link desc
Professioneel CV maken?
Klaar in 3 stappen!

De macht of kracht van de recruiter


De macht of kracht van de recruiter

de macht of kracht van de recruiterAls recruiter ben je de ‘schil’ tussen de kandidaat en de mensen waar de kandidaat mee zou kunnen gaan werken. Jullie zijn in de meeste gevallen hard nodig om het juiste talent voor de organisatie en functie naar elkaar te dirigeren. Zoals op veel plekken is ook in het sollicitatieproces de ‘crisis’ tastbaar. Het is een werkgeversmarkt. Vaak veel cv’s op die ene aanvraag. Dat heeft invloed op de individuele houding van mensen en dus ook op de houding van recruiters. Als werkzoekende ben je overgeleverd aan de persoonlijke inzichten en houding van jou als recruiter. Als sollicitant moet je met je cv langs deze ‘post’ om verder te komen in het sollicitatieproces en dat is heel niet zonder moeite en is soms zelfs ‘pijnlijk’ voor een kandidaat. Kortom hoe ver rijkt de macht of kracht van de recruiter.

Veel cv’s onder de maat

Laten we eerlijk zijn. Als we het perspectief even omdraaien en de wereld vanuit de recruiter bekijken is de wereld er door de huidige markt er ook niet beter op geworden. Een stapel cv’s doornemen waarvan een groot percentage niet relevant is en wellicht bijna beledigend slecht van kwaliteit is ook niet eenvoudig. Je wilt immers goede kandidaten selecteren en niet de waker zijn voor slecht talent. Het is als met de populaire auditie programma’s Xfactor, The Voice, dance etc.. Soms leuk voor een lach en wat gekkigheid, maar uiteindelijk gaat het irriteren die slechte kwaliteit. Wat doe je hier is de zin die door je hoofd schreeuwt en bij totale ergernis er ook uitkomt.

Recruiter heeft macht

Wat is dan de macht of kracht van de recruiter? Als recruiter of inkoper mag je best beseffen welke macht je in handen hebt en dat dit voor veel werkzoekenden een bijzonder beladen moment is. Die eerste selectie op basis van cv is een erg spannend moment voor velen. Het feit dat wij bij Lifebrander duizenden cv’s voorbij zien komen voor de cv check of voor het herschrijven van een cv ervan vanuit alle lagen van de bevolking geeft aan hoe onzeker mensen zijn over hun eigen cv. Dat snap ik wel, want er hangt bij veel mensen nogal wat vanaf. Misschien is dit wel de laatste sollicitatie en kans om zonder kleerscheuren door deze economische ellende heen te komen en als dit het niet wordt dat je dan echt moet vrezen voor je huis. Het is maar een voorbeelden, maar ik hoor dit soort verhalen steeds vaker achter cv’s. Cv’s zijn mensen. We kunnen dan met z’n allen wel willen en overtuigd zijn dat het beter is dat iedereen een personal branded cv heeft en dat iedereen op zijn of haar droombaan zit, maar deze mensen hebben de droom van een inkomen en dat is heel reëel. En niet ieder talent kan een goed cv schijven of heeft de innerlijke rust om dit te realiseren.

Van macht naar kracht

Als je beseft dat er soms erg veel vanaf hangt bij mensen zijn zinnen als ‘Als dat in je cv staat, dan verlies je bij mij punten’ of ‘als je cv er zo uitziet dan kom je hier niet binnen’ erg wrang en gewoon een verkeerde en niet professionele houding, respectloos. Ik snap het wel, want zo werkt dat in je hoofd, zoals bij de eerder genoemde tv programma’s. Indrukken opdoen en deze meenemen in je beslissing, wel of niet. En er is veel keuze. Maar dat is een houding van waken van slecht talent en niet de houding van zoeken naar mooi en het juiste talent. Ik verwacht van mensen met een sleutelfunctie een professionele houding. Dat houdt in dat je soms dingen die je denkt voor jezelf houdt, nadenkt over de impact daarvan op anderen en op de organisatie waar je voor werkt en ook op jezelf, integer bent en je keuzes baseert op inhoud en soms door de buitenlaag moet heenkijken om de parel te vinden. Ga opzoek gaat naar talent en toon respect voor deze mensen, hoe slecht het cv soms ook is. Vaak zit er een verhaal achter. Communiceer dat met respect niet met afkeuring en soms walging. Daar win je niets mee en de kandidaat ook niet.

Verantwoordelijkheid van de kandidaat

Natuurlijk is een goed cv de verantwoordelijkheid van de kandidaat zelf en dat moet ook zo blijven, want het is aan de kandidaat een goede presentatie weer te geven van kennis, kunde en persoonlijkheid. Mensen zitten soms even in een verkeerde hoek, een sneer kan dan vernietigend en averechts werken. Een vriendelijk en respectvolle benadering kan deze mensen net aanzetten uit die hoek te komen en bij de volgende sollicitatie een betere presentatie te laten zien. Op een bepaalde manier doorbreek je als recruiter dan de cirkel van slechte cv’s. Stuur je een slecht cv door naar de volgende deur, waar het dezelfde effecten heeft en waar iemand het net zo vervelend vindt als jij of probeer je iemand bij het afwijzen de tip te geven om er juist aan te werken en hulp te zoeken? Dat zou kunnen inhouden dat jij de volgende keer minder irrelevante en slechte cv’s op jouw bureau hebt. De kracht van een recruiter gaat misschien wel verder dan de muren van je eigen organisatie. Zo houden we de selectie van mensen menselijk en dragen we wellicht ook bij aan verbetering.

Over Lifebrander

cv.nl Tags: , , ,


Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Menu