link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Counselling on the job


zelfanalyseJe ben (weer) op zoek naar een baan als leidinggevende; een schitterende job want als manager heb je een bijzondere taak. Je bent niet alleen begeleider van harde, feitelijke processen maar ook van de processen van levende wezens. En daar komt nog best wat bij kijken, vooral bij jezelf! Aan de hand van mijn eigen ontwikkeling, leg ik je graag uit wat ik bedoel met die ‘eigen processen’. Ik ben trainer/coach en in die rol ga ik altijd graag een tandje dieper. Om die reden ben ik na mijn opleiding Hbo-Psychologie niet opgehouden met leren. Inmiddels ben ik zo goed als afgestudeerd als TA therapeut en geloof me, dat was best een pittig traject. Niet in de laatste plaats omdat ook ik (of moet ik zeggen juist ik) echt nog wel wat uit te zoeken en op te lossen had en heb. En daar is vaak maar één manier voor: in (groeps)therapie.

Je bent je eigen instrument

Zucht . . . die kennen we nou wel . . . die van dat ‘eigen instrument’ . . . Ik weet het, het is een uitspraak met een meterslange (Sinterklaas)baard maar net als ons goedheiligman, nog hartstikke actueel. Als begeleider van mensen ben je je eigen instrument. En ik zeg heel bewust begeleider van mensen, want jij als leidinggevende bent ook zo’n begeleider.

In therapie?? Ik ben toch zeker niet GEK?!

Het is niet alleen nuttig maar stomweg noodzakelijk te weten welk instrument jij bent, wat kun je allemaal en wat is jouw unieke gebruikshandleiding. Menig manager denkt eerst na over de handleiding van zijn medewerkers in plaats van die van zichzelf. En in mijn overtuiging is dat de verkeerde volgorde! Want hoe komt het toch dat je met Jantje (en iedereen die maar op Jantje lijkt) zo lastig samenwerkt. Hij irriteert je meer dan gemiddeld met zijn kritische houding en dat zit je dwars. Of misschien is het juist wel Marietje (en iedereen die wat van haar weg heeft) van wie je werkelijk pukkels krijgt, ze is zo ontzettend behulpzaam en zorgzaam dat het je benauwt. Hoor jij inmiddels, net als ik, parallellen met je eigen verleden?

Allergieën hebben een oorzaak

Had je wellicht een autoritaire vader bij wie je nooit zelf aan het woord kwam? Of had je een overbezorgde moeder waardoor je het gevoel had niet je vleugels uit te kunnen slaan? Het klinkt misschien vergezocht maar vaak ligt de verklaring voor deze ‘allergieën’ in dit soort voorbeelden. Zeker als je toe moet geven dat je irritatie, frustratie, angst of bezorgdheid groter is dan gemiddeld (of dat de situatie rechtvaardigt). Dan weet je zeker dat er meer speelt. Er zit als het ware een ‘elastiekje’ naar je verleden en de ander hoeft maar op het knopje te drukken en je zit er weer: aan tafel met je strenge vader, in de keuken met je betuttelende moeder.

Het is  heel logisch en zelfs nuttig dat je je verzette tegen je strenge vader of je betuttelende moeder.

En tóch ga ik NIET in therapie

zelfanalyseNou weet ik uit ervaring dat managers niet zo gauw met dit soort casussen naar een therapeut stappen. Waarom zou je ook? Er zijn genoeg coaches en trainers in omloop! Het mooie is echter dat een beetje coach of trainer hetzelfde doet als een therapeut: linken naar het verleden leggen zodat je je reacties op bepaalde mensen beter begrijpt. En vanuit dat begrip kun je nieuwe, andere en betere keuzes maken. Want het is heel logisch en zelfs nuttig geweest dat je je verzette tegen je strenge vader of je betuttelende moeder. Maar Marietje is niet je moeder en Jantje is niet je vader. Dus zal je een andere, meer effectieve aanpak in het hier en nu moeten kiezen. En dat kan! Je kunt herkennen dat het weer op vroeger dreigt te gaan lijken, je kunt erkennen dat het nu anders is en je kunt vervolgens beslissen het dit keer anders aan te pakken.

Een mooie start met zelfanalyse

Om je eigen, ineffectieve gedrag sneller en beter te leren herkennen helpt het als je anderen hierbij betrekt. We hebben immers allemaal wel die blinde vlek, zelf heb je het niet altijd in de gaten wat je doet. Je begrijpt dat ik je natuurlijk het liefste aanraad om een goede coach te benaderen. Maar je kunt al een mooie start maken door zelf wat dingen in gang te zetten. Wat je kunt doen is het volgende:

  • Vraag jezelf af op welke (oud)medewerker je het meest heftig reageerde
  • Bedenk vervolgens aan wie uit jouw verleden deze medewerker je doet denken
  • Wat vond je daar destijds zo vervelend, pijnlijk, lastig of moeilijk aan
  • Analyseer waarom het voor jou toen goed en logisch was om zo te reageren (beschermde je jezelf op die manier? hield je jezelf op die manier staande?)
  • Ga vervolgens terug naar het hier & nu, heb je deze reactie nog steeds nodig?
  • Bedenk hoe je, omdat het nu ECHT anders is, anders had kunnen reageren.

Herkennen en erkennen

De volgende stap is om de komende tijd maar eens te ervaren of je weer zo (overmatig) boos of geïrriteerd raakt op mensen en situaties. Analyseer dan achteraf hoe het met het bovengenoemde rijtje zit. Je zult merken dat je steeds sneller op het moment zelf doorhebt dat je ‘het weer doet’. Mooi!! Dat is een hele goede ontwikkeling: HERKENNEN.

Om je eigen, ineffectieve gedrag sneller en beter te leren herkennen helpt het als je anderen hierbij betrekt.

Daarna komt het pijnlijke proces van ERKENNEN; toegeven dat het inderdaad niet handig of nodig was om zo heftig te reageren. Misschien ben je zelfs wel in staat om de ander je excuses aan te bieden. Benieuwd hoe de ander daarop reageert. Zeker als je durft toe te geven dat het met iets van jouw verleden te maken heeft (zie mijn eerdere blog ‘niet krachtiger dan kwetsbaarheid’).

Blijft dit oefenen, blijf hier mee experimenteren! Ik durf te wedden dat er een moment komt dat je midden in de situatie herkent dat je ‘het’ weer doet, dat je erkent dat dit niet handig of fair was en dat je BESLIST het anders te doen. Zet bijvoorbeeld het gesprek stil door te zeggen “wacht even, dit gaat niet de kant op die ik wil” of “mhmmm . . . ik merk dat ik niet reageer zoals ik zou willen”. Ik neem er vergif op in dat het dit keer ook echt anders zal gaan.

Veel succes met je persoonlijke proces!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu