link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Een cv van 20 kantjes


Een cv van 20 kantjes

een cv van 20 kantjesEen cv van 20 kantjes. Ze bestaan, echt, we hebben ze gezien en waarom niet?! Lekker duidelijk, veel gegevens zodat niks mist. Toch? Nee, helaas niet, veel gegevens maken nog geen bruikbare informatie. Informatie is wat mij betreft in deze context: “tekst die aangepast is, zodat het voor de lezer de meest bruikbare / interessante kennis oplevert om de beslissing te kunnen nemen jou wel of niet te selecteren.” Wat is dan de lengte van een goed cv? Ik hoor 1 A4, 2 A4 maximaal en in ieder geval geen cv van 20 kantjes. Ik hoor je al zeggen: “je hele werkende leven op 1 a 2 A4?” Daar zit hem nu net de vergissing in bij de meeste mensen. Men denkt dat het moet gaan over je hele werkende leven en alles wat je gedaan hebt, maar niet alles is relevant. Sterker nog, veel is irrelevant! Een cv van 20 kantjes is in ieder geval uit den boze.

Ga uit van de lezer

Wat is dan een goed te hanteren regel als het gaat om de lengte van je cv, want veel mensen worstelen met deze vraag. Over het schrijven van een cv bestaan adviezen, richtlijnen en veel ideeën, maar een regel is er niet. Zoveel mensen, zoveel situaties en dus verschillende cv’s. Dat is juist wenselijk. Een cv is van jou en moet informatie geven over wie jij bent. Dat beperk je als je regels gaat toepassen. Wat dan wel? Daar kom ik nog op. Laten we eerst even stilstaan bij het ‘waarom’, want daarin ligt ook een gedeelte van het antwoord. Waarom moet een cv kort zijn en is een cv van 20 kantjes te lang? Ik denk aan de volgende redenen:

  • De lezer van je cv heeft heel veel cv’s te lezen
  • De lezer van je cv heeft waarschijnlijk weinig tijd
  • De lezer van je cv heeft waarschijnlijk veel keuze en zal je cv dan minder snel lezen
  • De lezer zoekt naar informatie in plaats van dat jij degene bent die leidt (met structuur) en
    haalt er misschien niet uit wat jij wilt dat eruit gehaald wordt
  • De lezer van je cv krijgt een vervelend gevoel bij het lezen van jouw cv. Je wilt zelf ook niet een heel lang stuk tekst lezen en moeten zoeken naar de voor jou interessante informatie.

Kortom, een te lang cv en dat is een cv van 20 kantjes, geeft een negatief gevoel af en helpt niet de lezer ervan de juiste focus te leggen op de match mogelijkheden die jij wilt aantonen. Je ziet dat alle redenen te maken hebben met de lezer van het cv. Mij is altijd geleerd dat wanneer je iets schrijft je altijd jezelf moet afvragen voor wie je het schrijft. De lezer. Verdiep je dus in wat men wil weten.

Hoe dan wel?

Als je begint met het opstellen van je cv is mijn advies juist even niet te denken aan de lengte. Schrijf dan gerust die 20 A4tjes, maar laat het daar niet bij. Redigeer, knip, plak en schaaf net zo lang totdat je de kern hebt en pas dat aan naar 2 A4tjes. Dat is een moeilijk proces, maar beter voor je cv en beter voor je innerlijke voorbereiding op een eventueel gesprek. Wat je opschrijft structureert ook je gedachten en je te vertellen verhaal straks. Dubbele winst dus. Kom je door de hoeveelheid ervaring echt in de knel en wordt je cv er minder van als je iets weglaat dan mag 3A4 ook wel. Althans, alles mag, maar je moet jezelf hier weer afvragen of hetgeen je toevoegt aan de andere kant niet juist het gevaar oplevert dat je minder overzicht krijgt. En ik weet dat het kan, hoe lang je cv nu ook is. 2A4.

Relevantie

Als je twintig jaar ervaring hebt kan het een extra uitdaging zijn om kort te zijn over je werkervaring. Zet bij het redigeren van deze lange teksten je “relevantie bril” op. Maak een onderscheid in wat relevant is voor de betreffende sollicitatie en vat de overige ervaring kort samen in twee regels of misschien een bundel ervaring in een of twee regels. Dat scheelt veel ruimte en zal niemand erg vinden. Ben je erg onzeker over wat je hebt weggelaten? Geef dan aan dat je ook een lange versie hebt van je cv, het cv van 20 kantjes ;-), of schrijf het op LinkedIn wel uit en verwijs daarnaar vanuit je cv.

Format

Het format van je cv is bij de uitdaging je cv kort te houden ook goed bruikbaar. Zet je alles onder elkaar in het standaard format dat iedereen gebruikt dan wordt je cv automatisch lang. Je hebt ook telkens het dilemma dat wanneer je iets plaats op de voorkant een ander onderwerp dat je heel belangrijk vindt wellicht dan net naar de tweede pagina verschuift. Probeer eens met twee of zelfs drie kolommen te werken. Soms past daardoor ineens 2A4 op 1A4. Kijk voor voorbeelden eens onder deze link.

Er zijn heel wat mensen die nog altijd een te lang cv hebben, hoewel wij een cv van 20 kantjes gelukkig niet heel vaak tegenkomen. Dat is niet nodig en niet effectief. Je mist kansen en loopt het risico dat je cv zelfs helemaal niet gelezen wordt. Pas bovenstaande tips toe en maak je cv professioneel, kort en krachtig. Heb je hulp nodig? Kijk dan onder deze link.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu