link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Een concreet doel: 5 redenen waarom dit belangrijk is!


concreet doel
‘Maar, Monica, ik vind zo veel leuk, het maakt me echt niet zo veel uit wat ik precies doe of waar, als het maar afwisselend is’
. Dat was haar antwoord toen we probeerden specifieker te maken wat ze nu zocht en bij wat voor organisaties. En eerlijk gezegd, hoor ik dat vaker. Op deze manier denken en naar werk zoeken zet alleen niet veel zoden aan de dijk. Ik ga je vertellen waarom een concreet doel je sneller aan een baan helpt.

Als je niet weet wat je zoekt, hoe weet je dan waar je moet zoeken?

Als je niet weet wat je wilt, waar begin je dan met zoeken? Het zoeken naar die andere baan is dan net het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar je weet niet welke speld. Er zijn heel veel verschillende soorten banen en branches en er zijn ook heel veel vacatures. Niet weten waar te beginnen, omdat jouw doel niet helder is, zorgt ervoor dat het een onneembare berg wordt. Want het is onmogelijk alle branches en alle vacatures in de gaten te houden.

Binnen alles wat je leuk vindt, of aanspreekt, kan je keuzes maken. Bedenk dat niets voor eeuwig vastligt. Dus wat je nu zoekt, kan over tien jaar anders zijn. Maar het is wel handig jouw doel wat af te bakenen. Begin met het schrappen wat je echt niet wil of waar je over twijfelt. Houd bij waar jouw interesses naar uit gaan, waar maak je je druk over, wat gaat je aan het hart. En kijk dan of je daar een conclusie uit kunt trekken voor jouw concrete loopbaandoel.

Wat communiceer je naar de buitenwereld over het werk dat je wilt?

Om ander werk te vinden is jouw omgeving ook erg belangrijk. Mijn klanten help ik om ook hun netwerk aan te spreken en op die manier verder te komen in hun zoektocht naar ander werk. Wanneer je niet weet wat je zoekt, kun je ook niet aan jouw netwerk vertellen waar ze naar uit moeten kijken.

Het gevolg is dat niemand aan jou denkt, wanneer er een vacature voorbij komt. Ze weten namelijk niet waar jij van bent. Een uitspraak die hierbij past is: als je alles bent voor iedereen, ben je niets voor niemand.

Jouw acties worden geen opeenstapeling van gerichte activiteiten

Ik zie in mijn praktijk dat gerichte acties de meeste kans op succes bieden. Dat is ook wel heel logisch. Alle acties die je doet staan in het teken van die baan die jij wilt. Omdat je weet wat je wilt, kan jij het pad uitstippelen dat jij moet lopen om daar te komen.

Alle energie die je er in steekt en alle acties die je doet hebben een versterkend effect. Je praat over jouw volgende baan met anderen, je leest erover, je doet onderzoek naar bedrijven die jou kunnen aannemen, jouw kennis neemt toe en natuurlijk ga je praten met mensen die dat werk al doen.

Als je alles bent voor iedereen, ben je niets voor niemand

Al deze acties gaan stapelen en leiden uiteindelijk, in de meeste gevallen, tot het gewenste resultaat. Wanneer je maar van alles probeert en geen gerichte acties onderneemt, is het als schieten met hagel met de hoop een keer raak te schieten.

Een werkgever wil gemotiveerde mensen

En gemotiveerd is ook: weten wat je wilt. Alleen dan kan je aan die werkgever uitleggen waarom hij jou moet hebben. Als je geen keuze maakt dan wordt het moeilijker te onderbouwen wat jou specifiek aanspreekt aan deze functie en aan dit bedrijf.

Dan straal je uit: ik ben overal voor inzetbaar en het maakt mij niet veel uit. Ik verwacht niet dat de werkgever dan enthousiasme bij jou ziet, tenzij je dat goed kunt oproepen tijdens het gesprek. Een goed boek is ‘Vind je waarom’ van Simon Sinek.

Met een concreet doel nemen je kansen toe

Sommige van mijn klanten zijn bang dat ze met een concreet doel meer kansen missen. Dat is nu juist niet het geval. Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe meer je uitsluit en concreter je bent, hoe meer kansen je hebt om die nieuwe baan te vinden. Dat heeft alles te maken met de hierboven genoemde punten.

Natuurlijk is het wel belangrijk realistisch te zijn en kennis te hebben van de arbeidsmarkt. Wanneer je administratief werk wilt op MBO niveau, zou ik daar zeker nog even over nadenken. Want je ziet namelijk dat het werkaanbod daar verdwijnt. Maar wanneer je je huiswerk hebt gedaan en hebt onderzocht wat je wilt en waar kansen liggen, dan wordt de kans groter dat je dit ook gaat vinden.

Kortom: een concreet loopbaandoel vergroot jouw kansen op succes. Ga eens met deze tips aan de slag en maak voor de komende periode een keuze in waar jij je op gaat focussen en kijk dan wat er gebeurt.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Geef je mening

Saren -

Goede informatieve blog! Gemotiveerd zijn is een van de belangrijkste dingen die nodig zijn bij een sollicitatie!

Monica Scheffer -

Beste Saren, hartelijk dank voor jouw reactie!

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu