link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hoe ga ik de arbeidsmarkt op?


arbeidsmarktAls loopbaancoach stel ik eerst de vraag:  Wie ben ik? Als het antwoord daarop duidelijk is, komt al snel vraag 2: Wat kan ik? En dan de leukste: Wat wil ik?Maar na het navelstaren komt de meest praktische vraag: Hoe ga ik de arbeidsmarkt op?

Teken het persoonsplaatje: cv

Hiervoor ben je op deze site aan het juiste adres! Ondanks alle voorspellingen, maakt werkzoekend Nederland nog steeds een curriculum vitae. Hierin staan in ieder geval de harde criteria zoals opleidingen, cursussen, softwareprogramma’s en werkervaring. Het lijkt zo te zijn dat de lezer van het cv 15 tot 20 seconden nodig heeft om te screenen. En daar doe je dan zo je best voor! Belangrijk is dat de lay-out overzichtelijk is en dat de ogen van de recruiter als het ware over het cv worden gestuurd. Ik verwijs graag naar de cv tips op deze site. Let ook op dat je functietitels en opleidingen juist zijn vermeld. Veel organisaties gebruiken software om de cv’s te screenen en op te slaan in een sollicitanten-database. Vaak wil de recruiter ook een beeld krijgen van de zachte criteria zoals kwaliteiten, competenties, goede en minder goede eigenschappen. Mijn advies daarbij is: beschrijf in 5 à 7 regels jouw persoonlijk profiel en ambitie. Hierin staan de goede eigenschappen die je hebt mét een voorbeeld daarvan. Geef verder aan welke branche, organisatie of functie je ambieert.

Ter inspiratie een voorbeeld:

Persoonlijk profiel en ambitieIk ben sterk analytisch ingesteld, wat blijkt uit de wijze waarop ik audits begeleid. Integriteit staat bij mij voorop en ik hecht dan ook waarde aan een strak ICT beheer. Mijn probleemoplossend vermogen pas ik graag toe als er afwijkingen zijn waarbij ik tijdig en op corrigerende wijze actie onderneem. Door mijn uitgebreide praktijkkennis ben ik staat om een ICT afdeling (weer) op de rit te krijgen, zodat de organisatie daadwerkelijk ondersteund wordt. Ik haal veel plezier uit het managen van medewerkers of een interessant project en mijn ambitie is om als leidinggevende of projectmanager mijn carrière te vervolgen. Daarbij zoek ik een bedrijf dat een betrokken professional nodig heeft om vanuit de praktijk mee te denken.

Kies voor de communicatiekanalen: online

De tijd dat je solliciteerde met een geschreven brief naar aanleiding van een advertentie in de krant ligt al even achter ons. Het World Wide Web biedt talloze kanalen om te solliciteren. Een beetje bedrijf heeft op de eigen website een overzicht van de vacatures staan. Maak dan ook een lijst van die bedrijven waar je wilt werken en kijk daar regelmatig op. Verder zijn er natuurlijk de vacaturesites die variëren van algemeen zoals Monsterboard  of Werk.nl  tot de gespecialiseerde zoals Appoint voor marketeers. En laten we de vacatureverzamelsites niet vergeten, zoals Indeed waar dagelijks het internet wordt afgestruind naar banen. Mogelijkheden voldoende dus.
Maar het allerbelangrijkste medium voor werkzoekenden en netwerkers is LinkedIn. Zorg dat je profiel er op staat, compleet is en dat je een netwerk opbouwt. Volg bedrijven waar je wilt werken, informeer je netwerk dat je op zoek bent en reageer op vacatures die worden gedeeld.

Kies voor voor de communicatiekanalen: offline

Het toverwoord is al gevallen in de vorige alinea: netwerken. De meeste vacatures komen niet eens naar buiten, maar worden via-via ingevuld.
Netwerken begint bij je eigen familie, vrienden- en kennissenkring. Laat weten wat je zoekt en vraag hen aan je te denken als er een baan voorbij komt. Bezoek netwerkbijeenkomsten zoals OpenCoffee of De Broekriem . En als je het lukt, probeer een intake te regelen bij uitzend- en werving & selectiebureau’s. Hoe meer mensen jou persoonlijk kennen en van je kwaliteiten weten, des te beter!

Begin en ga de arbeidsmarkt op!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu