link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Succes komt echt niet vanzelf


succesTijdens trainingen aan kersverse outplacement-kandidaten werd me nog wel eens verweten dat ik “makkelijk praten had” en dat ik “geen idee had hoe zij zich voelden”. Wat sommige deelnemers daarmee bedoelden waren de oppervlakkige, zichtbare zaken zoals een ‘contract voor onbepaalde tijd’ en ‘een goed salaris’ maar ook ‘een lease-auto’ en de oh zo beroemde ‘zekerheid van een vaste baan’. Niet vies van een scheutje provocatie was mijn reactie wisselend maar vaak met dezelfde boodschap namelijk “je moest eens weten…”.

Zelfonthulling

De ene keer had ik geen moeite met zelfonthulling, een bekende techniek bij trainers of coaches die iets willen doorbreken of op een dieper niveau contact willen maken door te reageren met “hmmmm… zonder zielig te willen doen maar laat ik je in alle eerlijkheid bekennen dat ik ook de nodige reorganisaties heb meegemaakt – zowel zakelijk als privé” gevolgd door een vette knipoog.

Als ik dan vervolgens de rouwcurve van Kubler-Ross behandelde, had ik er totaal geen moeite mee toe te lichten dat mijn schok-moment was dat mijn (inmiddels ex-)echtgenoot me meedeelde te vertrekken en natuurlijk allang een ander te hebben. En dat mijn marchandeer-fase die van onderhandelen met mijn ex was (“zullen we dan een poosje gaan latten…“ ). Of dat mijn depressie-fase me weliswaar eindelijk maatje 36 opleverde maar dat ik op een gegeven ook echt zat was van al dat gehuil en getob. Ik wilde door! Ik herkende mezelf niet meer zoals ik erbij liep, een schaduw van mezelf. Op naar de fase van aanvaarden dus. Voldoende parallellen met het verdriet en de schok van het verlies van je baan en veel begrip en herkenning bij mijn trainees.

Succes is niet altijd wat het lijkt

Op andere momenten gaf ik aan dat het soms een beetje anders zit dan dat je aan de buitenkant denkt te kunnen zien. Zo was ik ook nog steeds in angstige afwachting of mijn jaarcontract verlengd zou krijgen na alweer voor een tweede keer zo’n tijdelijk contract te hebben gekregen. In een organisatie met een nieuwe manager die mij overduidelijk nooit zelf zou hebben aangenomen. Daar sta je dan als zogenaamde senior trainer. Consternatie alom want dat had de groep natuurlijk niet verwacht.

Dus voordat je een ander verwijt het maar makkelijk te hebben, draai het eens om! Stel niet alleen jezelf maar zeker ook die ander de vraag: “Hoe heb je je succes voor elkaar gekregen en wat kan ik daar van leren?”.

Doel bereikt! Want nee, ik hoef(de) geen medelijden maar ik wil wel duidelijk maken dat zogenaamd succes niet altijd is wat het lijkt te zijn. En dat niet alleen, het komt iemand die in jouw ogen succesvol is ECHT niet zomaar aanwaaien. Het vraagt doorzettingsvermogen, lef en discipline. Maar het vergt ook van je dat je teleurstellingen verdraagt, fouten durft (en zult) maken en soms keihard op je bek kunt gaan. Hoe heet dat ook al weer? No pain, no gain?!

Wat kan je van andermans succes leren?

Dus voordat je een ander verwijt het maar makkelijk te hebben, draai het eens om! Stel niet alleen jezelf maar zeker ook die ander de vraag: “Hoe heb je je succes voor elkaar gekregen en wat kan ik daar van leren?”. In plaats van boos en jaloers in een hoekje te zitten sippen, als een ware ‘aanklager’, durf ik te wedden dat er een leuk gesprek ontstaat en dat je versteld zult staan van de blunders van de ander. Maar dat je hopelijk ook geïnspireerd raakt door het harde werken en de volharding. Want wat die ander kan, kan jij ook, ECHT!!! Je moet alleen goed nadenken en eerlijk zijn over wat dan precies jouw unieke kwaliteiten zijn, waar jij goed in bent en wat je met plezier en onvermoeibare inzet graag doet.

En al zal je daar misschien niet direct een goed belegde boterham mee kunnen verdienen, je kunt er wél alvast de nodige levensvreugde uit halen. Desnoods in combinatie met dat rotbaantje waarmee je dan tenminste je rekeningen mee kunt betalen. Maar daarover een andere keer meer.

Succes met het betere onder-water-kijken!

 

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu