link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wie ben ik?


wie ben ikEen tijdje geleden raakte ik op een netwerkbijeenkomst in gesprek met een vrouw. We hadden elkaar vaker gezien en gesproken, maar op een of andere manier raakten we verdiept in een diepgaand gesprek. Het werd een zeer persoonlijk gesprek en beiden voelden we ons prettig hierbij.

Wie ben ik?

Het gesprek ging over een van de bekendste coachvragen: wie ben ik? Zij vertelde dat zij een ‘pleaser’ is en iedereen het altijd naar de zin wil maken. Ook in haar werk deed en doet ze dat nog steeds. Wat ik sterk van haar vond is dat zij zelf heel goed wist aan te geven hoe zij een ‘pleaser’ is geworden. Het kwam vanuit haar jeugd. Ik luisterde vol aandacht en bewondering naar haar verhaal. Wat een zelfkennis en een kracht! Als coach kon ik het niet laten om haar vertellen dat een persoon meerdere ‘ikken’ heeft, zonder dat men een gespleten persoonlijkheid heeft. En dat bij haar de ‘pleaser’ kennelijk achter het stuur van de auto zit en haar andere ‘ikken’ op de achterbank zitten. Haar ‘pleaser’ wil haar beschermen tegen conflicten en wil de sfeer goed houden.

Wie is ‘ik’?

Na ons gesprek bleef door mijn hoofd spoken: wie kent zichzelf echt? Je zou bijna zeggen: wie is ‘ik’ ? In het boekje ‘ik (k)en mijn ikken‘ van Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn worden de verschillende ‘ikken’ uitgebreid beschreven. Leuk om te lezen en zeer herkenbaar. Zij onderscheiden onder anderen de volgende ‘ikken’.

De Pleaser
Hij houdt er van het iedereen naar de zin te maken. Niets is hem teveel als de ander maar gelukkig is. Hij heeft een open en persoonlijke uitstraling en glimlacht veel.

De Pusher
Hij streeft ernaar het maximale uit het leven te halen. Druk, druk, steeds een schepje er bovenop doen. Je herkent hem aan een gejaagd tempo en to do lijstjes.

De Rationele Denker
Hij is alleen geïnteresseerd in feiten en de objectieve werkelijkheid. Hij is koel en afstandelijk, analyseert, redeneert.

De Innerlijke Criticus
Hij voorziet je permanent van commentaar. Hij wijst er je er voortdurend op als je iets verkeerds doet.

Het Innerlijke Kind
Hij is gevoelig, open, intuïtief en ontvankelijk. Hij kent angst, verdriet, pijn, plezier, liefde. Het uit zich via je lichaam: angstzweet, brok in je keel etc.

Wie zit er bij jou achter het stuur? Wie ben je?

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu