link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wat wil ik? Vraag 3 van de loopbaancoach


wat wil ikAls loopbaancoach stel ik eerst de vraag:  Wie ben ik? Als het antwoord daarop duidelijk is, komt al snel vraag 2: Wat kan ik? En dan de leukste: Wat wil ik? Soms gewoon hetzelfde, maar vaak is dit de fase waarin onvervulde loopbaanwensen naar boven komen.

Begin met de omgeving te verkennen

Grof gezegd zijn er twee smaken in werkend Nederland: profit én non-profit. Onder het eerste verstaan we bedrijven die op de wereld zijn om winst te maken, commerciële organisaties dus. Onder het tweede schuiven we alle instellingen die géén winst als doel hebben, denk daarbij aan overheid, onderwijs, politie en zorg. Bepaal voor jezelf waar je meer thuis voelt. Ben je idealistisch, wil je iets betekenen voor de ander (burger, patiënt of leerling) kies dan voor non-profit. Houd je van competitie, snel schakelen en resultaat behalen, dan is profit geschikter.

Welke branche spreekt je aan

Kent u deze nog… Primair, secundair, tertiair en quartaire sector ? Oftewel: wil je maken, verwerken of verkopen? Of zoals hierboven als vermeld, werken bij een organisatie zonder winstoogmerk. Er zijn veel overzichten van branches en organisaties daar binnen. Neem de tijd om daar over na te denken. Deze fase van de loopbaancoaching mag of moet zelfs lekker breed worden ingestoken. Denk out-of-the-box, verken en onderzoek. Je kunt er zelfs voor kiezen om een lijst van 10 bedrijven te maken waar je graag zou willen werken.

Hoe moet de cultuur zijn

Zoals je wellicht merkt, vormen de vragen een soort trechter. Langzaam, maar zeker wordt het duidelijk wat je wilt. De sector, de branche en soort bedrijf. Een belangrijk aspect van een bedrijf is de cultuur. Hoe gaat men met elkaar om, formeel of informeel? Is er ruimte voor nieuwe ideeën of bepaalt de research & development alles? Mag je fouten maken of is er een afrekencultuur? De heersende organisatiecultuur bepaalt ook vaak de omgang met collega’s en leidinggevenden. Wat past nu bij jou?

Wat wil ik?

Het lijkt de omgekeerde volgorde, beginnen bij de omgeving in plaats van bij jezelf. Toch is dit een fijne werkwijze. Als je aan het begin van de loopbaan staat, heb je ervaring met bijbanen, stages en afstudeeropdrachten. Van welke omgeving, cultuur en collega’s werd je blij? Als je al veel bedrijven hebt gezien, kun je ongetwijfeld aangegeven waar je je als een vis in het water voelde.

Die omgevingsfactoren zorgen voor een groot deel van je tevredenheid, maar het meest belangrijke is: waar ga jij van glunderen? Bij het antwoorden van deze vraag komen jouw competenties van pas. De meeste mensen hebben plezier in te doen waar ze goed in zijn. Je sterke kanten wil je gebruiken in een functie en die kwaliteiten zorgen ervoor dat je goed presteert. Zo zie je dat zelfkennis belangrijk is! Soms zijn er onvervulde wensen: een eigen bedrijf beginnen, eindelijk iets creatiefs gaan doen of je richten op dieren. Dit is het moment om je dromen te onderzoeken en antwoord te krijgen op de vraag wat wil ik?.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu