link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Hier kunnen wij nog een puntje aan zuigen!


puntje aan zuigen
Het nieuwe school/studiejaar is weer gestart en dus ontmoet ik een nieuwe groep studenten in mijn trainingen bij de Hoge Hotelschool in Den Haag. Altijd weer spannend; wie zijn ze, hoe zijn ze, waar komen ze vandaan maar belangrijker nog, waar zijn ze naar op weg?

Want net als jij, op zoek naar een nieuwe baan, zijn zij zoekend in ‘wat ze later willen worden’. Tot nu toe kwam ik nogal wat studenten (jong-volwassenen noem ik ze het liefst) tegen die het A) of nog helemaal niet wisten of B) vooral bezig waren met het idee een manager te worden. Toegegeven, de hotelschool is eigenlijk een managementopleiding want een meerderheid van afgestudeerden eindigt helemaal NIET in de hospitality business maar in een consultants- of managementrol. Maar wij 40- of 50-plussers begrijpen natuurlijk dondersgoed dat ze op hun 25e echt niet meteen in een managementpositie starten. Maar wie vergeeft ze hun jeugdig enthousiasme niet?

Ik luisterde er tot nu toe altijd minzaam naar en onthield me van elk commentaar. Ze hadden immers nog zoveel te leren, nog zoveel zelfreflectie te ontwikkelen en daar was ik nou juist voor aangenomen. Dit studiejaar werd ik, met deze innerlijke arrogante gedachtes, behoorlijk op de vingers getikt. Ik ben er nog stil van, maar boven alles ben ik dankbaar en blij!

Ik zal je uitleggen waarom. Ik ben namelijk prima bekend met de verschillende generaties en de bijbehorende verschillende wensen (of beter gezegd: eisen) die men stelt aan het leven, aan de maatschappij en aan werk. Elk tijdsgewricht bracht een andere vorm van motivatie met zich mee. Uit het onderzoek voor mijn artikel in het Handboek Personeelsmanagement (2012) weet ik nog het volgende rijtje op te dreunen.

Traditionalisten

Traditionalisten (geboren tussen 1928 en 1945), werden vooral gemotiveerd door complimenten voor hun kennis.
Zij stonden onder invloed van het eind van de Tweede Wereldoorlog; ze dachten hetzelfde over:

 • optimisme en naoorlogse financiële beloning
 • hiërarchie en controle waren effectief, ze vertrouwden op autoriteit
 • veel van hun waarden zijn nog sterk vertegenwoordigd in het werkmodel van de twintigste eeuw

Babyboomers

De babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964), halen hun motivatie uit het besef dat ze nodig zijn en waardering voor hun werk krijgen. Zij zijn een generatie die onder invloed stond van sociale onrust en protestbewegingen (de Britse anti-kernenergiebeweging, Vietnamoorlog). Zij dachten hetzelfde over:

 • de noodzaak tot verandering
 • weerzin tegen autoriteit
 • winnen, doordat deze generatie zo groot was zijn ze gevormd door concurrentie

Generatie X

Generatie X (geboren tussen 1965 en 1979), haalt motivatie uit de mogelijkheid hun eigen weg te volgen en zonder regels te leven/werken. Zij staat onder invloed van een grote verandering in de thuissituatie. Door een aantal oorzaken hechten zij evenveel aan onafhankelijkheid en pragmatisme.

 • het percentage vrouwen in de beroepsbevolking verdubbelde, terwijl er weinig naschoolse opvang was, dus tieners moesten het zelf maar uitzoeken
 • het aantal scheidingen nam toe
 • dit is de eerste generatie die aids en hongersnood in andere delen van de wereld op tv zag

Generatie Y

Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995), is gemotiveerd door het samenwerken met andere slimme en creatieve mensen. Hun tienerjaren stonden onder invloed van willekeurige, bedreigende gebeurtenissen zoals 9/11 en de tsunami, die in één klap levens veranderden. Ze groeiden digitaal op.

 • ze werken graag samen en halen motivatie uit het oplossen van problemen en zinvol bezig zijn
 • “hier en nu” is hun meest bepalende eigenschap en dit verandert nu al hun verwachting van werkmethodes

Millenials

En dan komen we nu dus bij de Millenials uit. Om me heen hoor ik behoorlijk wat mensen (trainers, docenten, managers) ze de ‘me-me-me generation’ noemen. Dat beeld had ik stiekem ook een beetje. Maar zoals gezegd, deze millenials maakten me stil en dankbaar. Want op mijn vraag wat hun ‘grotere droom’ was voor na de hotelschool, wat ze uiteindelijk wilden bereiken, kwamen onderstaande reacties.

millenials

Met name die van “Ik wil RIJK worden” zette me aan het denken. En niet alleen mij want hoewel de klas in eerste instantie wat neerbuigend reageerde (“boeh!” . . .”jeetje, echt!??”) en er hard gelachen werd, was iedereen stil na de uitleg van deze bewuste student: “Ik wil rijk worden, en dan bedoel ik niet in termen van geld maar rijk aan ervaringen, ontmoetingen, vriendschappen en wijsheid”.

Ik zie het wel zitten met deze nieuwe generatie managers, jij ook?

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu