link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Succesvol zijn in werk – ken je drijfveren


drijfveren

Succesvol zijn in je werk, dat wil iedereen toch?

Bestond er maar een formule die kon bewerkstelligen dat je succesvol bent in je werk. Of een toverdrankje. Maar dat bestaat natuurlijk niet. Dat kan ook niet, want succesvol zijn is voor iedereen anders. En toch…. Er is een overeenkomst tussen een formule, een toverdrankje en succesvol zijn in je werk. Het bestaat namelijk allemaal uit meerdere ingrediënten, componenten, onderdelen, bouwstenen etc. Wil jij een belangrijke bouwsteen weten voor het succesvol zijn in je werk? Check dan eens jouw drijfveren!

Drijfveren: Dat wat iemand aanzet tot handelen, beweegreden

Drijfveren bepalen voor een groot gedeelte hoe jij je gedraagt en hoe je wordt gemotiveerd. Er zijn heel veel verschillende drijfveren te benoemen. Onderstaande zijn de meest herkenbare. Zet deze drijfveren voor jezelf eens op een rijtje. De belangrijkste bovenaan en de minst belangrijke onderaan. En bedenk dan eens hoe jouw drijfveren je werk beïnvloeden. Is dat ooit anders geweest (in ander werk of bij een andere werkgever)?

Bedenk dat drijfveren slechts een ingrediënt zijn voor succesvol werk. Er zijn nog veel meer ingrediënten van invloed (bv. arbeidsomstandigheden, gezondheid, competenties en zo kan ik nog wel even doorgaan) Door je drijfveren te kennen, weet je in ieder geval of het werk dat je doet passend is bij datgene waar jij behoefte aan hebt.

1. Materiële beloning
Een goed salaris is belangrijker voor je dan het soort werk dat je doet. Je bent bereid om van werk te veranderen als je daarmee meer kunt verdienen.

2. Invloed en macht
Invloed kunnen uitoefenen op beslissingen of mensen is voor jou belangrijk. Het gevoel van “macht” te hebben motiveert jou.

3. Altruïsme
Het algehele belang gaat boven jouw eigen belang. Iets doen voor “de mens” of “de wereld” maakt jou gelukkig.

4. Status
Je kunt hierbij denken aan geld, een specialisatie of een titel. Het aanzien dat je hierdoor hebt maakt jou blij.

5. Zelfontwikkeling
Je vindt het belangrijk om jezelf te kunnen ontwikkelen en bent leergierig.

6. Zekerheid
Je weet graag waar je aan toe bent. Een vast contract, iedere maand je salaris, weten wat je moet doen als je aan het werk gaat. Dat geeft jou rust en maakt dat je tevreden bent met wat je doet.

7. Sociale contacten
Het contact met collega’s of met klanten is wat voor jou voldoening geeft in wat je doet. Je moet er niet aan denken om alleen thuis te werken, of de hele dag niemand te spreken.

8. Creativiteit
Daarmee wordt niet alleen artistiek werk bedoeld. Het maken van beleid, het ontwikkelen van nieuwe producten of strategieën doet ook een beroep op creativiteit. Jij wordt blij van “out of the box” denken.

9. Routine
Jij wordt juist blij van structuur en het doen van vaste werkzaamheden in een vaste volgorde en wordt onrustig van het woorden als reorganisatie, vernieuwing en flexwerken.

10. Afwisseling
Bij jou is het omgekeerd en jij wil wel veel verschillende dingen doen. Altijd hetzelfde werk is niets voor jou en iedere dag moet juist anders zijn.

11. Onafhankelijkheid
Jij levert het beste werk als je de vrijheid krijgt om je werk zelf in te kunnen delen. Je houdt er niet van als er iemand over je schouder mee kijkt en als je alleen maar volgens regeltjes mag werken.

12. Balans
Als de energie die jij in je werk stopt goed aansluit bij de energie die je in je privé leven stopt ben jij in evenwicht en tevreden met wat je doet.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu