Doe datgene waar je goed in bent dan word je nog veel beter. Zo sloot Erben Wennemars de uitzending van DWDD af. En dat is wat ik iedereen toewens. Veel organisaties richten zich vaak op dat waar je niet goed in bent. En willen dat je je daar verder op ontwikkelt. Maar hoe interessant is dit? Levert dat gemotiveerde mensen op? Krijgen mensen energie van het ontwikkelen van iets waar ze niet goed in zijn? Vaak niet.
Volgens mij is het veel belangrijker om te ontdekken waar je goed in bent, hierop te focussen en dit verder uit te bouwen. En voor iets waar je niet goed in bent, daar zijn zeker andere mensen te vinden die dat weer goed kunnen en daar energie uit halen.
Maar hoe kom je erachter waar je goed in bent en waar je energie van krijgt?
Aan de hand van een stappenplan wil ik je een eerste aanzet geven om hiermee zelf aan de slag te gaan.
Dit klinkt als een open deur maar zelfreflectie gebeurt meestal niet tussen de bedrijven door. Daar is focus voor nodig en focus kun je creëren door rust en tijd. Het biedt je ruimte om terug te blikken, na te denken over de zaken die lopen zoals ze lopen. Blok een paar uur vrij in je agenda, en maak tijd voor jezelf.
Kijk eens goed naar je cv. En beantwoord dan onderstaande vragen. Hiermee breng je in kaart welke werkzaamheden je goed afgaan en waar je energie aan beleeft:
Met tijd komt ruimte om terug te blikken. Hoe is bijvoorbeeld de afgelopen week verlopen? Doe dit minimaal 1 keer per maand. Beantwoord de volgende vragen:
Nu je successen in beeld zijn kun je gaan onderzoeken welke kwaliteiten hieraan ten grondslag liggen. Wees hierbij vooral niet te kritisch op jezelf en schrijf zoveel mogelijk op. Welke kwaliteiten kun jij uit je successen filteren?
Nu je weet wat je kwaliteiten zijn, is het belangrijk om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je deze blijft inzetten. Je uitdaging kennen en ontwikkelen gaat je hierbij helpen. Er dient een balans te zijn tussen je kwaliteit en de uitdaging om niet in je valkuil terecht komt. Dit is gebaseerd op het kernkwadrant van Daniel Ofman.
Zoals gezegd is dit een eerste aanzet en een goede basis. Samen met een loopbaancoach en gerichte trainingen kun je hiermee verder om nog beter te worden in wat je het liefste doet. Want waarom zou je dat niet willen?
Ik wens je veel succes en plezier bij deze zoektocht en hoop dat jij straks kunt zeggen: “Ik doe de dingen waar ik goed in ben en ben daar nog beter in geworden.”
Sorry, comments for this entry are closed at this time.