link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Leidinggeven is net als opvoeden


leidinggevenBen je als leidinggevende op zoek naar een nieuwe job? Misschien goed om dan eens met een totaal andere bril naar deze verantwoordelijke baan te kijken.

Zo had ik laatst een etentje met Cor, een oud-collega die ik ruim 20 jaar niet meer gezien had. We hebben samen bij een groot internationaal bedrijf gewerkt waar we inhoudelijk niet eens zoveel met elkaar te maken hadden maar we vonden elkaar aardig en dat is eigenlijk nooit over gegaan. Bijzonder hoe dat soms gaat. Onze wegen scheidden zich en zowel zakelijk als privé hebben we een hoop meegemaakt. Genoeg om bij te praten dus. De primaire aanleiding van ons gesprek was echter mijn artikel waarin ik beweer dat leidinggeven verdomd veel weg heeft van opvoeden en als je geen zin hebt in kinderen, je vooral GEEN leiding moet geven.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Cor gaf aan het roerend met me eens te zijn waarna we allebei in lachen uitbarstten – geen van beiden hebben we immers kinderen! Toch durf ik deze uitspraak te doen en toch geeft Cor, in zijn rol van Sales Director, alweer geruime tijd leiding aan een 15-koppig team. Bijna tegelijkertijd zeiden we “we zijn dan weliswaar geen vader en moeder maar we zijn zelf wél kind geweest en we hebben ook zo onze ervaringen met betere of minder goede leidinggevenden.” Op enig moment trok Cor de parallel tussen de manier waarop zijn moeder tijdens zijn jeugd dingen aanpakte en hoe hij dat tegenwoordig met zijn team doet. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld was ‘Het verhaal van het fietsje’.

Het verhaal van het fietsje

Cor was een gezond ondernemend jongetje dat er graag op uit trok. Groot was zijn geluk toen hij leerde fietsen. Nu is Cor een boomlange vent en dat was hij eigenlijk al op zijn 6e. Hij was zo groot dat hij, met blokken op de pedalen, op de fiets van zijn vader paste. Dubbel spannend wordt het als ik je vertel dat ze midden in het drukke Rotterdam woonden. Op een dag ging het mis . . .

Als leidinggevende moet je vertrouwen en geloof hebben dat het goed komt en dus laat je je medewerker lekker fietsen.

Cor reed op de weg, verloor de macht over de toch wel grote fiets, viel tegen een auto, er was schade en gedoe en tot overmaat van ramp werd de politie er bij gehaald! Door oom agent afgeleverd bij zijn moeder kreeg hij een troostend woord en hij beloofde voortaan beter op te passen. Wat zal zijn moeder geschrokken zijn!
Niets zo veerkrachtig en ondernemend als een kind dus de volgende dag vroeg Cor of hij er weer vandoor mocht. Haar reactie? “Ga maar lekker fietsen jong! Zul je voorzichtig zijn?” En door hem te laten gaan, gaf ze hem het mooiste wat een moeder (of leidinggevende?) maar kan geven: vertrouwen, steun, geloof en betrokkenheid.

Een bedrieglijk eenvoudige verklaring

Zijn moeder bleek een wijze vrouw want vele jaren later, wanneer ze samen terugblikken op het leven in het algemeen en dat van hen samen in het bijzonder, komt ‘Het verhaal van het fietsje’ weer voorbij. Natuurlijk bleek dat ze het destijds doodeng vond om hem te laten gaan. Daar had hij als 6-jarige nooit bij stilgestaan. En het meest bijzondere was . . . ze had hier eigenlijk een bedrieglijk eenvoudige verklaring voor: “Wat moest ik dan? Ik kon je toch niet altijd maar vasthouden?” En zo is het maar net! Als leidinggevende moet je – net als de wijze moeder van Cor – vertrouwen en geloof hebben dat het goed komt en dus laat je je medewerker lekker fietsen. Hoe spannend je dat ook vindt. Cor beweerde dat hij het precies zo doet met zijn medewerkers. Er was echter een bepaalde medewerker bij wie dat maar niet wilde lukken . . .

Een back-up plan

backup-planCor was verhinderd voor een belangrijke presentatie. Hij had daarom voor ogen dat Karel de honneurs waar zou nemen. Dat zou goed zijn voor de klant maar het zou zeker ook goed zijn voor de ontwikkeling van Karel. Hij schatte echter in dat Karel het wel eens lastig zou vinden en het niet aan zou durven als hij hem dit voor zou stellen. Hij voorzag dus problemen en net als zijn moeder zat het hem niet helemaal lekker. Maar in plaats van dit te verdragen, ging hij over tot een back-up plan. Nog voordat hij Karel benaderde, wendde hij zich tot Frank om te vragen of hij de presentatie kon geven wanneer Karel het inderdaad niet zou oppakken. Drie keer raden wat er vervolgens gebeurde.

Het effect van de onbewuste boodschap

Wat Cor onderschatte is het effect van de onbewuste boodschap en hoe self-fulfilling prophecy werkt. Want in plaats van, met zweet in zijn handen, ECHT te zeggen “ga maar lekker fietsen jong!” regelt hij achter de schermen wat er volgens hem toch al geregeld moest worden. Geen wonder dat er precies gebeurde waar hij al voor vreesde.
Draai het eens om! Erken eerst maar eens dat JIJ het spannend vindt, dat je je zorgen maakt over de juistheid van je beslissing en dat je je afvraagt of het goed zal gaan. Het is je taak om de ander los te laten, alleen zo leert hij of zij zelfstandig fietsen.

Ik wens je veel succes in je nieuwe leidinggevende rol!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu