link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Loopbaancoach helpt op arbeidsmarkt


loopbaancoachIn mijn vorige blogs heb ik geschreven over de veranderingen die er nu en in de toekomst plaatsvinden op de arbeidsmarkt. In dit blog wil ik terugblikken op die veranderingen en de rol die de loopbaancoach hierin kan spelen kort toelichten. Ik onderscheid hierbij vier belangrijke veranderingen op de arbeidsmarkt. Bij elke verandering schets ik de rol die een loopbaancoach hierbij kan spelen.

Banen verdwijnen door robotisering en digitalisering

De loopbaancoach kan middels gesprekken en methodieken samen met jou in kaart brengen: wie je bent als persoon, wat je kunt, wat je wilt en hoe je dit gaat doen. Dit wordt ook wel persoonsoriëntatie genoemd. Je kwaliteiten, talenten en drijfveren worden in kaart gebracht. Vervolgens wordt gekeken welk werk hierbij past en hoe je die kwaliteiten en talenten kunt inzetten in nieuw werk. Een loopbaancoach kan je ondersteunen in het oriënteren en benaderen van de arbeidsmarkt: denk hierbij aan netwerken en solliciteren en hoe je social media kunt inzetten in de zoektocht naar werk. Loopbaancoaching is altijd maatwerk. Mocht je je persoonsoriëntatie al heel scherp hebben dan kan ook meteen begonnen worden met arbeidsmarktoriëntatie en arbeidsmarktbenadering bijvoorbeeld.

Banen middenkader verdwijnen, meer druk op hoogopgeleiden

Overmatige stress of een burn-out liggen op de loer. Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat 1 op de 6 Nederlanders tegen een burn-out aanloopt. Een loopbaancoach kan uitkomst bieden door middels gesprekken en oefeningen te kijken hoe een betere privé-werkbalans bereikt kan worden en welke gedachtes en gedrag hieraan ten grondslag liggen.

Technologisering zorgt voor ander werk en hogere eisen

In overleg met de loopbaancoach kan je onderzoeken welke stappen je dient te zetten. Dit kan er toe leiden dat je je dient bij- of om te scholen en gaat onderzoeken welke training of opleiding voor jou geschikt is. Het kan ook zijn dat je je werk door deze verandering minder interessant vindt of dat dit te veel van je verlangt. De loopbaancoach kan dan dezelfde stappen met je doorlopen als genoemd onder het eerste kopje.

Over 10 jaar heeft nog maar 40% een vaste baan

De overige 60% werkt op projectbasis als ZZP’er en heeft meerdere loopbanen naast elkaar. De loopbaancoach kan je ondersteunen door bijvoorbeeld te kijken hoe je omgaat met het combineren van diverse loopbanen en hoe je inspeelt op competenties als ondernemerschap en creativiteit. Of je kunt samen kijken hoe je je loopbaan vorm gaat geven waarin zelfstandig ondernemerschap gecombineerd wordt met werkzaamheden die betrekking hebben op de participatiemaatschappij. Hoe kom je aan die ‘plukjes werk’ (betaald en onbetaald)? Werk vergaren via netwerken wordt hierdoor nog belangrijker. De loopbaancoach kan je hierbij ondersteunen door je te helpen bij het netwerken en aandacht te besteden aan de rol die social media hierin kan hebben.

Een loopbaancoach biedt uitkomst!

Is een van bovenstaande veranderingen op jou van toepassing? Dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden! Noloc of CMI gecertificeerde loopbaancoaches bieden in het algemeen een gratis vrijblijvend gesprek aan. Zo kun je met elkaar kennismaken, kijken of er een klik is en bepalen wat de loopbaancoach voor jou zou kunnen betekenen. Daarna kan op basis van jouw coachingsvraag samen bepaald worden waar de focus op komt te liggen in het coachingstraject.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Geef je mening

Adriana van Schalken | WePayPeople -

“Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat 1 op de 6 Nederlanders tegen een burn-out aanloopt.” Dit zijn best ernstige cijfers!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu