CV sjablonen

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Daarnaast hebben we ook een aantal instructievideo’s gemaakt.

Hoe werkt zo’n sjabloon precies?
Hoe sla ik mijn document als pdf op?
Waarom is het bestand zo groot?
Hoe voeg ik zelf tekst toe?
Hoe voeg ik zelf een foto toe aan een sjabloon?
Hoe pas ik mijn foto aan in Word?
Kan ik de kleuren van een sjabloon nog wijzigen?
Kan ik de namen van de secties veranderen?
Kan ik de lay-out nog aanpassen?
Kan ik zelf nog (tekst)blokken toevoegen?
Kan ik het aantal pagina’s nog aanpassen?
Ik kan het sjabloon niet printen, en nu?
In welke versie van Word kan ik de sjablonen gebruiken?
Kan ik de sjablonen ook in andere tekstverwerkers gebruiken?
Zijn de sjablonen ook op een Mac te gebruiken?
Kan ik een sjabloon ook gebruiken voor vacaturesites?
Kan ik mijn cv uploaden bij de Nationale Vacaturebank?
Kan ik een .docx bestand openen in Word 2003?

Hoe werkt zo’n sjabloon precies?

Na betaling ontvang je van ons een e-mail waarin een link staat naar je sjabloon. Hiermee kan je het sjabloon op je computer downloaden. Als het sjabloon binnen is, open je het en kan je er gelijk mee aan de slag. Je vult je gegevens in door te dubbelklikken op een vak en de informatie die er nu staat te verwijderen (tekst selecteren en wissen). Als je klaar bent sla je het document op. Tip: sla je document ook als pdf bestand op, dan weet je zeker dat de lay-out van jouw cv hetzelfde blijft.

Hoe sla ik mijn document als pdf op?

Dit is afhankelijk van de versie van Word die je gebruikt. Bij de meeste Wordversies kan je kiezen voor ‘opslaan als’ en dan kiezen voor ‘pdf bestand’. Hier kan je er meer over lezen.

Waarom is het bestand zo groot?

Als je een sjabloon hebt gekocht waarbij je zelf een foto kunt toevoegen dan is het van belang dat je de foto comprimeert voordat je het bestand opslaat. Bij het comprimeren van een afbeelding wordt de kleurinformatie efficiënter opgeslagen zonder dat de kwaliteit van de foto achteruitgaat. Comprimeren van een foto doe je door op de afbeelding te klikken en dan onder ‘Hulpmiddelen voor afbeeldingen’ op het tabblad Opmaak te klikken. Als je alleen de geselecteerde afbeelding wilt comprimeren en niet alle afbeeldingen in het document, schakel je het selectievakje ‘Alleen op geselecteerde afbeeldingen toepassen’ in. Klik vervolgens op ‘Opties’ en schakel onder Compressieopties het selectievakje ‘Automatisch standaardcompressie uitvoeren bij opslaan’ in.

Hoe voeg ik zelf tekst toe?

Om zelf tekst toe te voegen, moet je eerst de bestaande tekst weghalen. Dat doe je daar in een tekstvak de tekst te selecteren door de ctrl-toets en de a-toets tegelijk in te drukken (cmd + a in OSX). Druk dan op ‘delete’. Selecteer dan de tekst die je gemaakt hebt en kopieer deze naar het tekstvak door de ctrl-toets en de c-toets tegelijk in te drukken (cmd + c in OSX). Dubbelklik dan weer op het tekstvak in het cv sjabloon en druk tegelijk op de ctrl-toets en de v-toets (cmd + v in OSX).
Filmpje

Hoe voeg ik zelf een foto toe aan een sjabloon?

Hiervoor ga je naar ‘invoegen’ en dan ‘foto’ en kies je voor ‘foto uit bestand’. Je selecteert de foto van je computer en kiest voor ‘ok’. Soms is het dan nog nodig om je foto op te maken. Als je met je rechtermuisknop op je foto klikt en kiest voor ‘afbeelding opmaken’ en dan (onder tabblad indeling) kiest bij terugloopstijl voor ‘voor tekst’ dan kan je de foto op de gewenste plek krijgen.Verder is het verstandig om je foto eerst de juiste verhoudingen te geven voordat je deze in Word invoegt. Dat kan je met een eenvoudige fotobewerkingsprogramma doen.

Filmpje

Hoe pas ik mijn foto aan in Word?

Als je geen fotobewerkingsprogramma hebt en toch je (pas)foto wilt aanpassen dan heeft Word hiervoor een aantal hulpmiddelen. Ze staan onder de sectie ‘Hulpmiddelen voor afbeeldingen’ die pas zichtbaar is als je op de foto klikt. Het hulpmiddel dat je waarschijnlijk het vaakst nodig hebt is ‘bijsnijden’. Hiermee kan je een uitsnede maken van de foto waardoor deze beter in het sjabloon past. Verder kan je met de optie ‘bijsnijden op vorm’ de foto ook rond uitsnijden (of een andere standaardvorm). Hier staat meer informatie over het bijsnijden van foto’s in Word.
Filmpje

Kan ik de kleuren van een sjabloon nog wijzigen?

Uiteraard. Je klikt met je rechtermuisknop op een gekleurd vlak en kiest voor ‘autovorm opmaken’. Dan kies je voor het tabblad ‘kleuren en lijnen’ en vervolgens kan je bij ‘opvulling’ een nieuwe kleur kiezen. Je herhaalt dit proces voor alle vlakken die je wilt aanpassen.

Filmpje

Kan ik de namen van de secties veranderen?

Uiteraard. Dubbelklikken op de sectie die je wilt aanpassen en je kunt de nieuwe tekst invoeren.

Kan ik de lay-out nog aanpassen?

Dat kan. Vrijwel alle elementen in de sjablonen zijn nog aan te passen. Je kunt ze verschuiven, vergoten, verkleinen en een andere kleur kiezen. Hiervoor is echter wel wat kennis van Word voor nodig. Tip: indien je een bepaald onderdeel uit een sjabloon wilt verschuiven gebruik dan de “pijltjes toetsen”. Als je een onderdeel exact wilt plaatsen houd dan de “ctrl” toets (windows) of de “alt” toets (mac) ingedrukt terwijl je met de pijltjes toetsen het onderdeel verschuift. Je zult merken dat je dan veel nauwkeuriger kunt schuiven.

Kan ik zelf nog (tekst)blokken toevoegen?

Uiteraard kan dat. Het meest handig is om een bestaand (tekst)blok te kopiëren en deze op de goede plek neer te zetten. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op een bestaand (tekst)blok en dan te kiezen voor ‘kopieren’. Vervolgens kan je dit blok in het sjabloon plakken met de toetscombinatie ctrl + v (cmd + v op de Mac). Dan is het verstandig om de opmaak van het blok nog aan te passen. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het gekopieerde blok te klikken en dan te kiezen voor ‘vorm opmaken’. Let er dan met name op dat bij het onderdeel ‘indeling’ de optie ‘voor tekst’ aan staat.

Kan ik het aantal pagina’s nog aanpassen?

Uiteraard. Het meest handige is om een pagina-einde in te voegen, waardoor je een extra pagina maakt die voor de huidige pagina zit. Dan kopieer je alle tekst en figuren naar deze eerste pagina en vervolgens haal je de tekst en figuren die je niet meer nodig hebt op pagina 2 weg. Voor het invoeren van een pagina-einde ga je naar ‘invoegen’, ‘eindemarkeringen’ en dan kies je ‘pagina-einde’. Het kopieren van tekst en figuren naar deze pagina doe je door de tekst te selecteren (klik met je muis op de tekst), vervolgens de ‘shift’ toets ingedrukt houden en op de volgende tekst klikken. Als je alles geselecteerd hebt druk je op de toets ‘ctrl’ en de toets ‘c’. Dan klik je met je muis op de eerste pagina en drukje op de toetsen ‘ctrl’ en ‘v’.
Filmpje

Ik kan het sjabloon niet printen, en nu?

De meeste van onze sjablonen zijn gemaakt met tekenobjecten. In de afdrukopties van Word moeten tekenobjecten apart worden aangevinkt om geprint te kunnen worden. Als je problemen hebt met het printen van een sjabloon dan is deze optie in Word waarschijnlijk niet aangevinkt. Je vindt de optie (Word 2007 & 2010) onder ‘Bestand’ -> ‘Weergave’ en dan een vinkje zetten bij de optie ‘Tekeningen afdrukken die in Word zijn gemaakt’. Verder is het ook verstandig om de optie ‘Achtergrondkleuren en -afbeeldingen afdrukken’ aan te vinken. Als je met Word 2003 werkt staat de optie onder ‘Extra’ -> ‘Opties’ -> ‘Afdrukken’ -> ‘Tekenobjecten’.
printen van sjabloon in Word

In welke versie van Word kan ik de sjablonen gebruiken?

Vrijwel alle sjablonen zijn als .doc opgeslagen in het Word 97-04 formaat. Hiermee zijn de sjablonen voor vrijwel alle versies van Word te gebruiken. Alleen als je een versie van Word gebruikt die ouder is dan Word 97 kunnen de sjablonen niet gebruikt worden. Sommige sjablonen zijn opgeslaan in het Word 2007/2010 formaat (.docx). Bij elk sjabloon is onder productomschrijving aangegeven welke Word versie het betreft.

Kan ik de sjablonen ook in andere tekstverwerkers gebruiken?

We ondersteunen alleen het gebruik van de sjablonen in Microsoft Word. Het is echter zeer wel mogelijk dat de sjablonen ook in andere tekstverwerkers als LibreOffice, Open Office of Pages gebruikt kunnen worden. Alleen kunnen we je helaas niet helpen als er problemen met onze sjablonen zijn in deze pakketten.

Zijn de sjablonen ook op een Mac te gebruiken?

Ja, alle sjablonen zijn zowel op Windows besturingssystemen als op Mac OS te gebruiken. Op een Mac heb je minimaal Microsoft Word 98 nodig om de sjablonen te kunnen gebruiken.

Kan ik een sjabloon ook gebruiken voor vacaturesites?

Ja en nee. Elke site hanteert andere technische eisen. We hebben ervoor gekozen om sjablonen te maken die 1) op veel sites gebruikt kunnen worden en 2) daarnaast voldoende onderscheidend zijn. Met name dat laatste zorgt er in de praktijk voor dat onze sjablonen niet op alle vacaturesites gebruikt kunnen worden. Sommige vacaturesites staan niet toe om tekstvakken in een Word document te maken. Een aantal van onze sjablonen maakt hier echter wel gebruik van. Als een website de mogelijkheid biedt om je cv ook als pdf bestand te uploaden heeft dat de voorkeur. Dat is de enige manier dat je zeker weet dat de lay-out hetzelfde blijft. Hier staat beschreven hoe een document als pdf kan worden opgeslagen.

Kan ik mijn cv uploaden bij de Nationale Vacaturebank?

Ja, maar niet als .doc of .docx bestand. De Nationale Vacaturebank staat namelijk geen foto’s en tekstvelden toe in cv’s. Veel van onze sjablonen maken hier echter gebruik van. Om je sjabloon toch te kunnen gebruiken kan je het volgende doen. Sla eerst je Lifebrander cv als pdf op. Maak vervolgens een cv bij NVB aan (optie ’nieuw cv’). Hierin vul je de gegevens beknopt in (titel van je opleiding, functies etc). In de omschrijving die je bij elke ervaring kunt geven neem je een verwijzing op naar het pdf bestand. Als alle gegevens ingevuld zijn kan je een document uploaden (tabblad ‘jouw bestanden’). Hier voeg je je opgemaakte cv toe.

Kan ik een .docx bestand openen in MS Word 2003?

In principe niet, maar er is wel een oplossing waardoor je het bestand toch in Word 2003 kunt openen. Hiervoor heb je het compatibiliteitspakket voor Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint 2007 nodig. Het pakket is 37 MB groot en beschikbaar in het Nederlands. Download het pakket en installeer het. Als je nu opnieuw dubbelklikt op het docx-bestand, wordt het geopend en geconverteerd. Het compatibiliteitspakket werkt voor Microsoft Word 2003 en daarnaast ook voor de versies 2000 en 2002 van Word. Voor Word 2004 voor Mac kun je een aparte versie downloaden. Let op, we kunnen helaas de opmaak van het sjabloon na conversie niet garanderen. Gebruik is dus voor eigen risico.

Menu