link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

7 tips om erachter te komen wat je wilt


wat wil jeVergeleken met andere landen zijn we in Nederland best tevreden met onze banen. Toch bleek uit onderzoek dat maar liefst 52,7% van de werkende Nederlanders dit jaar graag een andere baan zouden willen. Vaak hoor ik dat mensen niet (meer) blij zijn met hun baan, maar dat ze ook niet weten wat ze dan wél willen. Hoe kom je daar achter? Heb je nooit een duidelijke richting in je hoofd gehad? Wat zijn je talenten eigenlijk? Is er wel een baan te vinden waar je echt blij van wordt? Bestaat dat wel? Onbegonnen werk lijkt het soms. Goed nieuws: dat is het niet. Maar je moet er wel wat voor doen. Een baan vinden waar je van houdt begint met weten wat je graag wilt.

Deze 7 tips helpen je op weg:

Tip 1. Reserveer tijd om na te denken over je loopbaan

Stap bewust uit de hectiek van de dag en neem een uur of twee de tijd om na te denken. Het is de investering waard! Vind je leuk wat je doet? Welke onderdelen van je werk wel en welke niet? Waar zou je meer tijd en energie in willen steken en welke nieuwe taken zou je willen oppakken? Als je niet goed weet wat je graag doet, ben je bereid om dit verder onderzoeken?

Tip 2. Wat zijn je dromen?

Is er iets wat je altijd al hebt willen doen of bereiken in je leven? Veel mensen hebben wel een soort droom, maar denken snel dat het niet haalbaar of realistisch is. Denk er eens over na met een ruimere blik, zonder erover na te denken wat anderen ervan zouden vinden én zonder direct alle beren op de weg te zien.

Tip 3. Wat doe je graag?

Breng in kaart wat je allemaal graag doet. Welke hobbies heb je? Waar lees je graag over? Waar praat je over met anderen? Wat deed je veel als kind?

Tip 4. Waar ben je goed in?

Vraag jezelf eens af waar je vaak complimenten over krijgt van anderen. Maar ook: waar krijg je zelf energie van en waar raak je van in een flow? Wat gaat je gemakkelijk af? Wat heb je sneller in de vingers dan anderen? Kortom: focus op je talenten!

Tip 5. Kom in actie

Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Ga op onderzoek uit, bel met mensen, leg contacten, breid je netwerk verder uit, maak afspraken om meer informatie te vergaren over de functies en branches waar je in geïnteresseerd bent.

Tip 6. Kijk buiten de gebaande paden, ontdek nieuwe dingen

Probeer eens een nieuwe hobby waar je interesse in hebt, lees over andere dingen, verdiep je in nieuwe materie, breek uit je routine.

Tip 7. En zet de eerste stap

Nu je inspiratie hebt opgedaan en een beter beeld hebt van wat je wilt, ga ermee aan de slag! Zet de eerste stap richting je doel. Hoe klein die stap ook is. Als je eenmaal begint komen er vaak ‘zomaar’ dingen op je pad. Misschien kun je in je huidige functie taken naar je toe trekken die beter bij je talenten en interesses passen, maak je er eerst een hobby van, ga je als vrijwilliger aan de slag, of combineer je eerst twee banen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Onderneem in ieder geval iets dat je dichter bij je ideale baan brengt. Alleen dan kun je -met plezier- het verschil maken.
Steve Jobs zei het al: ‘The only way to do great work is to love what you do’

Ik wens je veel werkplezier!

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu