link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Is dit het moment van actie?


Is dit het moment van actie?

>Is dit het moment van actiePersonal branding, werken aan je cv, een nieuwe baan of opdracht, de baan van je dromen. Is dit wel het moment om je daar op in te zetten op dit moment? Bij deze economische situatie? Mensen reageren op verschillende wijzen op gebeurtenissen en zullen daardoor verschillend met deze acties omgaan. Dit heeft onder andere te maken met je referentiekader, alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt en wat je gevormd heeft. Als er iets in je omgeving gebeurd dat invloed op je heeft heb je daar een gedachte en een gevoel bij. In andere woorden: het stemmetje in je hoofd en de reactie van je lichaam op hetgeen er gebeurd. Deze twee samen bepalen je gedrag en dus je acties en de gevolgen.

Bang om baan en inkomen te verliezen

Dit is ook zo bij de huidige situatie van de economie, jouw economie. De huidige situatie heeft namelijk op iedereen een andere uitwerking. Een veel voorkomend gevoel van mensen bij de huidige economische arbeidsmarkt is angst. Mensen zijn bang om hun baan en inkomen te verliezen en daarmee nog veel meer andere zaken. Hierbij hebben veel mensen in het verleden wellicht iets meegemaakt of gezien bij andere mensen wat voor een gevolgen verlies van baan en inkomen op je kan hebben. Je gedachten gaan over je ervaringen en je lichaam reageert op het gevoel dat daarbij komt. Als negatieve ervaringen en angst domineren zal er weinig actie zijn, maar zal het eerder een afwachtende houding als gevolg hebben. Je blijft zitten waar je zit zolang je kunt. Is op dit moment blijven zitten waar je zit slim of is dit juist het moment van actie?

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Een voorbeeld van een boer legt misschien uit wat de kansen zijn in dit soort situaties. Ergens in 1880 werd het zuiden van de Verenigde Staten getroffen door lang aanhoudende droogte. Een van de gevolgen was dat de druiven oogst keer op keer mislukte en veel boeren gingen failliet en verloren alles wat ze hadden. Alle boeren deden alles om de druiven wel goed te houden, maar ondergingen de gebeurtenis en zagen keer op keer hun druiven verrotten. Ze gingen tegen elkaar klagen over hoe slecht het wel niet ging. Ze probeerde het uit te zitten, want dat leek het meest verstandig. Toch er was een boer die het anders ging doen. Deze boer ging de druiven vroegtijdig plukken, legde ze te drogen en ging bestuderen wat ermee gebeurde. De krent was het gevolg. Hierna ging deze boer alle mislukte oogsten van de andere boeren kopen. Iedereen verklaarde hem voor gek en leverde hem voor een spotprijs de druiven. De boer die ze had gekocht heeft ze doorverkocht als krenten in de export. Op dit moment is deze boer de grootste leverancier in krenten. Het enige verschil tussen deze boer en de andere was zijn instelling. Hij ging niet zitten afwachten, maar keek naar zijn situatie en ging nadenken over de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Dit heeft hem succes gebracht.

Een positieve blik doet wonderen

Als je gebeurtenissen als negatief ervaart zul je snel aandacht hebben voor de nadelen en bedreigingen en die leiden tot passief gedrag. Kijk je positief naar de dingen dan zie je sneller de voordelen en mogelijkheden wat als gevolg heeft dat je in actie komt. In deeerste situatie ben je afhankelijk van je omgeving en anderen en in de andere situatie heb je zelf de leiding en wordt je kans op succes groter.Moet je altijd naar de positieve kanten kijken? Dat kan natuurlijk niet altijd en dat zou ook niet menselijk zijn. Toch helpt het wel als je snel je gedachten kunt ombuigen naar een positieve instelling. Je kunt dit doen door jezelf een aantal vragen te stellen:

  1. Wat zijn de voordelen, kansen en mogelijkheden in deze situatie?
  2. Hoe wordt ik hier beter van?
  3. Waarom zou ik niet in actie komen?
  4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hier mijn voordeel uit haal?
  5. Wat weet ik hier al van en wat moet ik nog uitzoeken?
  6. Welke stappen ga ik nu zetten?

Is dit het moment van actie?

Kortom, is dit het moment van actie? Ik denk het wel. Dit houdt niet in dat je perse zonder nadenken je baan moet opzeggen en je in het diepe moet storten, maar wel dat je op een positieve manier naar je eigen wereld gaat kijken en op zoek gaat naar de kansen in plaats van te kijken naar de bedreigingen. Alleen op deze manier heb je kans op succes en bovendien maak je op dit moment meer kans, omdat het juist nu onderscheidend is om in actie te komen. Immers veel mensen doen het nu juist niet.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu