link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Solliciteren is leuk!


Solliciteren is leuk!

solliciteren is leukMisschien ben je ontslagen en is dat niet leuk en de situatie waarin je zit zonder werk ook niet, maar solliciteren is leuk, kan leuk zijn. Als je solliciteren niet leuk vindt dan zal je het als extra moeilijk ervaren om verder te komen. De vraag is dan hoe je het wel leuk kunt gaan vinden, want je straalt uit hoe je jezelf voelt. Niet alleen in een gesprek, maar ook op papier of op teksten op Internet straalt dat van je af. Wat iedereen wil is een vrolijke en leuke collega die zin heeft in de volgende uitdaging. Daar moet je aan werken. Hoe zorg je ervoor dat je hier (weer) zin in krijgt? Dat begint met kleine stappen, elke dag en wellicht steeds grotere stappen nemen op alle sollicitatie vlakken.

Jij bent de bepalende factor

Besef je goed dat jijzelf de belangrijkste factor bent in het sollicitatieproces. Als jij niet goed in je vel zit is het voor een nieuwe werkgever of opdrachtgever lastig je te zien als een leuke en inspirerende nieuwe collega. Werk aan jezelf, investeer in jezelf. Doe dingen waar je je goed van voelt, sport, hobby, maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je regelmatig een lach op je gezicht hebt. Optimisme en vrolijkheid steekt aan en zorgt ervoor dat je meer bereikt. Nuttig dus. Voor mij is hardlopen een van die factoren die mij verder helpt. Fris in mijn hoofd en nieuwe ideeën als ik thuiskom.

Het sollicitatieproces

Persoonlijk word ik altijd erg enthousiast van een nieuwe opdracht of vacature die goed past bij wat ik wil. Mijn ambitie begint dan te stromen en de ideeën om dit in te vullen vliegen dan door mijn hoofd. Dat heeft niet iedereen dat snap ik en als je het lastig hebt gehad in het verleden dan gaat die enthousiasme motor ook wat minder snel. Hoe kun je hier wel plezier in beleven? Zit niet stil, want dat is ‘killing’. Als je dagenlang niets doet aan je sollicitatie of iets wat met dat proces te maken heeft raak je los van je doel en wordt het steeds moeilijker om het weer goed op te pikken. Doe dus elke dag iets al is het even op Internet een profiel aanmaken om jezelf in de kijker te zetten. Of ga alvast iets kopen wat je tijdens je sollicitatiegesprek kunt gebruiken (bijvoorbeeld kleren). Heb je iets aan het sollicitatieproces toegevoegd voor die (geen-zin) dag stop er dan ook even mee en ga iets leuks doen. Vernieuw je energie en voel je er niet schuldig over, solliciteren is leuk!

De online tools

Er zijn veel erg veel online sollicitatie gerelateerde sites te vinden en ik weet zeker dat je ze nog niet voor de helft gezien hebt of kent. Het nadeel is dat je jezelf hierin kunt verliezen. Zoeken tot je er bij neervalt bij wijze van spreken en dus zonder resultaat. Probeer een selectie te maken van jobboards en sites die bij jou passen en het beste resultaat weergeven voor jouw zoekresultaat. Gebruik alleen tools die je professioneel helpen en die je makkelijk kunt onderhouden in de loop van de tijd. Linkedin, Twitter, Facebook en zo veel meer. Erg handig allemaal, maar als je teveel hebt van dit soort online profielen heb je later heel veel werk om het allemaal te synchroniseren en is de kans op online identiteit vervuiling groter. Maak keuzes en zorg dat je gevonden wordt en dat het online plaatje klopt met het offline plaatje.

De offline tools

De standaard tools voor een sollicitatiegesprek zijn het cv, de brief en de gesprekstechnieken of communicatieve vaardigheden. Dat moet natuurlijk goed zijn. Zorg voor een goed, sterk en professioneel onderscheidend cv. Zorg voor een unieke brief per sollicitatie en bereid je goed voor op waar en met wie je gaat praten. Wil je wat verder dan de standaard dingen maak dan eens afspraken met mensen uit je netwerk. Hou het warm, praat over je ervaringen en je zoektocht naar een baan. Zo raak je gewend om je verhaal te doen en wie weet wat er uit je netwerk komt. Een ander element waar te weinig mensen aan denken is je uiterlijk. Als je alles op orde hebt en je hebt niet goed nagedacht over wat je aantrekt of hoe je jezelf presenteert tijdens een gesprek heb je wellicht in de eerste minuut alle voorbereiding voor niets gedaan. Kijk bijvoorbeeld eens op www.studioca.nl

Het gesprek

Ben je altijd zenuwachtig of juist helemaal niet? Hoe dan ook zorg voor een goede voorbereiding. Ook als je zelfverzekerd bent. Heb je grondig aan al de bovenstaande elementen gewerkt dan is dat al het meeste en belangrijkste voor je voorbereiding geweest. Je weet wat je wilt zeggen, je weet op alle vragen een goed antwoord, want je hebt er immers al van te voren over nagedacht en het opgeschreven in je online profiel of je cv, je hebt er al over gesproken met je netwerk. Het ergste dat je nu kan gebeuren is dat je er achter komt dat het niks wordt. Hou daar rekening mee dan zit je rustiger in het gesprek.

Resultaat

Heb je de baan die je wilt vier dan een feestje. Je hebt er hard voor gewerkt en een goed resultaat moet je vieren. Dat voelt goed. Is het niet gelukt? Zie het als een informatiebron voor je netwerk, stel vragen hoe je beter had kunnen presenteren en of ze wellicht ideeën hebben die je kunnen helpen bij de volgende sollicitatie en in de toekomst. Hoe dan ook het resultaat is dat je een sterk off en online profiel hebt gebouwd en dat die baan dan sneller gaat komen dan je denkt. Een sterk en geordend sollicitatie toolkit zorgt er voor dat je met vertrouwen en plezier de volgende uitdaging tegemoet gaat.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , , , , , ,


  1. 1 Trackback(s)

  2. mrt 4, 2013: Hoe verwerk je ontslag in je curriculum vitae?

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu