link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

Net afgestudeerd en geen LinkedIn profiel?


geen linkedin profiel
Vorige week vrijdag stond ik op de Nationale Carrièrebeurs in Amsterdam RAI. De doelgroep van deze beurs is hoogopgeleiden, voor sommige onderdelen onderbouwd met een cijferlijst. Ik stond aan de juridische kant om een cv check te doen van (bijna) afgestudeerde jurist of advocaat. Aan iedereen die bij mij aan tafel kwam heb ik gevraagd of zij in het bezit waren van een LinkedIn profiel en heel vaak kreeg ik te horen dat men nog geen LinkedIn profiel had, wat mij nogal verbaasde. Zeker als je op zoek bent naar een baan is het goed om te werken aan je zichtbaarheid, te laten weten wat je zoekt en actief te zijn in jouw vakgebied. Enerzijds om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen die er zijn op de arbeidsmarkt, anderzijds om jezelf te laten gelden.

Tips voor je LinkedIn profiel

Er is online veel te vinden over LinkedIn. In een vorig blog voor Lifebrander heb ik al eens vier voorbeelden van een LinkedIn summary gegeven. Een belangrijk stukje dat mensen soms bewust weglaten, omdat zij gewoonweg niet weten hoe zij zichzelf moeten omschrijven.


 Er is een verschil tussen het hebben van een LinkedIn profiel en het ook daadwerkelijk gebruiken of inzetten in je zoektocht naar werk. Daarom hieronder een aantal zaken die ik jou, als net afgestudeerde, graag wil meegeven als je start met het actief gebruiken van LinkedIn. En uiteraard ook voor jou als werkzoekende kunnen deze stappen bijdragen aan je zoektocht. Kijk nog eens naar je profiel om na te gaan waar je nog verbetering kunt aanbrengen.

Scoren met je headline

Je headline wordt naast je foto als eerste gezien. Dus zorg dat je hierin kenbaar maakt wat je kan en waar je naar op zoek bent. Hoe specialistischer, hoe beter.

Summary

Vermijd containerbegrippen zoals flexibel, resultaatgericht en gemotiveerd in jouw samenvatting. Het zegt niks over jou als persoon. Iedereen heeft een eigen uitleg voor deze woorden. Wat voor jou een goed resultaat is, is voor een ander een schijntje of juist te hoog gegrepen. Gebruik voorbeelden om je talenten te omschrijven.

Je profielfoto

Het blijft belangrijk om een goede foto te plaatsen, je profiel wordt er gewoonweg beter door bekeken. Op de cv’s heb ik foto’s van verschillende kwaliteit teruggezien, van zelfgemaakte selfies tot en met afgeknipte foto’s waar nog een arm van een vriendin op staat. Doe dit alsjeblieft niet, maar kies ervoor om even de tijd te nemen voor een professionele foto. Vraag iemand uit je omgeving om een goede foto te maken, dat kan gewoon met je telefoon. In mijn boek ‘Solliciteren met je hart’ legt popfotograaf William Rutten uit hoe je dit kunt doen. Laat vooral het mooiste en beste van jezelf zien, dat komt alleen maar ten goede van je profiel. Geen foto is echt ‘not done’.

Vraag om aanbevelingen

Je hoeft niet te leuren om aanbevelingen, maar een goede aanbeveling werkt wel. Spam niet iedereen met de vraag om een aanbeveling, maar kies de mensen uit waarvan je weet dat zij echt iets te vertellen hebben over jou. Dat kan ook een vriendin zijn wat mij betreft, maar laat haar dan wel jouw capaciteiten omschrijven en niet aangeven dat je zo aardig en lief bent. Daar heeft een werkgever niets aan en dat maakt je ook niet objectief.

Over Lifebrander

cv.nl


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu