link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Investeren in jezelf


investeren in jezelfWat betekent dat voor jou, investeren in jezelf? Is dat misschien het kopen van nieuwe kleding waar je je lekker in voelt of het volgen van een opleiding waardoor je meer kennis opdoet? Ik ben erg nieuwsgierig naar wat iemand in beweging zet als een investering in zichzelf.

Investeren in jezelf

Voor mij betekent het naar jezelf kijken waardoor je (nog meer) leert over jezelf. Met als doel er uiteindelijk gelukkiger van te worden omdat je beter begrijpt waarom je dingen doet en waarom je bepaalde keuzes maakt. En door dat begrip ook meer het gevoel van ruimte voor het maken van keuzes ervaart, wat weer bijdraagt aan je geluksgevoel omdat je zelf achter het stuur zit en de richting bepaalt. Beetje vaag misschien maar als je het zelf hebt ervaren, snap je precies wat ik bedoel.

Coaching of toch liever nieuwe schoenen?

Ik kom op deze vraag omdat veel mensen mij benaderen met de vraag waarom ze naar een coach zouden moeten gaan. En mijn antwoord is eigenlijk altijd dat vooral niks ‘moet’. Maar als je jezelf beter wilt leren kennen en meer vriendjes wilt worden met jezelf dan is het een handig middel om dat doel te bereiken. En het is persoonlijk of je wilt investeren in coaching of toch liever je geld uitgeeft aan een abonnement voor de sportschool, trendy schoenen of de nieuwste game, waar ook helemaal niks mis mee is. Het enige verschil is dat coaching wat meer beklijft en je er na, zeg bijvoorbeeld een jaar, nog steeds profijt van hebt terwijl die schoenen of game dan alweer verouderd zijn en dat abonnement na 2 maanden onderin je tas is beland. Maar dat is persoonlijk en zeker niet op iedereen van toepassing.

Het draait eigenlijk vooral om lef: durf jij naar jezelf te kijken en het roer in eigen hand te nemen en op deze manier te investeren in jezelf. Best spannend, maar oh zo fijn aan het eind van de rit.

Nut van loopbaancoaching

Ook krijg ik vaak de vraag wat het nut is van loopbaancoaching. Waarom zou je dat doen? Goeie vraag! Ieder van ons komt in zijn loopbaan wel dingen tegen in de baan zelf, bij de organisatie, bij collega’s of zichzelf waarbij een gevoel van onvrede naar boven komt. Dit gevoel ontstaat doordat je het idee hebt dat jouw kwaliteiten en mogelijkheden niet goed tot zijn recht komen. Als je last krijgt van die onvrede en je wilt er vanaf, dan kun je overwegen naar een loopbaancoach te gaan. Deze helpt je dan de situatie te overzien van een afstandje om te achterhalen waarom je daar last van hebt en wat je graag zou willen. Zo kom je tot een nieuw perspectief waardoor je anders naar dezelfde situatie kunt kijken en de onvrede verminderd tot een voor jou aanvaardbaar niveau of zelfs helemaal verdwijnt.

Positieve effect van coaching

En het mooie is, steeds meer wordt het positieve effect van (loopbaan)coaching bewezen. Er zijn al verschillende onderzoeken (pdf) beschikbaar die laten zien dat mensen die gecoacht zijn effectiever en productiever functioneren en beter in hun vel zitten. Ook steeds meer werkgevers bieden het daarom aan als onderdeel van hun HR pakket om medewerkers te behoeden voor uitval en het beste uit zichzelf te laten halen. Uiteindelijk komt dat de organisatie dan ook weer ten goede.

Het draait eigenlijk vooral om lef: durf jij naar jezelf te kijken en het roer in eigen hand te nemen en op deze manier te investeren in jezelf. Best spannend, maar oh zo fijn aan het eind van de rit.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu