieve, zorgzame aspecten van mijn Voedende Ouder maken dat ik me identificeer met de vader van dit kindje, en ik heb niet eens kinderen! Mijn Vrije Kind moet lachen om het schattige tekeningetje en mijn Positief Aangepaste Kind doet netjes wat er van mij gevraagd wordt. Wie had dat gedacht!?

De kunst van meerdere lijntjes

Wat mij betreft een geweldig voorbeeld van hoe je volwassen, eigengereide mensen met het ‘trekken’ van meerdere lijntjes op een hele leuke, verrassende manier kunt bereiken en ergens toe kunt bewegen. In netwerk- of sollicitatiegesprekken komt het ook aan op deze lijntjes en dat werkt het beste als je wat speelt met verschillende posities. Misschien word je wel gevraagd naar je expertise en heb je dondersgoed in de gaten dat de ander er werkelijk geen bal van snapt. Ga je dan als een betweterige Ouder de ander berispend toespreken? Diegene heeft immers wel de macht om je leuk genoeg te vinden voor een volgende ronde. Zorg dus dat de ander je ook daadwerkelijk leuk vindt. Maak een dolletje, houd het gelijkwaardig, stel vooral ook veel vragen en ga nooit, maar dan ook nooit in de aanval of de verdediging!!!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu