link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Anoniem solliciteren


Anoniem solliciteren

anoniem solliciterenSolliciteren zoals auditeren bij the Voice of Holland. Van te voren ben je niet bekend. Het gaat om de stem, kunnen zingen. Het mooie is dat na die selectie bij dit programma elke kandidaat volop in de make-overs gaat om bij te schaven wat de selectie niet heeft kunnen filteren. Iedereen weet dat uiterlijk en innerlijk er wel degelijk toe doen en dat feiten alleen te weinig zijn. Dat ligt aan de aard van het werk, de mensen bij het bedrijf, een botterik en kortzichtige werkgever en/of recuiter en zo veel meer. De overheid meent zich er mee te moeten bemoeien. Bij het solliciteren wil men de anonimiteit in het selectieproces inbrengen. Het enige dat bekend is is je ervaring, kennis en de rest van je cv. Jij als persoon, wie jij bent, zou er dan niet toe doen in deze selectie ronde. Dat zegt Inge Vianan van Groenlinks op de site DenHaagFM.nl. Anoniem solliciteren: zou dat een goede oplossing zijn?

Immigranten en vrouwen

Er wordt in het interview gerefereerd aan immigranten en vrouwen die op basis van alleen al hun naam op het cv niet worden geselecteerd. De stelling is dat er dan meer van deze groep mensen op gesprek komt in geval van een anonieme sollicitatie waarbij men de naam weglaat. De naam verraadt natuurlijk je afkomst of je sekse. Het is net zo’n onderwerp als leeftijd. Zet je jouw leeftijd op je cv en ligt dat hoger dan de wens dan heb je weinig kans van slagen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Irritant is het zeker en vaak ook erg oneerlijk. Is het slim om om het probleem heen te organiseren en anoniem solliciteren in te voeren, of moeten we mensen juist wapenen om erdoorheen te komen? Op gesprek kom je dan misschien wel, maar loop je dan niet alsnog tegen de ‘lamp’? Heeft anoniem solliciteren wel zin?

Het sollicitatieproces

Je stuurt een brief met je cv. Dat doe je in dit voorbeeld dan anoniem. Je probeert angstvallig niet te verklappen wie je bent (een tip zou dan zijn: zet dan ook niet je naam op de enveloppe en of in je mailadres, beter nog, maak een alias aan, want anders vinden ze je wel via Google;)). Het is toch vreemd in een proces waarin het juist je doel is, of zou moeten zijn, elkaar beter te leren kennen. Immers veel brieven eindigen met zinnen als:’ik hoop dat u mij uitnodigt voor een nadere kennismaking’. Daarmee impliceer je dat je al een start hebt gemaakt met de kennismaking. Dus dan verbergen we in de brief en het cv maar zoveel mogelijk van onszelf? Ja! Je begrijpt dat ik wat cynisch ben. Je verstuurt dan je brief en dan krijg ik als recruiter een brief en cv met gegevens die ik dan moet beoordelen. Stel, de inhoud van het cv komt overeen met het profiel (net als honderd andere). Nu wil ik iets meer weten over de kandidaat, want ik wil ook dat de persoon in kwestie ‘past’ binnen het bedrijf, het team en zo verder. Dat kan ik dan niet uit de brief en het cv halen. Waar zit dan het onderscheidende vermogen, je kracht? Die ligt natuurlijk in wie je bent. Ik ga dan niet willekeurig maar wat mensen uitnodigen, ik ga zoeken naar meer gegevens?

Anoniem solliciteren is verstoppertje spelen

Even los van hoe vervelend dit is voor mensen die op basis van een vooroordeel worden afgewezen. Het kan natuurlijk zijn dat er een goede reden is om een bepaalde groep mensen niet uit te nodigen voor de betreffende functie. Dat schat ik als recruiter in. Ik ken de klant / werkgever en de betreffende vraag naar een nieuwe medewerker. Door anoniem solliciteren kan het gebeuren dat ik er pas in het gesprek achter kom dat ik allemaal mensen heb uitgenodigd die helemaal niet binnen het profiel passen. Dan sluit ik ze na die eerste ronde uit en moet ik weer opnieuw beginnen. Als ik niet al zo slim was geweest even te bellen, Googlen etc.. Het lijkt mij verstoppertje spelen en verlies van tijd en energie.

Vooroordelen

Behoor je tot een van de groepen die last heeft van bestaande vooroordelen, dan heb je het niet makkelijk. Het is onterecht en zuur dat je niet uitgenodigd wordt omdat je te oud bent of een niet gewenste nationaliteit hebt. Hoe los je dit soort dingen nu op in een tijd waarin de werkloosheid stijgt? Niet. Althans niet zomaar. Ik denk dat heel veel mensen die in bovengenoemde categorieën vallen wel door die vooroordelen heen komt door gewoon niet aan die vooroordelen te voldoen en dat extra te benadrukken. Dat vergt wel enige bewustwording en voorbereiding. Dat moet je niet overkomen, want dan is het te laat en lukt het niet zomaar om daar doorheen te breken. Heb je nagedacht over je employability, de breedte van je inzet mogelijkheden, en heb je jezelf daarin strategisch opgesteld of heb je altijd gedacht dat het jou niet zou gebeuren?

Begin bij jezelf

Een betere wereld begint bij jezelf. Daar zit meer waarheid in dan je beseft. Niet de overheid, maar jijzelf moet hierin acteren. Ik neem nu wat bochten heel kort, dat snap ik, maar wat ik bedoel te zeggen is dat dit je eigen verantwoordelijkheid is en niet iets dat de overheid moet proberen recht te breien via anoniem solliciteren. Door die bemoeizucht worden mensen juist afhankelijk en vergeten ze te vechten. Mensen moeten zelf laten zien wie ze zijn. Profileer jezelf. Bovendien, als er vijf banen zijn en honderd werkzoekenden dan los je dit gat niet op door die groep te anonimiseren, maar juist te laten profileren. Dan zie je wie van de honderd de beste zijn.

Hoe moet het dan wel?

Jezelf dus juist beter profileren. Doorbreek de vooroordelen door je zelf goed te presenteren. In je brief en in je cv moet duidelijk staan wie je bent en in hoeverre jij meerwaarde hebt voor je nieuwe werkgever. Heb je een standaard brief en een standaard cv dan word je automatisch geplakt aan het referentiekader van de lezer. Ja, en dat is meestal niet de meest positieve variant. Jij bent aan het roer. Doe je daar zelf niets aan, dan ben je stuurloos en botst het overal. Gaat iemand vanaf de wal hard roepen dat het anders moet dan ga jij er naar kijken en ga je ook nog denken dat het niet aan jou ligt. Werkgevers zoeken ondernemende en energieke mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren. Laat zien dat jij dat bent. Pas je niet, even balen en dan ga je weer verder. Bij mensen die ik dit zie doen groeit mijn respect.

Minder anoniem

Het is fijn dat er mensen zijn zoals Inge die voor ons proberen problemen op te lossen, maar ik ben van mening dat dit niet helpt. Duidelijk mag zijn dat ik dit een bijzondere uitspraak vind en zelfs een misser. Niet alleen het sollicitatieproces kan gewoon niet zo in elkaar zitten, want mensen willen gewoon meer weten en zullen daar naar op zoek gaan. Daar bewegen we wereldwijd met zijn allen nu al heel wat jaren naartoe. Minder anonimiteit en juist meer persoonlijkheid in het proces.

Frustratie en tijdverspilling

Wat je met deze maatregel bereikt is frustratie en tijdverspilling aan beide kanten. Stimuleer liever de positieve kanten van mensen. Juist op de manier die dit raadslid voorstelt worden de vooroordelen in stand gehouden. Mensen zijn zelf verantwoordelijk. Anoniem solliciteren heeft geen zin. Steun ze in deze verantwoordelijkheid en geef handreikingen om zichzelf zo te presenteren dat je geen eenheidsworst meer herkent, maar een sterk persoon die de taak aan kan. Als ik voor een specifieke taak een man in mijn hoofd heb en een vrouw laat met een goede presentatie zien dat zij ook geschikt is, dan zie ik geen reden waarom ik niet van gedachten kan veranderen. Kan ik dat niet dan heb je (leuk of niet, eerlijk of niet) gewoon geen match. Wellicht kan de overheid zich wel bemoeien met het oplossen van vooroordelen aan de kant van werkgevers door daar te informeren en te doorbreken. Afdwingen dat mensen anoniem solliciteren lijkt mij in dit proces geen goed idee.

Avatar

Over Lifebrander

cv.nl Tags:


Geef je mening

Adriana van Schalken | Payrolling Works -

Ik denk inderdaad dat anoniem solliciteren niet de oplossing is. Dit maakt het alleen maar lastiger voor de recruiter. En stel iemand zou anoniem solliciteren en wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. Maar dan blijkt dat het totaal geen match is (wat ook al eerder aan het licht had kunnen komen, bijv. door Google) dan is dit zonde van de tijd voor beide partijen. Want dan zal die persoon toch niet worden aangenomen.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu