link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De zin en onzin van een loopbaantest


loopbaantestBen jij vastgelopen in je werk? Zou je graag iets anders willen doen? Maar weet je niet goed wat? Doe een loopbaantest en vind de oplossing! Of toch niet…. Ben jij wel eens in deze situatie geweest? En? Heb je het antwoord gevonden door het doen van een loopbaantest? De kans is groot van niet. Hoe komt dat? Wat zou een test je WEL kunnen opleveren? En welke soorten testen zijn er eigenlijk allemaal? In dit blog vind je een overzicht over de zin en onzin van loopbaantesten.

De beroepskeuzetest

De meest voor de hand liggende loopbaantest is de beroepskeuzetest. Gratis beroepskeuzetesten vind je bijvoorbeeld bij 123test of bij de NTI. Je krijgt dan een aantal voorbeelden en bij elk voorbeeld kan je je interesse aangeven. Doe deze testen vooral om ideeën te krijgen over welke beroepen er allemaal bestaan en waar jouw interesses liggen maar verwacht geen pasklaar antwoord. Het maken van zo’n test is vaak een moment opname en jij geeft zelf de antwoorden. Dus als jij niet goed weet wat je wilt, dan is dat vaak terug te zien in de uitkomsten van zo’n test.

De intelligentietest

Dan zijn er intelligentietesten of capaciteitentesten. Ook deze testen zijn “betrekkelijk”. Ze worden in sollicitatieprocedures vaak gebruikt als onderdeel van een assessment om te kunnen beoordelen of je een bepaalde functie aan kunt. Hier kan je zelf testen hoe dat werkt en hoe jij scoort ten opzichte van anderen. Op assessments kun je je overigens goed voorbereiden en oefenen, via de site van Wim Bloemers bijvoorbeeld.

Tip: Als je geen diploma hebt dat voor een functie wordt gevraagd, kan een intelligentie/capaciteiten/assessment rapport een werkgever toch een beeld geven over jouw niveau. Gebruik dan geen gratis testen, maar zorg voor een gepersonaliseerd rapport.

De persoonlijkheidstest

Wij mensen stoppen elkaar graag in hokjes. Dat lukt natuurlijk nooit, want ieder mens is uniek. Maar er is wel een heel scala aan persoonlijkheidstesten, modellen en analyses beschikbaar om uit te vinden wie nu goed waarbij past. Veel bedrijven gebruiken deze analyses vaak bij teambuilding en werving & selectie. De uitkomsten moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Er kan bijvoorbeeld best uit komen dat administratie niet bij jou past, terwijl je een hele leuke baan in de administratie hebt en het daar ook heel goed doet. Dan heb je waarschijnlijk genoeg andere dingen in je persoonlijkheid of in je leven waarmee je je baan in de administratie tot een succes kunt maken. Het meest bekende model waarop veel analyses zijn gebaseerd is het big five model. Ook hiervan zijn er veel gratis tests online te vinden.

Wat is nu de zin van een loopbaantest?

Ook ik maak in de praktijk gebruik van een loopbaantest. Er zijn verschillende bedrijven die professionele platformen ter beschikking stellen aan loopbaanadviseurs en kwalitatieve, persoonlijke rapporten opleveren, bijvoorbeeld LDC, Pearson of TMA. Aan mijn cliënten vertel ik altijd dat de rapportages een “kapstok” zijn om verder mee te werken. Het helpt om inzicht te krijgen, te bepalen waar jouw sterke en minder sterke kanten zitten en hoe je effectieve strategieën in kunt zetten om je valkuilen te vermijden. Het rapport zelf is dus minder belangrijk dan de nabespreking er van. Je kunt het rapport dan aan de praktijk koppelen en er iets mee gaan doen voor de toekomst. Overigens kan dat natuurlijk ook zonder zo’n rapport. Het ligt er helemaal aan wat jouw situatie en jouw vraag is en in hoeverre jij al inzicht hebt in wie jij bent en wat je talenten en drijfveren zijn.

Tip: Maak gebruik van de testen die je interessant vindt, maar zie de uitkomst niet als een oplossing. Zie het als een kapstok waaraan je jouw situatie en vragen kunt ophangen.

Tot slot

Bij loopbaanbegeleiding heb ik ook wel te maken met diagnostische testen. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in de psychiatrie of de fysiotherapie. Die neem je als loopbaanbegeleider natuurlijk niet zelf af, dat doen professionals. Maar je zult maar moeten solliciteren als je pijn in je rug hebt en er niets te zien is op een foto. Of als je in een burn-out zit en dat niet weet. Ook hiervan zijn online gratis versies te vinden. Dat is prima als je zelf wilt ontdekken wat er met je aan de hand is. Maar als je er op “scoort” ga er dan ook wel iets mee doen. Zoek hulp van een professional, net als bij loopbaanvragen.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , , ,


Geef je mening

Lettie -

Hai Kitty, Dank voor je informatieve column. Als assessor heb ik alleen wat moeite met het feit dat je een persoonlijkheidsonderzoek een ‘test’ noemt. Testen zijn vragenlijsten waarbij je een goed of fout antwoord kunt geven. Onderzoeken of ‘questionnaires’ zoals ze internationaal genoemd worden, geven inzicht in je voorkeuren of neigingen (personality trait). En daar is geen sprake van goed of fout, slechts jouw diepste, unieke, persoonlijke voorkeur!
Persoonlijk heb ik uitstekende ervaringen met verschillende tools. En eigenlijk omdat ze allemaal uiteindelijk precies dat zijn wat ze moeten zijn: een vehikel om met hulp van een derde onafhankelijke in gesprek te komen over lastige vragen of beslissingen rond je loopbaan.
Aan alle baanzoekende lezers: heel veel succes en plezier met deze zoektocht!!

Beste Lettie,
Je hebt absoluut gelijk. Dank voor je verduidelijking.
In de praktijk wordt het woord test helaas wel gebruikt (zie de link), maar zelf spreek ik ook liever over een persoonlijkheidsanalyse.
Uiteindelijk trekken we wel dezelfde conclusie met betrekking tot het gebruik van de verschillende tools. Het is een hulpmiddel en geen doel op zich.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu