link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Weet jij wat je talenten zijn?


talenten

‘Waar ben je goed in? Waar moeten we juist jou voor hebben? Wat voeg je toe aan het team, aan de organisatie?’ Dat dit best lastige vragen zijn, ervaren we tijdens coachgesprekken met mensen die aan het solliciteren zijn. Van een ander zie je het meestal wel, de talenten van een ander benoemen lukt ook nog wel, maar om te weten wat precies je eigen talenten zijn en dat ook nog eens helder en concreet over te brengen bij je gesprekspartner, dat is andere koek.

Talenten zijn aangeboren

Je eigen talenten zijn aangeboren en zo gewoon voor jezelf, dat je er vaak niet eens bij stil staat. Dat kan toch iedereen? Niet dus. Het is zeker niet zo dat iets wat jou zo gemakkelijk afgaat een ander ook goed kan. Vaak hoor je het dan van iemand anders, in de trant van ‘wat doe je dat snel’, ‘hoe doe je dat toch’, of ‘dat is echt iets voor jou’. Leuk om van een ander te horen, maar hoe fijn (en effectief!) zou het zijn als je niet afhankelijk bent van de feedback en complimenten van anderen om erachter te komen waar jouw kracht ligt?

Hoe herken je jouw eigen talenten?

Een eerste stap is om hier echt even bij stil te staan en jezelf een aantal vragen te stellen:

Wat deed je het liefst als kind?
Kinderen zijn tot hun twaalfde nog helemaal zichzelf; ze doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. De manier waarop kinderen spelen zegt alles over aangeboren talenten. Vond je het leuk om te lezen, buiten te spelen, creatief bezig te zijn, te dansen, op te treden? Met welk speelgoed speelde je het liefst? Vooral uit de vragen ‘wat deed je ermee?’ en ‘waarom speelde je daar graag mee?’ kun je veel afleiden over je (verborgen) talenten.

Je eigen talenten zijn aangeboren en zo gewoon voor jezelf, dat je er vaak niet eens bij stil staat.

Wat kreeg je (in het verleden) snel onder de knie?
Wat gaat jou gemakkelijk af, waar je anderen mee ziet worstelen? Grote kans dat hierin verschillende talenten van jou verborgen liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan structuur aanbrengen, presentaties geven, organiseren, snel zien waar de bottleneck zit, makkelijk een gesprek aanknopen, etc.

Wat zijn de momenten in je werk en leven waarop je je geïnspireerd voelt, waarop je ideeën krijgt?
Wat boeit je het meest? Waar voel je dat het gaat borrelen en voel je de positieve energie stromen? Wat doe je dan? Hoe doe je dat? Welk medium stimuleert je verbeelding? Zijn dat woorden, beelden, mensen of muziek, of nog wat anders?

Wat waren het afgelopen jaar de twee fijnste momenten in je werk?
Wat deed je toen, hoe deed je dat en wat zegt dat over de talenten die hieraan ten grondslag liggen?

Talent vormt basis voor passende functie

Uit de antwoorden op bovenstaande vragen komen ongetwijfeld een aantal talenten naar voren. Sommige wellicht bekend en bij andere had je wellicht nog niet eerder stilgestaan. Weten waar je talenten liggen is een belangrijke basis om erachter te komen welke functies daarbij passen, maar ook voor het schrijven van een cv en sollicitatiebrief en voor het voeren van een goed sollicitatiegesprek. Om jezelf goed te kunnen presenteren is het daarnaast ook van belang dat je deze talenten kunt vertalen naar wat jouw toegevoegde waarde is voor die specifieke functie en/of organisatie waar je je zinnen op hebt gezet.

Daarover de volgende keer meer!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Geef je mening

Gert -

ik vind het lastig om mijn mijn sterke punten uit te spreken, ik ben hard bezig om dit nu te veranderen.

Profcv -

Wil je echt een unieke cv? Dan kun je bij Profcv een goede cv laten maken.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu