link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Solliciteren is onpersoonlijk


Solliciteren is onpersoonlijk

solliciteren is onpersoonlijkDeze stelling heb ik niet onderzocht, maar hoe persoonlijk is het als je achter je computer zit, een enorme berg vacatures doorzoekt, op trefwoorden reageert, een vacature opent, een klassieke reactie met dito brief en cv stuurt? Solliciteren is onpersoonlijk en het wordt nog onpersoonlijker als we even vanuit jouw huiskamer overstappen naar de recruiter. Die krijgt een enorme berg reacties, cv’s en brieven in de mail. Jij bent een van de tientallen of honderden mensen, waaruit geselecteerd moet worden. In dat hele proces hebben jullie elkaar nog niet eens de hand geschud of elkaar gesproken. Kan dit persoonlijker? Ja dat denk ik wel.

De wereld gaat snel

Door ontwikkelingen op het Internet gaat alles sneller dan de mens verwerken kan. De ene persoon gaat daar beter mee om dan de andere, maar het is alsof je een bekertje drinken probeert te vangen op het strand uit die enorme drie meter hoge golf die op je afkomt. Je doet je ogen dicht en na de enorme golf ga je weer staan en kijk je in je bekertje wat je nu precies hebt gevangen. Water? Wat een mazzel. Het lijkt me duidelijk dat dit in niemands voordeel is. We moeten kijken naar hoe we van deze enorme sollicitatie aanval kunnen komen naar een meer persoonlijke benadering, want een match van een kandidaat op een functie gaat ook over persoonlijkheid. Het gaat om de persoon die de kennis en kunde herbergt en vertaalt in de organisatie. Daar moeten beiden partijen aan werken, maar als kandidaat zijn er sowieso een aantal oplossingen.

Social Media het nieuwe via via

Social media zijn wat mij betreft een van de ontwikkelingen die weerstand kunnen bieden aan de stelling: solliciteren is onpersoonlijk. Feit is dat vroeger en nu de kansen via het via via kanaal altijd hoger zijn dan wanneer je als vreemde solliciteert. Dat lijkt misschien oneerlijk, maar dat is het niet het is een menselijke aanpak en zo gaan die processen. Om in de termen van de golf te blijven en het gewenste glaasje water. Je ziet in de verte die enorme golf, maar dan tikt iemand je op de rug en biedt je gewoon een helder glas water aan. De persoon die het aanbiedt ken je vaak ook nog eens goed dus je kunt er ook nog eens op vertrouwen dat het echt helder water is. Nu moet je alleen nog van die golf in je rug af zien te komen. Omdat je wellicht meer glazen water nodig hebt of meer keuze wilt bieden vang je een tweede en misschien een derde beker water uit de golf. Maar je gedachten blijven bij dat heldere bekertje met water. Het via via kanaal van vroeger is uitgebreid met social media. Twitter, Linkedin en zo meer. De social media zorgen ervoor dat je kunt surfen op die enorme golf en dat lijnen tussen kandidaten en werkgevers korter worden. Je valt beter op als op de golf staat dan wanneer je erin zit.

Skills en ervaring niet uniek

Jouw skills en ervaring zijn meestal niet uniek. De invulling van deze skills en ervaring door jou als persoon is dat wel. Jij bent de enige factor die het uniek maakt. En laten we eerlijk zijn, als je een nieuwe collega krijgt op de afdeling wil je dat hij of zij kennis en kunde heeft, maar vooral ook dat het een aangenaam persoon is om mee te werken. Dat staat in veel gevallen niet centraal in een sollicitatie en dat is een gemiste kans, want daarmee is het persoonlijker te maken en wellicht stijg je daarmee boven de golf uit.

Link naar persoonlijkheid

Benadruk naast je kennis en kunde ook je persoonlijkheid door dit door te laten schijnen in je brief en cv. Dat kan door tekstueel in je brief een toelichting te schrijven, een profiel en of doelstelling, een persoonlijker format te gebruiken, maar ook door een link op te nemen naar relevante eigen geschreven blogs of door een link te geven naar een pagina die in de breedte meer laat zien over wie je bent (bijvoorbeeld about.me.com). Dan moet je natuurlijk wel een internet site hebben waar dat netjes verzorgd is. Link in je cv naar deze informatie en zie wat er gebeurd. Zorg er wel voor dat het nette informatie is die je ook aan je werkgever durft te laten zien. Zorg er ook voor dat op deze plekken altijd weer een link terug is naar relevante informatie voor werkgevers (Linkedin, cv e.d.). De cirkel moet rond zijn, je online identiteit en offline identiteit moeten overeenkomen en altijd weer op een plek uitkomen waar je carriere technisch naar toe wilt verwijzen.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Geef je mening

Mary -

Hallo Dennis,

Een leuke blog over de onpersoonlijkheid van sollicitaties,ik ben het hier helemaal mee eens Dennis dat het hele sociaal media gebeuren erg onpersoonlijk is helaas is dit de tijd waar wij inzitten en het alleen nog maar meer onpersoonlijker wordt,solliciteren online ,winkelen online etc. Baantjes worden via sociaal Media aan elkaar doorgespeeld,en het wordt er echt niet persoonlijker op wanneer je het cv aanpast met gegevens over je persoonlijkheid dat zegt nog niets,nee als je het over persoonlijkheid hebt dan geloof ik toch echt in het ouderwets solliciteren Face To Face gesprek dan kun je je zelf beter verkopen,toelichten over jezelf als persoon, en voor de werkgever geeft dat een duidelijker beeld,vanachter de P C weet je niet wie je werkelijk voor je hebt!

Hi Mary,

Dank je. Ja de onpersoonlijkheid is jammer, niet nodig en schadelijk. Toch denk ik wel dat (bij goed gebruik van) een middel als social media een overbrugging kan zijn voor het gat van onpersoonlijkheid dat de mensen met het Internet hebben gecreëerd. Als ik zie hoeveel mensen ik face to face heb leren kennen doordat Twitter en Linkedin mij tot deze mensen hebben gebracht. Wel vind ik dat social media een middel is en niet het eind doel. Daar bedoel ik mee dat je met social media de link legt en vervolgens moet je in real life de verbinding maken. Leuk dat je gereageerd hebt!

Vriendelijke groet,
Dennis Rijkers

nathan -

Hallo Dennis,

Het is inderdaad een stuk onpersoonlijker geworden. Het solliciteren is voor mij weer ontdekken en leren. Het is inmiddels 8 a 9 jaar geleden dat ik heb gesolliciteerd. Vooral uitzendbureaus zijn apart. Kom je binnen lopen, wordt je meteen verwezen naar het internet. Ga daar maar zoeken.
Ik heb vandaag iets nieuws meegemaakt. Een onverwacht telefonisch sollicitatiegesprek. Het mooie van zo’n gesprek is dat je overrompelt wordt met de meest uiteenlopende vragen waar je op voorhand niet eens aan heb gedacht.
Al pratend kwam ik er langzaam maar zeker achter dat het een sollicitatiegesprek was. Ik dacht bij mezelf: “Wat praat hij lang door?! Wil hij me nog uitnodigen voor een gesprek?”.
Voor ik het wist zei hij:”Ik wil het hier bij laten. Ik voel toch enige twijfel, sorry”.

Met flabbergasted en vriendelijk groet,
Nathan

Hallo Nathan,

Wat een raar verhaal. Als men zo met je omgaat kan je jezelf afvragen of je er wel had willen werken, maar bijzonder en onpersoonlijk is het zeker. Succes met je verdere sollicitaties!

Vriendelijke groet,
Dennis Rijkers

Nicole -

Hi Dennis,
Ik ben het zeker met je eens dat zo’n hele sollicitatie procedure erg onpersoonlijk is geworden. Eigenlijk raakt vanuit de werkgever een recruitment procedure ook geen wal nog kant. Ze verwachten motivatiebrieven etc terwijl de reacties op vacatures in mijn optiek nogal generiek zijn.

Het zou mooi zijn als we van de cv-cultuur af zouden kunnen stappen en dat de persoonlijke ontmoeting leidend zou zijn. Maar ja een perfect world…..

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu