link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Wie ben ik? Vraag 1 bij loopbaancoaching!


loopbaancoachingAls loopbaancoach ontmoet ik vogels van een divers pluimage. Een secretaresse die ontslagen is, een leerkracht die na 20 jaar écht iets anders wil of een redacteur die de volgende reorganisatie niet afwacht. En elk traject begint met dezelfde vraag…

De eerste vraag bij loopbaancoaching

‘Ken uzelve’. Deze spreuk staat op een Griekse tempel en spoort elke lezer aan om na te denken over zichzelf. Uit voor een nest kom ik, hoe heb ik mijn schooltijd doorgebracht en welk motto kreeg ik mee van huis uit? Schrijf de antwoorden op deze vragen eens op. En denk dan na over welke rode draad er in zit. Was jij diegene die altijd de ruzies suste en bemiddelde? En spreekt mediation je daarom zo aan?

Een test of niet

Zelf gebruik ik diverse opdrachten en testen om iemand te helpen deze vraag te beantwoorden. Op het gebied van persoonlijkheidstesten is er veel op de markt. Van een Libelletest met 10 vragen tot een wetenschappelijk onderbouwde test, afgenomen én beoordeeld door psychologen. Kenmerk van veel testen is dat er een aantal persoonlijkheidstypen is waar je als mens in meer of mindere mate toe behoort.

Als je net zoals ik, zelfs een gesprekje kan aanknopen met een lantaarnpaal, ben je echt wel extravert

En ja, hokjes worden veel gebruikt! Soms ben je een kleur (DISC) of een nummer (Enneagram) of een afkorting (Myers Briggs) . De uitkomsten van een test zorgen er in ieder geval voor dat je reflecteert en nadenkt over je houding, je gedrag, je voorkeuren en je aversies.

De big five

Ik pas graag de ‘big five‘ toe. De 5 hoofddimensies zijn: extravert/introvert, neurotisch/stabiel, altruïstisch/egoïstisch, openheid/conservatisme en consciëntieus/chaotisch. Gelukkig zit het gros van de mensheid in het veilige midden, maar je hebt toch een lichte voorkeur voor het één ten opzichte van het andere. Als je net zoals ik, zelfs een gesprekje kan aanknopen met een lantaarnpaal, ben je echt wel extravert.

Wat is het nut van een test?

En nu weet je wat je bent en dan? De uitslag van zo’n test komt later terug als je een keuze gaat maken in je loopbaan. Velen van ons doen het werk waar ze goed in zijn, waar ze plezier uit halen en waar ze blij van worden. Maar als het gaat wringen, door een andere leidinggevende, door te hoge werkdruk of door te weinig uitdaging, is het handig om je persoonlijkheid eens nader te bekijken. Stel je bent een echte salestijger, in ‘big five’ termen vooral extravert, een tikkeltje egoïstisch en chaotisch. En je wordt gedwongen de helft van de tijd alles bij te houden, te administreren en te verantwoorden… Maar je bent niet zo consciëntieus en stabiel… Een ongelukkige salestijger dus, geagiteerd rondlopend in zijn kantoorhok.

Past je werk nog bij jou

De ultieme vraag is dus: past het werk, de functie, de taken wel bij mijn persoonlijkheid? Of moet ik op zoek gaan naar een ander soort bedrijf, voor mijzelf beginnen of iets totaal anders gaan doen? Zo zie je maar, van een vraag komt een vraag.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu