link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Welke bedrijfscultuur past bij jou? (Deel 2)


bedrijfscultuur

In mijn vorige blog schreef ik hoe je erachter komt welke bedrijfscultuur bij jou past. Want om ergens lekker te kunnen werken is het niet alleen belangrijk dat het werk dat je doet bij jou past. Het is ook belangrijk dat de omgeving en de bedrijfscultuur zo veel mogelijk bij jou passen.

Geschreven en ongeschreven regels

In iedere organisatie zijn geschreven en ongeschreven regels en heerst er een bepaalde cultuur. Als je weet wat voor cultuur bij jou past, kun je daarna onderzoeken welke bedrijfscultuur heerst bij de organisatie waar je wilt solliciteren. Dan kun je ook voor jezelf bepalen of jij past bij die organisatie of niet. Bovendien kun je in jouw brief en sollicitatiegesprek beter motiveren waarom jij daar wilt werken.

Maar hoe kom je nu achter de bedrijfscultuur?

Er is een aantal manieren om achter de bedrijfscultuur te komen. Als eerste kun je gebruik maken van internet. Onderzoek wat er bekend is over de organisatie. Kijk wat je kunt vinden. Matcht dat met het beeld dat jij hebt van die organisatie? Wat staat er op de eigen website geschreven? Wat is hun missie en visie?
De volgende stap is om te onderzoeken of je iemand kent die daar werkt of heeft gewerkt. Ga met deze persoon praten. De meeste mensen zijn best bereid te vertellen over het bedrijf waar ze werken of gewerkt hebben. Werken ze er niet meer, vraag dan ook wat de reden van vertrek is geweest. Dit geeft vaak veel informatie. Soms is het gewoon positieverbetering, maar het kunnen ook andere redenen zijn.

Stel gerichte vragen

Heb je een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek met iemand van de organisatie, dan kan je meer te weten komen over de bedrijfscultuur door gerichte vragen te stellen. Denk hierbij aan vragen als:

  • Kunt u iets vertellen over de bedrijfscultuur van deze organisatie?
  • Welke managementstijl is hier gebruikelijk?
  • Hoe staat het met het personeelsverloop?
  • Wat doet de organisatie met de werk/privé balans?
  • Is het mogelijk om thuis te werken?

Wat is voor jou belangrijk?

Dit zijn voorbeelden. Het hangt er ook vanaf wat voor jou belangrijk is in de bedrijfscultuur. Als werk/privébalans voor jou niet belangrijk is, hoef je daar ook niet naar te vragen. Natuurlijk kun je nog veel meer vragen bedenken. Zeker wanneer je zelf al op een rijtje hebt gezet wat voor jou belangrijk is in een bedrijfscultuur. Dan kun je dit gebruiken om jouw eigen gerichte vragen te bedenken en deze te stellen. En je kunt in het gesprek aangeven wat voor jou belangrijk is en toetsen of dit voldoende aansluit bij deze organisatie.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor ieder gesprek dat je aangaat met een organisatie, is een goede voorbereiding het halve werk. Mocht je in de voorbereiding ergens tegen aan lopen, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu