link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Liegen op je cv, waarom niet?


Liegen op je cv, waarom niet?

liegen op je cvWaarom zou je niet liegen op je cv? Scott Thompson weet waarom niet. Je zet er wat ervaring en opleidingen in die precies aansluiten bij de vraag van de werk of opdrachtgever. Een perfect match en je wordt direct uitgenodigd op gesprek. Daar, tijdens de sollicitatie gesprekken, blijkt dat ‘ook’ op persoonlijk en kundig vlak er een goede match is. Je bent aangenomen en al snel blijkt dat je het goed doet in je nieuwe functie. Stel dat niemand er ooit achter komt dan is er weinig aan de hand zou je zeggen? Immers je doet waar je voor bent aangenomen en het enige dat je gedaan hebt is liegen over een opleiding of stuk ervaring.

Risico van liegen op je cv

Ook als je wel voldoet aan allerlei eisen en wensen van opleiding en ervaring is dat nog geen garantie dat je een nieuwe functie aankan of dat je daar op je plek zit. Dus wat is het risico van liegen op je cv? Je ‘speelt’ met vier belangrijke onderdelen tussen jou en je werkgever: vertrouwen, interne imago, het risico dat het werkinhoudelijk niet goed gaat en je een hoop tijd en geld verspilt van de werkgever en externe imago.

Vertrouwen

Als je liegt tegen mensen en ze komen er achter dan vinden mensen alles wat daarna gebeurd tussen hen en jou een potentiële leugen. Dat levert in de dagelijkse werkzaamheden direct problemen op. Je zult niet langer in vertrouwen iets kunnen overdragen of samenwerken met iemand die je voorgelogen heeft.

Interne Imago

Misschien had je voor je functie, waar je voor gelogen hebt op je cv wel een interne concurrent. Hoe zal deze persoon naar je kijken als blijkt dat je hem of haar hebt weg geconcurreerd met een opleiding te veel? Anderen zullen zelf heel hard gewerkt hebben voor de juiste opleiding en niveau binnen een organisatie en zullen het zeker niet pikken dat iemand zich naar ‘boven’ heeft gelogen. Je interne imago heeft een onherstelbare deuk opgelopen.

Risico tijd en geld verspillen

Als we alles los van emoties zien dan nog is er een probleem. Je haalt je rijbewijs om aan te kunnen tonen dat je vaardig bent met een auto in het verkeer. Dat geeft geen garantie dat je nooit ongelukken maakt, maar het is wel fijn dat niet iedereen op de weg gaat oefenen zonder begeleiding. Met opleidingen en ervaring is dat net zo. Je bent een groot risico als het gaat om het maken van ‘ongelukken’ in je functie als je niet voldoende ervaring hebt of bent opgeleid. Hiernaast, als achteraf blijkt dat je geen match blijkt te zijn dan heb je alleen al veel werving en selectie geld weggegooid. Er zijn allerlei kosten gemaakt voor jouw match met de werkgever. Er zit dus concreet risico en schade aan het liegen op je cv.

Externe Imago

Het lijkt voor sommigen misschien een klein vergrijp, liegen op je cv, maar voor de werk of opdrachtgever is dat geen klein vergrijp. Het is een grote streep door alle bovengenoemde zaken. Mensen vinden dit zo belangrijk dat dit ook voor jou buiten het bedrijf gevolgen zal hebben. Het is een kleine wereld, mensen praten met elkaar helemaal in deze online wereld en alle social media die gebruikt worden. Het zal je al snel achtervolgen in je verdere sollicitaties. Je hebt dan je carrière en al de dingen waar je wel hard voor hebt gewerkt in de waagschaal gelegd.

Conclusie

Kortom, het is niet netjes, schadelijk voor anderen en niet handig voor jezelf. Mis je ervaring en opleiding die je nodig hebt, maar denk jij die op een andere manier in te kunnen vullen. Vermeld dat dan in de brief of licht dat kort toe in je cv. Leg zelf die focus aan, maar lieg nooit en wees ook niet over creatief met aandikken van ervaring. De winst is van korte duur. Kortom: liegen op je cv? Niet doen!

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Geef je mening

Goed stuk!
Wees je inderdaad bewust van je imago en hoe je overkomt. Liegen op een cv is nooit goed, creatief aandikken ook niet MAAR soms loont het wel de moeite om je cv op een andere manier in te steken, ander taalgebruik en andere omschrijvingen te kiezen of je functietitel aan te passen zodat het de lading dekt.

Bovendien heb je zelf misschien snel het idee dat je iets aandikt maar als je samen met iemand je cv schrijft (wat je altijd zou moeten doen) kom je er misschien achter dat hetgeen jij doodnormaal vindt, juist jouw unieke talent is en vooral aangedikt mag worden!!

Hoi Tessa,

Dank je wel. Goede aanvulling.

Groet,
Dennis

A.Bouman -

Schrijvers liegen de waarheid. Als je aan 3 verschillende mensen over je werk praat (ouder, vriend, collega) vertel je 3 verschillende verhalen. Welk verhaal is waar? Allemaal, eentje of geen enkele?

Het is cruciaal om je cv per sollicitatie aan te passen. Niet om te liegen, maar om de kant te belichten die je potentiële werkgever van belang vindt. Creativiteit (en je kunnen verplaatsen in de werkgever) is van groot belang bij het schrijven van een brief, je cv en tijdens het sollicitatiegesprek.

Verder ben ik het wel met je strekking eens, liegen is contraproductief.

Iedereen wil graag een baan die bij hem of haar past. Daar mag je best je best voor doen om de aansluiting te vinden en inderdaad daar mag je ook best creatief in zijn. Ga je over de streep en dus te ver bij de waarheid vandaan dan heb je jezelf en de werkgever daar mee in het nadeel. Jij moet op je tenen lopen om de match in te vullen en de werkgever krijgt niet waar men om heeft gevraagd en wellicht erger. Iedereen weet heel goed voor zichzelf wanneer de waarheid te ver achter raakt.

Dank voor je bericht!
Groet,
Dennis

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu