link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wat kan ik? Vraag 2 van de loopbaancoach


loopbaancoachElk loopbaancoach traject begint met dezelfde vraag: Wie ben ik? Als het antwoord daarop duidelijk is, komt al snel vraag 2: Waar ben je nu goed in? Wat is je vak? Met deze vragen begin ik een loopbaancoach sessie die gaat over kwaliteiten. Negen van de tien mensen zegt daarop: geen idee! Tijd voor onderzoek dus!

Weet wat je in huis hebt: opleiding

Natuurlijk wil die nieuwe werkgever een prettig persoon aannemen, maar naast persoonlijkheid, zijn ook kennis en ervaring van belang. Kennis heb je opgedaan door je opleiding én je werkervaring. Je hebt na de middelbare school gekozen voor een beroepsopleiding (mbo of hbo) of voor een universitaire studie. Vaak een bewuste keuze, soms een gok. Het blijft lastig om op zo’n jonge leeftijd al te kiezen voor beroep, baan of functie. Recruiters scannen altijd de opleiding van een kandidaat, dus mocht je nog geen afgeronde studie hebben: GA LEREN! Leren stopt helaas niet ná je diploma, een leven lang leren is het motto. Dus zorg dat je cursussen, trainingen of zelfs een opleiding volgt, dan blijf je je waarde behouden. In deze fase van het loopbaancoach traject verzamel je dus alle informatie (en diploma’s/getuigschriften) die relevant is. Japans bloemschikken mag wat mij betreft in het hokje: leuk maar niet nuttig…

Weet wat je kunt bieden: ervaring

Zorg ervoor dat je precies weet wat je allemaal aan taken, projecten of opdrachten hebt gedaan. Je functieomschrijving biedt hiervoor een goede basis. Toch komt het regelmatig voor dat een takenpakket veel uitgebreider is. Hoe meer informatie over je werkervaring hoe beter. Heb je altijd de personeelsuitjes geregeld? Lid van de OR geweest? Werkte je vaak nieuwe collega’s in? Was jij de wandelende Wikipedia van de afdeling? Hoe meer info, hoe beter. Schiften doen we later bij het cv en het LinkedIn profiel. En vergeet niet de activiteiten bij de voetbalclub, het penningmeesterschap bij de tennis of het geven van bijles Frans. Kortom: wat bied jij aan?

Weet hoe jij zaken aanpakt: houding of attitude

Je nieuwe leidinggevende wil graag weten hoe jij nu precies omgaat met die lastige klant. Jezelf goed kennen is belangrijk om een beeld te kunnen geven van jouw aanpak. Gebruik hiervoor de inzichten die je hebt opgedaan bij vraag 1: Wie ben ik? Ik neem klantgerichtheid als voorbeeld. Wat vind jij zelf dat dit inhoudt als je in een kledingwinkel werkt?

Zorg ervoor dat je jouw competenties tot op het bot fileert en met voorbeelden kunt komen!

En wat doe je dan als je klantgericht bent? Hoe ziet de klant dat jij hem of haar ziet staan? Wat is je houding naar de klant? Negeer je de klant totdat die naar je toe komt, kijk je hem even aan of begroet je hem? Hoe adviseer jij? Ben je beleefd of eerlijk? Vragen, vragen en nog eens vragen. Wees vooral eerlijk naar jezelf: sociaal wenselijke antwoorden geven in een sollicitatiegesprek heeft weinig nut als op de eerste werkdag al blijkt dat je iets niet in huis hebt!

Competenties

Veel vacatureteksten noemen competenties in het eisenpakket. Flexibel, daadkrachtig, empathisch. Een competentie is de combinatie van kennis, ervaring en houding. Inderdaad dit heb je hierboven kunnen lezen. Je hebt ooit iets geleerd over creatief zijn, in je vorige baan was verantwoordelijk voor nieuwe producten en je vindt dat continue verbeteren van belang is voor een goede concurrentiepositie en je weet hoe jij dat aanpakt in de praktijk. Kom te weten wat jouw goede eigenschappen en kwaliteiten zijn. Zorg ervoor dat je jouw competenties tot op het bot fileert en met voorbeelden kunt komen!

Hoe kom je er achter?

Als je bovenstaande tips volgt, weet je alles toch? Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Ik laat zelf veel opdrachten uitvoeren, veel schrijven dus. Vraag een collega wat jouw pluspunten zijn. Maar gesprekken met een goede loopbaancoach doet ook wonderen. Deze zal pas stoppen met vragen stellen als het antwoord duidelijk is voor jou én je toekomstige werkgever: Dit kan ik!

 

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu